Valér
4 °C
8 °C

'Na, most pont mókuskázni nem szoktam'

Kapcsolódó cikkek (1)
Ripacs, ezért maga játszaná el a főszerepet az életéről készülő filmben Lendvai Ildikó, az MSZP kikapcsolhatatlan frakcióvezetője, aki dühöngéssel mérgezi magát, és valamikor még a 2-es villamoson sminkelt reggelenként.

[Az interjú kedden készült, a képviselők látástól vakulásig szavaztak többek között a költségvetésről. Lendvai Ildikót a délután egy órai szünetben kaptuk el, zsebünkben két MDF-es kitűzővel.]

Pettkó András a 2010-es Euró bevezetéséről szóló kitűzőt osztogatott a képviselőknek, felveszi?

Nem, de nem azért, mert azt gondolom, hogy nem volna jó 2010-re bevezetni az eurót, hanem minden kitűzőt utálok. Még a sajátjainkat sem szoktam viselni, mert emlékeztet az egykori szovjet tábornokokra. Másrészt nem szeretem politikai célra a nemzeti színeket használni


Fotók: Huszti István

Most éppen a költségvetés szavazása zajlik a parlamentben. Végigolvasta azt a háromkötetes költségvetési anyagot?

Mind a három kötetet nem olvastam végig, hiszen vannak szakértőink. A fő bevezető szöveget természetesen végigolvastam, már csak azért is, mert én tartottam a költségvetési vezérszónoklatot.

A vezérszónoki felszólalást leszámítva, az mindenképpen feltűnő, hogy az utóbbi időben kevesebbet szólal fel a parlamentben. Gyurcsány Ferenc ennyire elnyomta önt?

Nem, nem szólok fel kevesebbet. Éppen megnéztem az éves átlagaimat. Pont annyiszor reagálok napirend előtt, és vezérszónoklatot is hagyományosan költségvetéseknél szoktam tartani.

Gyurcsány Ferenc hétfői kormányfői beszédét annak tanácsadó testületnek hatására változtatta meg, amelynek 10-12 tagja van. A kormányfő azt nyilatkozta a Nap-keltében, hogy Katona Béla, aki az ön jobbkeze, és Juhász Ferenc véleményének hatására megváltoztatta. Mi volt ez?

Egyszerűen a miniszterelnök most akart bejelenteni egy olyan javaslatot, amit szerintünk jobb később bejelenteni. Ha megmondom, mi a javaslat, akkor....

Örömmel vennénk, mert jobban fogyna az Index!

[Nevet.] Biztosan. Szóval a dolog értelmét veszti, valami "Ne most!" című történet volt.

Egyéniben és listán is indul?

Nálunk még a pártelnök is elindul egyéniben, csak a miniszterelnököt mentettük fel ez alól. Az egyéni körzet a legjobb tapasztalatszerzési lehetőség, olyan, mint egy lakmuszpapír az egész országra nézve, hogy énhozzám mivel jönnek, hogy ha valamilyen rendezvényt tartunk, mire mondják azt, hogy "na, ez baromság", mire, hogy jó. Pluszmunka, de pluszinspiráció is.

De nem ott indul el, ahol lakik. Az V. kerületben lakik, és Budafok-Tétényben indul.

Valahogy így adódott, hogy 1994 óta nem a lakóhelyemen indulok. Voltak oda családi szálak, ma már nem ott él a rokonság, de ott ragadtam. Tiszteletbeli budafoki vagy tétényi lettem.

Ha már a családi kötődéseknél tartunk, az imént Újhelyi István alelnök azt súgta nekünk, hogy feltétlenül kérdezzük meg, keresztanyja-e neki, mert az egész jobboldali sajtó ezzel van tele. Szóval?

