Klaudia
-4 °C
2 °C

Demus Iván nagy napja a parlamentben

2005.12.14. 09:59
Nagy nap volt a hétfői Demus Imre nógrádi szocialistának, aki a vadászbalesetben elhunyt képviselő, Urbán Árpád helyére ült. Tudta-e a még kissé tájékozatlan, izgulós képviselőről, hogy távolsági buszokon százasával írta a jegyzeteket, a szociális szféra minden skáláján játszik, egészséges, és nem szokott vadászni?

[Demus Iván nógrádi szocialista képviselő első napját tölti a parlamentben december 12-én. A vezérszónokok felszólalása után szakít ránk időt, de még nagyon bizonytalan, alig tudjuk az MSZP frakció 20 méteres vonzáskörzetéből kiráncigálni, attól fél, hogy nem fog időben visszaérni, ha kell.]

Mutassa be 20 másodpercben önmagát.

Demus Iván vagyok, Balassagyarmaton élek, szociológus, szociálpolitikus vagyok és csapatjátékos. Erről szólt az életem, és most éppen valakinek beírtam egy füzetébe azt, hogy mennyivel másabb testközelből érezni egy csapatot, és azt gondolom, hogy elsőre befogadtak.


Fotók: Huszti István

Pontosan 20 másodperc volt, ennyire jó az időérzéke?

Igen, pontos vagyok.

Az is feltűnt, hogy aggodalmaskodik az idő miatt, kicsit még tájékozatlan. Hogy telik az első napja?

Megismerkedtem a frakció vezetőjével [Lendvai Ildikóval], és megismerkedtem a mellettem ülő frakciótársakkal.

És mit szól az új padtársaihoz?

Hát ők kitűnőek!

Tudta-e ön?
  • Demus Iván a balassagyarmati MSZP elnöke, a megyei közgyűlés tagja. Fia helyi autókereskedő, lánya az Air France-nál, felesége a gyermekvédelemben dolgozik. Országos szinten egyáltalán nem ismert, legutóbb, júniusban egy helyi Fidesz-MSZP ütközetben került elő neve, az ellenzék szerint az MSZP egy horpácsi fiatalt indított volna helyette 2006-ban, mert "gyatra" a város vezetése, a Fidesz továbbá pályáztatás nélküli privatizációval gyanúsította a várost, amit a városvezetők hazugságnak nevezett.
  • Urbán Árpád szocialista képviselőt november 26-án lőtte le bátyja egy vadászaton tévedésből. A családban nem ez az első tragikus eset: Urbán Árpád bátyját unokaöccse gázolta halálra 10 évvel ezelőtt. Riport a balassagyarmati gyászról.
  • Demus Iván, azaz Demos írói munkásságáról - az idő hiánya és a magyar sajtómúlt online archiválásának elmaradása miatt - nem győződhettünk meg, azért következzék egy példa a szerző egyik sárdobálós zsengéjéből, a már emlegetett fideszes támadásra adott válasz, aminek már a címe is árulkodik a vénáról.
  • Ferge Zsuzsát bízták meg, hogy vezesse a kormány új szegénységellenes programjának kidolgozását. Ferge az egyik legnagyobb szociológus szaktekintély, vezette az ELTE tanszékét, MTA-főosztályt, tanított külföldön, számos díj kitüntetettje, fő területe a szegénység és a kirekesztődés.
  • Nógrádszakál a Páris-patakról nevezetes, ami egy jól körbekirándulható árok ("a palóc Grand Canyon") az Ipolytól nem messze a hegyes-dombos környéken. A falusi turizmus is fellendülőben, legalábbis szobákat hirdetnek.
  • A DEMISZ 1989 tavaszán, nyarán a KISZ tiszavirágéletű utódszervezete volt, amit Gyurcsány Ferenc vezetett pár hónapig még híve az egyifjúságipártrendszerben, de hamarosan megcsalatkozva az események alakulásán.
  • A Gyurcsány-kormány politikai háttériskolájává emelkedő Demost Dessewffy Tibor miniszterelnöki tanácsadó-szociológus alapította, jelenleg elnökli. A Demos adta ki a kormányfő Útközben című kötetét.

