Valér
-2 °C
0 °C

A hat év maradt, fegyház helyett fogházat kapott Székely Zoltán

2002.12.12. 11:37
Székely Zoltán büntetőperében a Legfelsőbb Bíróság csütörtökön másodfokon hat év börtön helyett az enyhébb fokozatú fogházban letöltendő szabadságvesztésre változtatta a volt országgyűlési képviselő elsőfokú büntetését, ugyanakkor a Legfőbb Ügyészség indítványával összhangban 9 millió forint pénzmellékbüntetést is kiszabott a vádlottra.
A Legfelsőbb Bíróság a szabadságvesztés letöltésének fokozatán kívül az ügy mindkét vádlottja esetében helybenhagyta a Fővárosi Bíróság május 22-én született ítéletét. Az FB akkor Székely Zoltán - az előző ciklusban előbb kisgazda, majd a különböző csatornázásokhoz kapcsolódó bűncselekmények kirobbanása után független országgyűlési képviselő - bűnösségét kétrendbeli, hivatásos személy által elkövetett vesztegetésben mondta ki.

Megalapozott ítélet

A Legfőbb Ügyészség képviselője perbeszédében hangsúlyozta, hogy az elsőfokú bíróság által meghozott ítélet megalapozott volt. Véleménye szerint az LB értékelheti a Székely Zoltán terhére rótt cselekményeket úgy is, hogy azokat nem bizonyos előnyök biztosításáért, hanem esetleges hátrány elkerülése érdekében ajánlotta fel.

Az Országgyűlés közbeszerzésekkel foglalkozó bizottságának volt elnökét 2000. október 12-én vették őrizetbe a budapesti Gellért téren. A hivatalos tájékoztatás szerint Székely Zoltánt tetten érték, amikor Balla Dániel csatornaépítéssel foglalkozó vállalkozótól 20 millió forintot ("dokumentumot") vett át azért cserébe, hogy ne támadja meg a vállalkozó számára kedvező közbeszerzési döntést. Az ügyész a büntetőügy tárgyalásán politikai gengszterizmusnak, a bíróság korrupciónak minősítette az esetet. Az elsőfokon eljáró bíró szerint Székely Zoltán visszaélt a polgárok bizalmával és ezzel súlyos kárt okozott az országnak és a demokráciának is, amit a kiszabott büntetés távolról sem fejez ki.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!