Tudta-e ön?
  • Lendvai Ildikó 1946-ban született Debrecenben, Budapesten érettségizett, 1969 bölcsészoklevelet, 1974-ben filozófiadiplomát és munkahelyet szerzett a KISZ kulturális osztályán, majd ugyanezt az MSZMP-ben. 1989-től 1995-ig a Gondolat könyvkiadó igazgatója, 1995-től főállású politikus, 1994-ben kerül az Országgyűlésbe egyéniből (Budafok-Tétény, Budapest 32 vk.).
  • Nádas Péter Párhuzamos történetek című könyve idén jelent meg. Az író huszonvalahány éve kezdte írni a sok szerteágazó sztoriból álló könyvet, ami 1956 és 1989 közötti időszakban játszódik, krimivel indul, de mint jó modern mű, nem zárul le. Az írónak a világhírt az Emlékiratok könyve (1994) hozta meg.
  • A 2002-es kormányváltás után a Magyar Televízió Rt. elnöki posztjára kiírt pályázaton induló Friderikusz Sándor hangpostáján hagyott üzenetet Lendvai Ildikó, amelyben "Sándort" arról biztosította, hogy "Péter" is támogatja. Friderikusz ennek ellenére sem lett tévéelnök.
  • Medgyessy Péter lemondása után az MSZP elnöksége Kiss Pétert jelölte kormányfőnek, de a párt megosztott volt ebben a kérdésben, így hatalmas felzúdulás után a miniszterelnök-jelölő kongesszuson már ketten, Kiss mellett Gyurcsány Ferencre is lehetett szavazni. A vezető politikusok közül hatan-hatan érveltek Kiss, illetve Gyurcsány mellett. Lendvai Ildikón kívül Szili Katalin, Jánosi György, Tüttő Katalin, Szabó Imre és Kósa Ferenc szólalt fel Kiss mellett. A szavazás eredménye ismert.
  • Woody Allen mostanában töltötte be 70. életévét, Lendvai és közte tehát tíz év a korkülönbség.

Hát az egész jobboldali talán nincs, de valahol tényleg ezt írta valaki, nem tudom hogy keresztanyát vagy nagynénit, de nem. Semmilyen rokoni kapcsolat nincsen. A Pista ugyan fiatal, de nem annyira fiatalon ismertem meg, hogy keresztszülő lehettem volna.

Mi volt az utolsó dolog, amivel megkeresték a körzetében?

[Hosszan gondolkodik.] A legtöbb kérdés a nyugdíjkorrekcióra vonatkozik, mindenki szeretné tudni, teljes joggal, hogy ő melyik évben kerül sorra. Sok a megkeresés a panelprogramot illetően, nálunk a fél kerület - a lakótelepi része - jelentkezett rá.

Hány panellakás van ott?

Várjon csak, hadd számoljak! [Hangosan gondolkodik.] Azt tudom, hogy körülbelül 20-30 ezer ember él panelben, ez tízezer körüli lakást jelenthet, tehát sokat. [Rossz válasz: 6200 panellakás van a körzetben.]

Ki lesz a szocialisták főpolgármester-jelöltje?

Nem tudom. Nagyon ellene lennék, ha a parlamenti választás előtt jelölnénk meg.

Van az MSZP-ben, aki erre vetemedne?

Ki kell várni a parlamenti választást. Az az ellenvélemény, hogy ha vadonatúj ember van, akkor azt fel kell építeni, és ezért jobb hamar megjelölni. A parlamenti választás elé bekavarni egy erről szóló vitát, egy bonyolult koalíciós egyeztetést, ez közel áll az öngyilkossághoz. Ezt nem kéne.

Horváth Csaba vagy Molnár Gyula?

Nem tudom.

Friderikusz Sándor vagy Vágó István?

Mint főpolgármester?

Mint sármőr.

[Hosszan gondolkodik.] Én a kicsi csúnya szemüveges entellektüeleket kedvelem, a Woody Allen-típust, és ez egyik se, de ettől még bármelyik műsorát megnézem.

Hát a Friderikuszét most épp nem tudja, de azért vetettük fel, mert utoljára gyakorlatilag a fél ország megtudta, hogy ön...

[Közbevág nevetve.] A maguk jóvoltából...

Majdnem, mindenesetre az Index is megírta, hogy ön Friderikusz hangpostáján hagyott egy üzenetet, amiben az MSZP támogatásáról biztosította tévéelnöki jelölését. Ez aztán nyilvánosságra került. Még mindig hagy ilyen fontos hangüzeneteket, vagy óvatosabb?

