Viola
-5 °C
-2 °C

Jövő év április 12-én lesz az EU-csatlakozási népszavazás

2002.12.02. 20:29
Jövő április 12-én lesz a Magyarország európai uniós csatlakozásával kapcsolatos ügydöntő népszavazás - egyeztek meg a kormány és a parlamenti pártok képviselői az Országgyűlés integrációs nagybizottságának hétfői ülésén, Budapesten.
Megállapodás

Szili Katalin házelnök, Medgyessy Péter miniszterelnök, Kovács László külügyminiszter és a négy parlamenti párt frakcióvezetője az ülés után a sajtó jelenlétében ünnepélyes keretek között aláírta az európai uniós csatlakozással összefüggő alkotmánymódosításról szóló politikai megállapodást. Medgyessy Péter az aláírást követően üdvözölte és a magyar parlamenti demokrácia sikerének nevezte a megállapodást, amely rögzíti az ügydöntő népszavazás időpontját, illetve a referendumra bocsátandó kérdést: "Egyetért-e azzal, hogy a Magyar Köztársaság az Európai Unió tagjává váljon?" A miniszterelnök szavai szerint olyan politikai megállapodás jött létre, melyben a pártok felismerték, mi a magyar nemzet érdeke.

Az alkotmányban is

A dokumentum megerősíti az alkotmánymódosítással kapcsolatos négypárti konszenzus tényét és kimondja, hogy a kormánynak mindent meg kell tennie a csatlakozási szerződés tartalmának a lakossággal való megismertetése érdekében. Az ügydöntő népszavazás időpontját és a referendumra bocsátandó kérdést az alkotmány módosított szövege is tartalmazni fogja. A politikai megállapodásban szerepel, hogy a csatlakozási szerződés magyar nyelvű szövege legkésőbb jövő év februárjában hozzáférhetővé válik, így annak tartalma a választópolgárokkal ezt követően megismertethető.

Elégedett pártok

A frakciók döntése arról szól, hogy a nemzeti érdek fontosabb, mint a pártpresztízshez ragaszkodás - jelentette ki Lendvai Ildikó a megállapodást értékelve. Az MSZP frakcióvezetője kijelentette: ezzel az aláírással a kompromisszumkészség és az ország érdeke győzött. Megjegyezte: a pártok között eddig vitatott kérdések ezzel lezárultak, és minden akadály elhárult az egységes parlamenti szavazás elől. A Fidesz véleménye szerint az Országgyűlés integrációs nagybizottságában az uniós alkotmánymódosítás kapcsán olyan megegyezés született, amelyben a párt számára valóban fontos szempontok jutottak érvényre. Szájer József parlamenti képviselő, a Fidesz-frakció hétfői tanácskozásán, a megállapodást értékelte hozzátette: most a kormányoldalon a sor, hogy a megállapodásban foglaltak valóban teljesüljenek.

Verheugen aggódik
Günter Verheugen, az Európai Unió bővítési biztosa hétfőn Bécsben úgy nyugtalanítónak nevezte, hogy Magyarország csatlakozási tárgyalásain még nem zárták le a versenyről szóló fejezetet, és szólt Ciprus csatlakozásának kérdéséről is, amely - mint mondta - közelebb áll a megoldáshoz, mint valaha. A politikus "Az EU bővítésének hatásai - kockázatok és esélyek a bővített európai piacon" című nemzetközi közgazdasági konferencián a csatlakozási tárgyalások állásával kapcsolatban elismerően szólt számos nehéz kérdés megoldásáról, s példaként a Benes-dekrétumok, a kalinyingrádi orosz enklávé és a bővítésről szóló írországi referendum ügyét említette. A még megoldandó kérdések között sorolta fel, és "komoly, nyugtalanító problémának" nevezte, hogy Magyarország csatlakozási tárgyalásain még nem zárult le a versenyről szóló fejezet. Úgy vélekedett, hogy a gondot a magyar jogrend okozza, s hangsúlyozta: "A versenyről szóló irányvonalak az Európai Unió lényegi irányvonalaihoz tartoznak, s ezeket keresztül fogjuk vinni."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!