Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

A kormány cáfolja Medgyessy ajánlatát Járainak

2003.12.12. 10:25
Cáfolja a kormány azt a lapértesülést, miszerint Medgyessy Péter Járai Zsigmond jegybankelnök távozásáért cserébe pénzügyminiszterét, László Csabát menesztette volna.
Rövidhírben reagált a kormányszóvivő a Magyar Hírlap pénteki számában megjelent lapértesülésre, amely szerint Medgyessy Péter felajánlotta Járai Zsigmondnak, a Magyar Nemzeti Bank elnökének, ha távozik posztjáról László Csabát meneszteni fogja.

"A híresztelésnek nincs alapja, semmiféle személyi kérdés nincs napirenden" - mondta a kormányszóvivő az MTI-nek adott rövid nyilatkozatában pénteken Gál J. Zoltán.

A lap megbízható forrásokra hivatkozva adta hírül Medgyessy ajánlatát Járainak.

A múlt heti találkozáson a miniszterelnök a lakáshitel-kamatokról egyeztetett a jegybankelnökkel. A lap megjegyzi, a pénzpiacok pozitívan reagáltak volna mindkét vezető távozására.

A Financial Times múlt héten írt elemezésében azt írta, nem László menesztése jelenti a megoldást, a piac Járai távozását szeretné látni, mivel a jelenlegi pénzügyi válság az ő jegybanki működéséhez köthető.

Járait okolják a lakáshitelek szigorítása miatt

A kormány és a jegybankelnök között tavaly január óta tart a feszült viszony. A szocialisták frakcióvezető-helyettese, Juhász Gábor tegnap egyenesen Járai Zsigmondot és az Orbán-kormányt hibáztatta a drasztikus lakáshitel-csökkentésért, amit Juhász "Járai-járuléknak" nevezett.