Benedek
-4 °C
5 °C

Szegedtől épülhet tovább az M5-ös

2003.12.04. 06:54
Szakértők elképzelhetőnek tartják, hogy Szegedtől építhetik tovább Kiskunfélegyházáig az M5-ös autópályát - értesült a Világgazdaság csütörtöki száma. Jelenleg az sem biztos, hogy az eddigi kivitelező, az AKA Rt. építi tovább a sztrádát, mivel szerződése lejár. A szegedi kezdéssel még tartható lenne a 2006-os határidő.
Mivel lejárt a Kiskunfélegyházát Szegeddel összekötő M5-ös autópálya-szakasz építésének engedélyezése, ezért nem folytatható az építkezés a már meglévő sztrádaszakasztól, így elképzelhető, hogy - ha 2006-ig végezni akarnak - Szegedtől kell folytatni visszafelé az építkezést, értesült a lap.

Másik kivitelezővel?

A lap információi szerint egyelőre azt sem tudni, hogy a pályát eddig kivitelező Alföldi Koncessziós Autópálya (AKA) Rt. folytathatja-e az építkezést, mivel ugyancsak lejár a cég koncessziós szerződése az év végén. Az AKA Rt. új ajánlatát december 5-ig teheti meg.

A szegedi újrakezdés oka, hogy a 45 kilométeres autópálya-szakasz Csongrád megyei, 32 kilométeres részén még érvényesek a környezetvédelmi és közlekedési hatóságok által kiadott engedélyek, ezért az építkezés ott megkezdhető.

A kormány november 12-én erősítette meg, hogy 2006-ig meg kívánja hosszabbítani az M5-öst, amelynek keretében a gazdsaági minisztérium engedélyt kapott, hogy akár a koncesszió kivásrlásáról is megegyezzen a tulajdonossal.