Judit
2 °C
7 °C

A Törzsasztal vendége volt Baja Ferenc

2002.12.04. 17:31
EU-kommunikációról, informatikáról és többek között a hajviseletéről is nyilatkozott Baja Ferenc államtitkár az Index Törzsasztálának vendégeként. A politikus sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta, hogy lopásért csapták ki a kecskeméti Katona József Gimnáziumból.
Előnyökről és hátrányokról

A EU-kommunikációs tárcaközi bizottság nem csak az előnyökről, hanem a kihívásokról és az esetleges hátrányokról is tájékoztat jelentette ki Baja Ferenc államtitkár, a testület vezetője. Mint mondta, munkájuk alapját az a stratégiai terv adja, amelyet az elmúlt tíz évben az Európai Uniós kommunikációval foglalkozó szakemberek készítettek. Ez a dokumentum megtekinthető és letölthető a kormányportálról. Az uniós csatlakozásról szólva azt hangsúlyozta, hogy az integrációval Magyarország nem adja fel függetlenségét. Egy olyan közösségbe lépünk be, amelyik a világ legnagyobb létszámú uniója lesz a tízek csatlakozása után. Részei leszünk a közös döntéshozatalnak, függetlenségünk annyi lesz, mint a franciáké, a németeké, az olaszoké.

Internethozzáférés és tartalomszolgáltatás

Az alacsony internetpenetrációt firtató kérdésre az államtitkár úgy válaszolt, hogy a hozzáférés növekedését elsősorban nem az alacsony jövedelemszint akadályozza, ám ezen a téren is lépéseket terveznek: az állam is szolgáltatatóként, és főleg megrendelőként kíván megjelenni a piacon. Baja Ferenc szerint az állam kiemelt, nagy megrendelőként képes a piacon árleszorító szerepet betölteni megfelelő technikai és szerződéses feltételek megléte esetén, melyek közül a legfontosabb a kormányzati gerincháló kiépítése.

A gerinchálózatot a jövő évben folyamatosan építik, a munkát a Kopint-Datorg Rt. koordinálja. A tervek szerint az elkészült kormányzati gerinchálót este, éjjel és hétvégén a lakosság és a civil közösségek rendelkezésére bocsátják. A magyarországi internet fejlődésének problémái között említette az államtitkár az alacsony szintű tartalomszolgáltatást is, amelynek fejlesztése a kormánynak, a kormányportálnak, az államnak kiemelt feladata: a jövő év első negyedévében indul a magyarorszag.hu "országportál" is.

Cél és eszköz

Arra kérdésre válaszolva, hogy miért van szükség az informatikai tárca mellett a Miniszterelnöki Hivatalon belül is foglalkozni ezzel a területtel, felhívta a figyelmet: Tony Blair kormányában két miniszter is foglalkozik az informatikával és az informatikához kötőtő média-, és tudásmenedzsmenttel. Magyaroszágon ma az IHM a társadalmi informatikát fejleszti, az ő hivatala a szolgáltató állam informatikai rendszerét építi. Az IHM számára a cél az informatikai társadalom fejlesztése, az általa vezetett hivatal számára viszont az informatika eszköz a szolgáltató állam s az új típusú állam-állampolgár viszony megteremtésére.

Haj-haj

A politikus személyes jellegű kérdésekre is válaszolt. Sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta, hogy lopásért csapták ki a kecskeméti Katona József Gimnáziumból. A hajviseletére vonatkozó kérdés kapcsán pedig elmondta, hogy frizuráját nyilvános fodrászatban vágatja havonta. Átlagosan hetente háromszor-négyszer mossa, de a sampon nevét termékreklám miatt nem árulta el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?