Szilárda
-4 °C
3 °C

Hétmilliárdba kerülnek kéksisakosaink

2002.12.12. 06:40
A Magyar Hírlap összeállítása szerint jelenleg huszonegy állomáshelyen összesen 724 magyar katona szolgál külföldön. Ehhez jönne a negyvenfős afganisztáni őrmisszió, amelyre - Juhász Ferenc miniszter szerint - a német Bundeswehrtől kaptuk a felkérést. Az ellenzék egyelőre elzárkózik az afgán kiküldetés megszavazásától. A magyar külszolgálatos katonák egyébként 1200-1300 dollárt keresnek, a gyászkrónika eddig négy halálesetet rögzített.
Folyamatos növekedés

Jelenleg 723 magyar katona dolgozik külföldön. Számuk az elmúlt években folyamatosan növekedett, ugyanis egyre több felkérést kap az ország békefenntartói és katonai megfigyelői feladatok ellátására. A Magyar Hírlap honvédelmi tárcától származó információi szerint a honvédség sokkal több katonát már nem tud nélkülözni. Nemcsak a felkérések száma emelkedett a közelmúltban, hanem a kint lévők felkészítésére és ellátására fordítandó összeg is. Tavaly csaknem hétmilliárd forintot költöttek e célra, és várhatóan idén is legalább ekkora lesz a végösszeg, közölte Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium (HM) kommunikációs főigazgató-helyettese. A legnagyobb terhet a Pristinában szolgáló KFOR-kontingens és a Szarajevóban katonai rendfenntartó feladatokat ellátó egység jelenti. Előbbi 3,45 milliárd, utóbbi 2,16 milliárd forintot emészt majd fel ebben az évben. Jövőre vélhetően többe kerülnek a katonai missziók, hiszen csak az afgán szerepvállalás költségvetése fél évre 1,2 milliárdra tehető. Igaz, más alakulatok kiadásait évről évre csökkentik.

Négy haláleset

A nemzeti hadsereg tagjai az ENSZ, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és a NATO, valamint a többnemzetiségű erőkből és megfigyelőkből álló szervezet, az MFO misszióiban szolgálnak. A legtöbben az SFOR és a KFOR kötelékében látnak el békefenntartó feladatokat. Bosznián és Koszovón kívül magyar katonák szolgálnak az iraki-kuvaiti határon, a Sínai-félszigeten, Nyugat-Szaharában, Cipruson, Hegyi-Karabahban, a grúz-abház térségben. Alig több mint egy éve az ENSZ-megfigyelőket szállító helikoptert - fedélzetén Török László dandártábornokkal - kézi rakétával lelőtték az abház szakadárok. A tábornokon kívül három katona halt meg külföldi szolgálatban. A Sínai-félszigeten két őrmester autóbaleset következtében vesztette életét, míg Pristinában az egyik magyar katona agyérgörcsöt kapott.

Biztosítás mindenkire

Magyar katonák Bosznia kivételével nagyobb fegyveres öszszetűzésbe nem keveredtek. Az ott szolgálatot teljesítő műszaki kontingens tagjai 1996-ban egy ellenőrző pontra igyekeztek, amikor egy bosnyák-szerb összecsapás kellős közepén találták magukat. Életüket egy amerikai parancsnok lélekjelenlétének köszönhetik. A tiszt azonnal tűzparancsot rendelt el, mire meghátráltak a harcolók. Bocskai István elmondta: a magyar katonáknak - mindig az adott misszióra vonatkozó szabályzat alapján - lehetőségük van az önvédelemre. Más információk szerint ezek a szabályok csak korlátozott cselekvésre adnak lehetőséget. Amíg az amerikai katonák vészhelyzetben azonnal tüzelhetnek, addig a magyar katonák elvileg csak akkor lőhetnek, ha közvetlen életveszélybe kerülnek. A nemzetközi misszióban szolgálatot teljesítő valamennyi katonára biztosítást köt a Magyar Honvédség. Ennek összege fejenként több millió forint is lehet. Az amerikai katonák a magyar biztosítási összeg többszörösét kapják. Bocskai megjegyezte, hogy az amerikai katonák fizetése is többszöröse a magyarokénak. A Magyar Honvédség külföldön szolgálatot teljesítő tagjai átlag 1200-1300 dollárt kapnak, s az itthoni fizetésüket is folyósítják.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!