Géza
-11 °C
-4 °C

Nyilvánosságra hozzák Gergényi verzióját a tévéostromról

2006.11.28. 08:09
Nyilvánosságra kerül Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány a tévéostromot vizsgáló bizottság jelentésére készült válasza, a rendészeti minisztérium államtitkárának keddi nyilatkozata szerint, amire az ORFK rábólintott. A Népszava Petrétei József miniszter távozását vizionálja.

Nyilvánosságra kell hozni a televízió ostromáról szóló rendőri jelentéseket, jelentette ki Kondorosi Ferenc, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára kedden reggel a Magyar Televízió Nap-kelte című adásában.

A jelentés dél körül kerülhet ki a rendőrség honlapjára, közölte az Indexszel Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője.


Kondorosi a tévében

Így annak ellenére kerül nyilvánosságra Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány tízoldalas, az ORFK által a szeptember 18-ai rendőri intézkedésekről készült vizsgálatához írt válasza, hogy Bene László országos rendőrfőkapitány az anyag szakmai jellegére hivatkozva múlt héten még nem akarta nyilvánosságra hozni.

Nem lehet többféle értékelés

A rendőri vezetők között az utóbbi napokban elmérgesedett a viszony. Múlt héten az ORFK - nevek említése nélkül - nyilvánosságra hozta a tévéostromról készült jelentését, aminek alapján Bene László kijelentette, történtek szakmai hibák, felkészületlenek voltak a rendőrök, ezért sikerült a tüntetőknek elfoglalni a tévészékházat.

Bene szavaira Gergényi úgy reagált, a Pest megyei főkapitány, Ignácz István által vezetett vizsgálóbizottság azért állapította meg áttételesen az ő felelősségét, mert Ignácz a budapesti főkapitányi címre pályázik. Kondorosi Ferenc hétfőn tárgyalt a három főkapitánnyal, hogy rendezzék - de ne a nyilvánosság előtt - a vitákat.

Az államtitkár elmondta, fontos érdek, hogy a nyilvánosság megismerhesse, mi történt szeptember 18-án, a rendőrség miért nem volt képes megvédeni a székházat. Mint mondta, erre csak a miniszter, Petrétei József utasíthatja Benét, ha ő nem teszi, a főkapitány kezében van a döntés.

Kondorosi azt mondta, a történteket meg kell vizsgálni, de egy ilyen fontos esemény "nem kaphat harmincféle rendőrtábornoki értékelést, még kétfélét sem"

Népszava: Petrétei az első áldozat?

Petrétei távozásáról elmélkedik keddi számában a Népszava: a lapnak az tűnt fel, hogy az igazságügyi és rendészeti minisztert hétfőn Kondorosi helyettesítette a parlamentben, illetve az államtitkár ült le tárgyalni a rendőri vezetőkkel.

A miniszter a zavargások után felajánlotta lemondását, de azt Gyurcsány Ferenc nem fogadta el. A lap úgy tudja, felmerült, a választások után összevont igazságügyi és belügyi tárca egyelőre nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, de ezen úgy segítenének, hogy egy belügyi ügyekben is jártas minisztert keresnének a tárca élére.