Ágnes
-5 °C
2 °C

Egy év hat hónap a MIÉP alelnökének

2002.12.06. 12:11
Egy év hat hónap, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte folytatólagosan elkövetett közösség elleni izgatás miatt a Fővárosi Bíróság első fokon pénteken ifjabb Hegedűs Lórántot, a MIÉP alelnökét. A lap felelős szerkesztőjének, Metes Györgynek 525 ezer forintos büntetést kell fizetnie.
Cikk az Ébresztőben

Az eljárás egy ifjabb Hegedűs Lóránt által írt, a MIÉP Ébresztő című XVI. kerületi lapjában tavaly megjelent írás miatt indult. A cikkben Hegedűs a zsidóság kirekesztése mellett érvelt, egyebek mellett olyan megfogalmazásokat használva, mint a "galíciai jöttmentek hada" és a "Rekeszd ki őket! mert ha nem teszed meg ők teszik meg veled!"

Hegedüs tagadta

A héten kezdődött büntetőperben az ügyész vádbeszédében azt hangsúlyozta, hogy az írás a társadalom egy csoportja elleni gyűlöletkeltésre irányul és aktív tevékenységre uszít. Ifjabb Hegedűs Lóránt kezdettől tagadta bűnösségét. A védelem egyrészt bűncselekmény hiányában felmentést indítványozott, másrészt pedig az eljárás megszüntetését kérte, mivel a vádlott a cikk írásakor a MIÉP országgyűlési képviselője volt, és a törvény szerint ebbéli minőségében nem lehet véleménynyilvánítását korlátozni.

Az írás nyomán indított magánjogi eljárást a Pesti Központi Kerületi Bíróság formai okokra hivatkozva elutasította. Székely Gábor, Budapest egykori alpolgármestere annak megállapítását kérte, hogy őt - a magyarországi zsidó közösség tagjaként -megsértette a MIÉP alelnöke.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!