Szilárda
0 °C
6 °C

Karbantartókat küldünk Irakba

2004.12.08. 19:48
Az Irakban létrejövő NATO-misszióban kizárólag az állomás fenntartásához szükséges feladatokat kell ellátnia a 150 fős magyar alakulatnak, aminek küldetéséről szerdán döntött a kormány.
A kormány szerdai döntése értelmében 2005. június 1-től várhatóan 2006. szeptember 30-ig tart annak a katonai alakulatnak a küldetése, amely a NATO-misszió keretében utazik Irakba - mondta László Boglár a kabinet ülését követő sajtótájékoztatón, Budapesten.

A kormányszóvivő közölte, a kabinet elutasította azt a NATO-elvárást, amelynek értelmében szállító feladatot is el kellene látnia a Bagdadban létesítendő kiképzőközpont munkájában részt vevő alakulatnak.

Fenntartókat küldünk Irakba

A elfogadott határozat értelmében az Irakban létrejövő misszióban kizárólag az állomás fenntartásához szükséges feladatokat kell ellátnia a 150 fős magyar alakulatnak. A döntésről még a héten tájékoztatja a kormány a NATO és az Európai Unió illetékes fórumait.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök november végén beszélt arról, hogy - miután a magyar parlament november közepén nem szavazta meg az iraki 300 fős szállító zászlóalj mandátumának meghosszabbítását - jövő nyártól egy 150 fős kiképzőosztagot küld Irakba.

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter tájékoztatása szerint a magyar haderő egy 1200-1500 fős NATO kiképző bázisra küldene ki egy őrszázadot, aminek kiképzési feladatokat kellene majd ellátnia.