Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Nyomozás a martinsalakos házak kormánybiztossága ellen

2002.11.28. 10:08
Minimum 450 millió forint többletköltséget okozott az, hogy az alvállalkozók újabb alvállalkozókat vontak be a martinsalak felhasználása miatt károsodott házak újjáépítésekor - derül ki a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) titkos jelentéséből. A Magyar Hírlap szerint a dokumentum alapján már megindult a nyomozás az újjáépítést irányító kormánybiztosság ellen.
Elkészült az ózdi martinsalak felhasználásával készült lakóépületek újjáépítésének körülményeit vizsgáló, titkosan kezelt KEHI-jelentés. A hivatal megállapítja, hogy minden döntés a kormánybiztos, Horváth László fideszes képviselő hatáskörébe tartozott, noha a számlát az önkormányzatok fizették. Horváth László munkáját 124 millió forint megbízási díj ellenében a Gyors Újrakezdésért Kht. (GYUK) segítette. A GYUK-ot közbeszerzési eljárás nélkül, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság javaslatára nevezték meg. A Magyar Hírlap úgy tudja: a jelentés szerint a GYUK ügyvezető igazgatója régi munkatársa Bakondi Györgynek, az OKF főigazgatójának és feleségének. A kht.-t 2001 júniusában, néhány héttel a projektről szóló kormányhatározat meghozatala előtt jegyezték be, így nem rendelkezett tapasztalatokkal.

Alvállalkozók alvállalkozói

A GYUK alapító-tulajdonosa, a Cser-Közmű egyik jelentős alvállalkozója lett az újjáépítésnek. A fővállakozó közbeszerzési eljárás nélkül a Baumag Holding Rt. Lett. A Baumag a kormányhatározatban szereplő összegnél 703 millió forinttal többet használt fel. A bevont alvállalkozók összesen 1,1 milliárdos bontási és építési munkáiról a Baumag legalább 450 millió forinttal többet számlázott - áll a jelentésben. Az alvállalkozók újabb alvállalkozókat foglalkoztattak, így egy ház költsége legalább 50 százalékkal alatta maradt a fővállalkozó által elszámoltaknak. Kiderül az is: azok a károsultak, akik inkább másik lakás vásárlása mellett döntöttek, gyakran nagyobb és drágább otthonokhoz jutottak, de a kiadások így is alacsonyabbak voltak, mint az újjáépített házak lakásonkénti költsége. Ezeknél a ráfordítás lényegesen meghaladta a méltányolható lakásigényt.

Martinsalak
A martinsalak az acélgyártás melléktermékeként keletkezik. Kéntartalma jóval nagyobb, mint a kohósalaké, ezért gázosodik, kitágul és porlad. Az Őzdi Kohászati Üzemek a nyolcvanas évek elejétől kezdte el értékesíteni építőanyagként a vasgyártás során keletkező kohósalakot. A kohósalakból épült házak máig szilárdan állnak, de az 1986-tól kezdve - szintén az ózdi üzem által - értékesített martinsalak szétrepeszti a házak falait. A folyamat 10-20 év alatt zajlik le. Különösen Ózd környékén építettek sok házat marinsalakból, amelyek zömén mára kiütköztek a bomlás jelei. Mivel a tulajdonosok önhibájukon kívül váltak károsulttá, állami beavatkozásra volt szükség. Forrás: Magyar Hírlap
Túl magas költségek

A jelentés - amelyet a Magyar Hírlap szerint öt évre titkosítottak - kitér különböző ügyletekre, így arra, hogy az egyik alvállalkozó a GYUK-tól ötmillió forintos katasztrófavédelmi tervet rendelt és tízmilliós szerződést kötött pszichodramatikus tábor szervezésére. A GYUK a feladatok koordinálásával Rajcsányi Pétert bízta meg, ezt a KEHI indokolatlannak találta. Egyébként Rajcsányi vállalkozása, az Universal Group Kft. foglalkoztatta a műszaki ellenőröket. A helyreállítási munkák ideje alatt az Országos Katasztrófavédelmi Főfelügyelet, valamint a pénzügyi, a gazdasági és a belügyi tárca is jelezte, hogy túl magasak a költségek, a parlamentben is többször téma volt a kérdés. Kedden Lamperth Mónika belügyminiszter bejelentette, megindult a nyomozás az ügyben a KEHI jelentése alapján.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?