Gusztáv
-4 °C
1 °C

Szabadi mindent tagadott a bíróságon

2003.12.04. 11:54
Szabadi Béla tagadta, hogy jogellenes utasításokat adott volna az állami cégek irányításával kapcsolatban csütörtökön folytatódó tárgyalásán. A volt államtitkár visszutasította azokat a vádakat, miszerint 400 milliós reklámszerződést köttetett az FTC és reklmácégek között, és tuladjonképpen a kedden felhozott összes vádpontot tagadta.
A volt politikai államtitkár tárgyalását csütörtök reggel folytatták a Fővárosi Bíróságon, ahol a vádlott egyebek mellett általános ismertetést tartott az akkori Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium helyzetéről.

A sikkasztással, csalással és hűtlen kezeléssel is vádolt Szabadi tárgyalása még e hét kedden kezdődött, ám akkor csak a vádpontok felsorolására jutott idő.

400 milliós szerződések az FTC-nek

A vád szerint Szabadi összesen 400 millió forint értékben köttetett reklámszerződéseket reklámcégek cégek és a Ferencvárosi Torna Club között. A reklámok azonban nem, vagy csak jelentéktelen helyen jelentek meg az egyesület létesítményeiben, s az államkasszát ért vagyoni hátrány azóta sem térült meg.

Szabadi emellett - a vád szerint - a tárca pénzéből mintegy 170 millió forintot is utalt át jogosulatlanul az egyesületnek, holott a minisztérium költségvetésében ez az összeg nem szerepelt. Vele és társaival szemben mindezek miatt hűtlen kezelés, sikkasztás, csalás, orgazdaság és magánokirat-hamisítás miatt is bírósági eljárás indult.

Kaotikus állapotok uralkodtak a minisztériumban

A csütörtöki tárgyalási napon Szabadi elmondta, hogy a tárca helyzete akkoriban kaotikus volt, mivel a Környezetvédelmi Minisztérium több feladatát is ők kapták meg, ezzel mintegy harmadával megnőtt a terheltségük.

A vádlott szerint a rengeteg munka miatt olyan kevés ideje volt, hogy az állami cégekkel alig maradt ideje foglakozni, gyakorlatilag nem is ismerte a vezetőket. Azt is hangsúlyozta, hogy ő ezt a jogkört nem kérte, hanem ráerőltették.

Szabadi: 'Nem rendelkeztem korlátlan jogkörrel'

Szabadi cáfolta az egyik koronatanú azon állítását, miszerint az ő engedélye nélkül semmit sem lehetett kifizetni a tárcánál, valamint azt is tagadta, hogy ő minden intézkedést, tranzakciót jóváhagyott volna.

A volt államtitkár közölte, hogy a Vagyongazdálkodási Osztály által eléterjesztett terveknek körülbelül a felét nem fogadta el. Szabadi határozottan visszautasította azt a vádat is, miszerint jogtalan utasításokat adott beosztottjainak és fals reklámszerződéseket kötött.

Szabadi - elmondása szerint - mindezt azért tartotta fontosnak ismertetni, hogy a bíróság számára is kiderüljön: nem rendelkezett korlátlan jogkörrel a tárcánál, a vádban megjelölt intézkedésekre pedig szükség volt.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft