Piroska
-2 °C
5 °C

Eltűnik a háztáji törkölypálinka

Szigorodnak a kedvezményesen elõállított háztáji pálinkákra vonatkozó elõírások. Házi törköly nem lesz többé, mivel benzinhez adagolt alkohollá alakítják. A pálinkakvótát nem fejben, hanem családban határozzák meg a csatlakozás után.
Éles vita bontakozott ki csütörtökön a költségvetési bizottság ülésén arról, vajon hány liter saját készítésű pálinkát fogyaszt el egy évben egy magyar család.

Ki mennyit inna

A kérdés a szeszes italra vonatkozó jövedéki adókedvezmény szabályozásának bizottsági vitáján merült fel: az EU-szabályozás jelentősen szigorítaná az évi százliter liter házi pálinka mennyiségénél meghúzott a kedvezményes adóztatás felső határát.

A kormányjavaslat szerint a jövőben nem személyenként, hanem családonként járna az eddigi mennyiség felére, tehát ötven literre a kedvezményes bérfőzési keret.

A vitáról több lap is beszámolt, a leírások szerint Varga Mihály fideszes bizottsági tag szerint ez kevés egy családnak, ezért ő ragaszkodott korábbi százliterhez.

Az EU nem tud magyarul

"Egy félreértésen alapul az egész" - mondta el az Indexnek Font Sándor (MDF). A magyarra fordított EU-szabályozás ugyanis 50 litert mond, de 100 literre gondol, a mértékegység valójában hektoliterfok. A hektoliterfok a kérdéses szeszesital alkoholtartalmát jelöli: 100 liter 50 százalék alkoholtartalmú pálinka esetében tehát 50 hektoliterfokról beszélünk.

Font az Indexnek elmondta, hogy nagy viharokat válthat ki az is, hogy az EU-szabályozás miatt jövő szeptembertől megszűnik a törkölypálinka bérfőzésének lehetősége.

A törkölynek lőttek

Az EU-szabályozás szerint ugyanis a borászat melléktermékeit állami gyűjtőhelyen kell beszolgáltatni. A törkölyből a nyugati országokban benzinbe való adalék alkoholt készítenek. Magyarországon jelenleg egyetlen hely rendelkezik a leadott törköly feldolgozására alkalmas facilitásokkal.

A pálinkával egyébként egy szakmai fórum is foglalkozott, ahol megfogalmazódott az EU ugyan elismerte védjegyként a pálinkát, de a magyar törvényekben nincsen definiálva sem a pálinka, sem annak változatai.