Izidor
1 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Újabb módosítás a drogtörvény tervezetében

2002.12.10. 15:42
Újabb kiegészítő javaslatot fogadott el közvetlenül a büntető jogszabályokhoz benyújtott módosító indítványok parlamenti határozathozatala előtt az országgyűlés illetékes bizottsága. A kiegészítő ajánlás szerint a korábbi három év helyett két évente lehetne igénybe venni az elterelés intézményét.
Egy héttel később szavazhat az Országgyűlés a büntető jogszabályokhoz benyújtott módosító indítványokról, mert újabb kiegészítő ajánlást fogadott el az egyik illetékes bizottság a tervezetnek a kábítószer fogyasztással kapcsolatos passzusaihoz.

Nem alkalmazható

Nem lesz alkalmazható a büntethetőséget kizáró előírás például annál, aki csekély mennyiségű kábítószert, együttesen történő fogyasztás alkalmával kínál vagy átad, "ha az elkövetővel szemben a cselekmény elkövetését megelőzően két éven belül legalább egy alkalommal kábítószerrel visszaélés miatt indított büntetőeljárás keretében az elkövető büntetőjogi felelősségét megállapították, vagy vele szemben a vádemelést elhalasztották". Ez azt jelenti, hogy az úgynevezett elterelés nem három, hanem kétévente lesz lehetséges. Korábban az MSZP frakciója a három éves keretet javasolta módosító indítványként. A javaslatot az Országgyűlés három illetékes bizottsága és az előterjesztő is támogatja, így várható az elfogadása.