Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy év hat hónap a MIÉP alelnökének

2002.12.06. 12:11
Egy év hat hónap, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte folytatólagosan elkövetett közösség elleni izgatás miatt a Fővárosi Bíróság első fokon pénteken ifjabb Hegedűs Lórántot, a MIÉP alelnökét. A lap felelős szerkesztőjének, Metes Györgynek 525 ezer forintos büntetést kell fizetnie.
Cikk az Ébresztőben

Az eljárás egy ifjabb Hegedűs Lóránt által írt, a MIÉP Ébresztő című XVI. kerületi lapjában tavaly megjelent írás miatt indult. A cikkben Hegedűs a zsidóság kirekesztése mellett érvelt, egyebek mellett olyan megfogalmazásokat használva, mint a "galíciai jöttmentek hada" és a "Rekeszd ki őket! mert ha nem teszed meg ők teszik meg veled!"

Hegedüs tagadta

A héten kezdődött büntetőperben az ügyész vádbeszédében azt hangsúlyozta, hogy az írás a társadalom egy csoportja elleni gyűlöletkeltésre irányul és aktív tevékenységre uszít. Ifjabb Hegedűs Lóránt kezdettől tagadta bűnösségét. A védelem egyrészt bűncselekmény hiányában felmentést indítványozott, másrészt pedig az eljárás megszüntetését kérte, mivel a vádlott a cikk írásakor a MIÉP országgyűlési képviselője volt, és a törvény szerint ebbéli minőségében nem lehet véleménynyilvánítását korlátozni.

Az írás nyomán indított magánjogi eljárást a Pesti Központi Kerületi Bíróság formai okokra hivatkozva elutasította. Székely Gábor, Budapest egykori alpolgármestere annak megállapítását kérte, hogy őt - a magyarországi zsidó közösség tagjaként -megsértette a MIÉP alelnöke.