Utána három napig úgy gondoltam, hogy nem hagyok hangüzenetet, még családtagoknak sem, nem mintha abban titok lenne, de nem biztos, hogy örülnének, ha valaki mókuskázza őket. Na most pont mókuskázni nem szoktam. Aztán feladtam. Az ember nem változtathat a módszerein attól, hogy óhatatlanul néha nagyobb nyilvánosságot kap.

Amikor reggel elindul a parlamentbe, gondolkodik rajta, hogy fel fog-e szólalni, és ha igen, akkor mit fog felvenni, vagy a hangulat határozza meg az öltözködését?

Minden nő gondolkodik azon, hogy ma milyen programja van. Ha tudom, hogy este el kell mennem egy fogadásra, akkor úgy kell felöltöznöm.

De ha mondjuk éppen a frakció vezérszónoka, akkor úgy is öltözködik?

A parlamentben egyformán öltözködöm. A festés az más tészta. Nagyon sokáig a kettes villamoson festettem magam az úri közönség nagy mulatságára, mert én pontatlan vagyok, és az utolsó utáni percben indultam el. Amióta frakcióvezető lettem, fölvitte az isten a dolgomat, és a frakció kocsiját használhatom, a kocsiban festem magam. Úgyhogy olyan nagy nekikészülés nincsen.

Csináltunk már egy tucat ilyen interjút, és többen önt vagy Kuncze Gábort választották a legszellemesebb képviselőnek. Ön ki tart a legszellemesebbnek?

Kunczét. [Elneveti magát.]

Amikor a humor nagyágyúi, tehát ön és Kuncze találkoznak egymással, akkor nagy poéncsatákat vívnak?

Amikor találkozunk, akkor dolgozunk. Azért Kuncze Gábor akkor is Kuncze Gábor, amikor koalíciós egyeztetést tartunk, vagy egy módosító indítványon veszekszünk. Ő a magánéletben is szellemes, de nem keresett módon. Tehát nem hiszem, hogy az én kedvemért talál ki új viccet.

Ki a kedvenc politikusa a túloldalról és miért? [Közben egyre több képviselő gyülekezik a parlamenti folyosón, szinte elviselhetetlen a hangzavar. Lassan vége a szünetnek, pár perc, és becsengetnek szavazáshoz.] Neveket kell mondania, nem fogadjuk el a "vannak jó szakpolitikusok"-féle választ.

Aha. Ez attól szörnyű, hogy az illető onnantól tönkre van téve. Ha engem a Kövér László megdicsérne, akkor oda a renomém a szocialista frakcióban. Ne kívánják ezt tőlem.

De mások szoktak neveket mondani. Tényleg.

Mert gonoszak, rosszindulatúak [nevet], és ezt a hatást akarják kiváltani. Jó világos. Azt meg tudom mondani, ki az, akitől hallottam már igényes hozzászólást: Rogán Antal, Pokorni Zoltán.

Pályájának tanulmányozása közben észrevettük, mintha későn ismerné fel a dolgokat. A HVG-nek 1996-ban azt nyilatkozta, hogy már rég megbukott a rendszer, amikor erre ön is rájött. 2004-ben pedig a végsőkig kitartott Kiss Péter mellett Gyurcsány ellenében a kongresszusi szavazáson.

Biztos benne, hogy egy szavazásnál észre kell venni, hogy merre megy a többség? Nem úgy kell szavazni, ahogy az ember gondol, és akkor abból vagy többség lesz, vagy nem?

Ön szerint Gyurcsánnyal járt jobban az MSZP, vagy Kiss Péterrel még jobban járt volna?

Megmondom, hogy miért nem Gyurcsányra szavaztam. Alábecsültem a baloldali választókat, úgy gondoltam, hogy rosszul fognak fogadni egy gazdag embert. Hogy ez olyan támadási felület lesz, amit nem fogunk tudni kivédeni. Az kiderült, hogy ugyan támadási felület, de nem olyan végzetes, mint hittem. Ha úgy tetszik objektív okom volt rá a szimpátián túl. Rossz elemzés volt. Pár évvel ezelőtt még biztos igaz lett volna.

Mi volt az utolsó hanghordozó, amit vásárolt?

