Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Vádemelés a szlovák titkosszolgálat egykori feje ellen

2002.12.05. 18:26
Ivan Lexa, a szlovák titkosszolgálat (SIS) csütörtökön Pozsonyban őrizetbe vett egykori igazgatója állítólag az Aranykéz utcai merénylet gyanúsítottjainak adott át információkat az 1966-ban meggyilkolt Robert Remiás mozgásáról. Az illetékes ügyész bejelentette: Lexa ellen egyebek mellett gyilkosságra való felbujtás és államtitok megsértése címén vádat emel.
A legkeresettebb szlovákok

Lexát Remiás gyilkosainak felbujtásával gyanúsítják. Az Aranykéz utcai merényletet a magyar rendőrség gyanúja szerint a két "legkeresettebb szlovák", a lévai járás egyik falujából származó Jozef Rohác és Imrich Oláh követte el. Mindkettőjük ellen évek óta nemzetközi elfogatóparancs van érvényben. Időközben a magyar és a szlovák sajtóban olyan értesülések merültek fel, hogy a szlovákiai alvilág és az egykori szlovák titkosszolgálat lehetséges összefonódásainak eltitkolásában érdekeltek Rohácot és Oláhot már régen eltették láb alól. Más források szerint Rohác él és valahol bujkál. Ezt Rohác szüleinek információira alapozzák, akik állítólag azt mondták, hogy a fiúk időnként hazatelefonál.

Gyilkosság kétmillió koronáért

Vladimír Palko szlovák belügyminiszter Lexa letartóztatásával kapcsolatos csütörtöki tájékoztatása szerint - az akkori szlovák miniszterelnök, Vladimír Meciar jobbkezének számító - Ivan Lexa 1996-ban eredetileg egy azóta meggyilkolt szlovák alvilági vezérnél, Miroslav Sykoránál legalább kétmillió koronáért rendelte meg Robert Remiás meggyilkolását. Palko jelezte: a rendőrség a közeljövőben az eddig feltáratlan alvilági gyilkosságok részleteiről is tájékoztatást ad, és idővel majd azokra is fény derül, amelyekről egyelőre nem árulhat el részleteket. Lexa azért lehetett érdekelt Remiás elhallgattatásában, hogy eltakarítsa az akkori államfő, Michal Kovác fiának - állítólag a szlovák titkosszolgálat által megszervezett és végrehajtott - elrablását bizonyító nyomokat, illetve elhallgattasa a szintén szlovák állampolgárságú Oskar Fegyverest, aki Lexáéktól tartva azóta is külföldön bujkál, mert túlságosan sokat tud a Meciarral hadilábon álló akkori államfő, Michal Kovác kompromittálását célzó elhurcolás titkosszolgálati hátteréről. Remiás meggyilkolásával a koronatanúnak számító Fegyveres és Remiás kapcsolatának is véget vetettek.

Vádemelés Lexa ellen

A túlságosan szövevényes és pontos információk híján a talán kéttucatnyi alvilági gyilkossággal is összefüggésbe hozható folyamatban már olyan információk is megjelentek, hogy amikor Remiás autóját - menet közben - felrobbantották, több alvilági alak, köztük az a Pápay Tibor is a közelben tartózkodott, akit kilenc társával együtt mészároltak le a Fontána nevű dunaszerdahelyi bárban. Az évek során a magyar és a szlovák sajtóban olyan információk is napvilágra kerültek, hogy a budapesti robbantások - Parlament, Aranykéz utca, FKgP-székház, Torgyán-villa, Szájer József lakása - azonos jegyeket, tehát Rohác és Oláh kéznyomait viselik. A Lexa-ügyben illetékes ügyész, Michal Serbin csütörtökön már jelezte: gyilkosságra való felbujtás, államtitok megsértése címén, írásos bizonyítékok és perdöntő tanúvallomások birtokában vádat emel - az egyéb vádeljárásokban is védekező - Ivan Lexa ellen. Serbin a Lexát 12-15 év börtönnel fenyegető vád részleteiről alig árult el valamit, ellenben már biztosnak látszik, hogy a bérgyilkosnak kiszemelt Sykora halála után Rohác és Oláh tevőleges részesei, végrehajtói voltak a Robert Remiás elleni merényletnek.

Egyelőre a csütörtökön felszínre került új információkkal együtt is megválaszolatlan marad a kérdés: vajon a szlovákiai merénylők milyen érdekek nyomán és kinek a megbízásából követték el a magyarországi merényleteket ? "Azt, amivel szemben állunk, nemcsak egy egykoron hatalommal bíró és bűncselekményeket elkövető személy, hanem százmilliós összegekkel rendelkező gátlástalan emberek népes csoportja testesíti meg" -jelentette ki az ügy kapcsán a szlovák belügyminiszter, aki e csoport törvénytelen módszereire és jelentős befolyására is utalt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!