Film dvd-n, de mi a fene? Igen, ha már emlegettem, valamelyik Woody Allen-film, amelyik nem volt meg otthon, a múlt héten, de hogy melyik, nem jut eszembe.

Mi volt az utolsó könyv, amit olvasott?

Most olvasom: Nádas Péter párhuzamos történetek, a most megjelent harmadik kötetet.

Ez az az ezerötszáz oldalas?

Ez három kötet. Szerintem ezerötszáz oldal nincsen, de nyolcszáz biztosan van. Jó vastag. Nem néztem meg az utolsó oldalt.

Ilyen vastag könyvekre jut ideje?

Mindig az van, hogy eljutok a kétszázadik oldalig, és utána mindig van másik három, amelyiket el kell olvasnom, és akkor stílszerűen a Párhuzamos történetek címhez, párhuzamosan olvasom. De előbb-utóbb befejezem. Olvasós vagyok.

Ha film készülne az életéről, akkor ki játszhatná a főszerepet?

Én. [Nevet.]

Már gondolkodott rajta? Persze az édesapja színházi rendező...

Minden politikusban és színészben egy ripacs veszett el.

Nem engedné át a szerepet?

Dehogy engedném.

Ha feltalálnák az időgépet, és csak egyszer utazhatna vele, hová menne?

Vissza és előre is lehet?

Akárhova, de csak egyszer.

Előremennék, mondjuk mától száz évre, november akárhányadikára, és két helyre mennék el: megnézném, hogy vannak-e leszármazottaim, és megnézném a magyar parlamentet.

1989. október 23-án hol volt?

[Hangosan gondolkodik.] Nem akkor volt a Nagy Imre újratemetése, mert akkor ott voltam a Hősök terén... A köztársaság kikiáltásánál nem voltam a parlament előtt, és mivel október 23. akkor még nem volt munkaszüneti nap, szerintem dolgoztam a Gondolat Könyvkiadóban.

Ön volt az MSZMP kulturális alosztályának osztályvezetője is. Kellett cenzorkodnia?

Nem [megszólal a költségvetési szavazásra hívó csengő], nem kellett. Ez már a '80-as évek második fele, amit pongyoladiktatúraként emlegetnek. Akkor a párt ilyenekkel már nem foglalkozott. Hála istennek, nagyon rossz cenzor lennék, mert magam is pongyola vagyok. Unalmas dolgokat nem olvasnék el, és most hadd ne mondjam az összes politikai és erkölcsi elvet, ami miatt az ember nem szívesen cenzorkodik.

Mivel mérgezi magát?

Jószerivel semmivel. Naponta egy kávéval, ha ez méreg. Dühvel mérgezem magam. Én afféle szenvedélyes politikus vagyok, aki dühbe jön. És azt nem kéne. Ha szép szelíden kell vitatkoznom valakivel a tévében, akkor szépen ütemesen rugdosom az asztal lábát. Ez méreg.

Ki húzta fel utoljára, úgy hogy dühös volt?

Szerintem ma is volt vagy 113 alkalom.

Ma is volt rugdosás?

Nem. Ha a sajátjaimmal beszélgetek, és dühös vagyok, az látszik. Nyilván egy tévévitában az ember veszít, ha felemeli a hangját, ennek ellenére én néha felemelem, de hogy ne emeljem fel, azért rugdosom néha az asztal lábát.

Bor vagy sör?

Bor egyértelműen,. Fehér, száraz.

Francia vagy amerikai filmek?

Össze sem lehet hasonlítani, franciák.

Hogyhogy nem lett miniszter?

Volt amikor nem rajtam múlt, és volt amikor már rajtam múlt. 2002-ben Görgeyt akartuk, távozása után pedig már rajtam múlt. [Ekkor a folyosón végigsiet Varju László frakcióigazgató, és tapssal betereli a képviselőket az ülésterembe.] Nem cserélnék fel egy tárcát a frakcióvezetéssel.

Annyival jobb?

Annyival érdekesebb. Hát itt mindennel lehet foglalkozni, és kevés benne a hivatal, de sok a vita és a gondolkodás, ott meg egy dologgal lehet foglalkozni, és sok a hivatal. Nem cserélnék.