Hogy hívják őket?

A neveken még nehezen tudok eligazodni, a bemutatkozás az mindig úgy van, hogy mindig kell még kétszer találkozni, hogy ez menjen. [Balról Fetser János, jobbról Rózsa Endre veszi körül Demust.]

Annyira azért nem gyakorlatlan politikus, hiszen harmadik ciklusát tölti a Nógrád megyei közgyűlésben.

Én Ferge Zsuzsa tanítványaként kerültem ki az egyetemből, és ezt mindketten vállaljuk, én őt, ő engem. Erre egy kitűnő lehetőség volt, hogy a megyei közgyűlésben én voltam a szociális bizottság elnöke.

Hogyan esett önre a küldöttgyűlés választása?

A megyei területi listán szerepeltem 7-es sorszámmal, hát a mai nap azt mondja, hogy szerencsés szám, de abból a szempontból nem, hogy az Urbán Árpi helyére nem volt könnyű leülni.

Urbán Árpád halálos vadászbalesetet szenvedett, önt fenyegeti ez a veszély, szokott vadászni?

Nem szoktam. Én egy kicsi faluban, Nógrádszakálon nőttem fel, ahol az Ipoly folyik, én inkább a vizet szeretem, vadászattal még nem próbálkoztam.

Horgászni szokott?

Ifjúkoromban, amikor még az Ipolyban voltak halak.

Már nincsenek?

Főleg a szlovákiai területekről a gyárak beleengedtek millió dolgot, és mára nagyon megritkult a halállomány.

2006-ban területi listán vagy egyéniben fog indulni?

Szerepelek a megyei listán, a 7. vagyok megint. Én a 4-es számú választókerületet képviselem most itt, ez Balassagyarmat és Rétság. December 20-ig várható arról döntés, hogy ki fog indulni az MSZP-ből egyéniben.

Addig izgul?

Nem, többször próbálkoztam én már, Urbán Árpival is kétszer előfordult, hogy versenyeztük a jelöltségért, és ő győzött, 4-5 szavazaton múlt mindig.

Milyen hobbija van?

Nagyon sok feladatot végzek, én gyerekként is mindig a csapatot kerestem. Ez volt futballban, irodalmi színpadoztam sokáig, ifjúsági mozgalomban dolgoztam sokáig, így hobbi kevés marad. Ha nem végeznék számtalan dolgot sokszínűen, akkor már nem élnék, valahol ez mozgat.

És mostanában hol éli ki sokszínűségét?

A Szociális Igazgatók Magyarországi Egyesületének vagyok a választmányi elnöke, Balassagyarmaton pedig társadalmi polgármester vagyok a szakterületemhez igazodva. A Szociális Munkások Magyarországi Egyesületében is dolgozom, de egyébként a Nemzeti Családi és Szociálpolitikai Intézet képzési igazgatója vagyok, ahol továbbképzéssel, felnőttképzéssel foglalkozunk, ezt nagyon szeretem csinálni. Társadalom- és szociálpolitikát is tanítok. És vannak ezek a vállalt feladataim, amiknek meg kell felelni. Én mindig azt szoktam mondani, hogy megérzem, ha már nem lehet, vagy szólnak, ha már nem megy. Valahogy az életemnek ez a sokszínűsége velem volt egész ifjúkorom óta, de nagyon jól érzem magam, egészséges vagyok, bírom a terhelést. És szívesen írok, voltam tagja a MÚOSZ-nak is [Magyar Újságírók Szövetsége].

Újságot is írt?

Balassagyarmat és Salgótarján között ingázom, ez 50 kilométer, és az volt a hobbim, hogy volt egy ilyen jegyzetem, hogy buszszociológia, minden nap más a téma, másról beszélnek az emberek. Volt kétszáz ilyen jegyzetem, ami megjelent a Nógrád Megyei Hírlapba.

Mit tervez még első országgyűlési képviselői napján?

Itt biztos, hogy még néhány ismerőssel - hiszen van jó néhány - beszélgetni fogunk, de mivel itt volt a családom, két gyermekem, egy lányom és egy fiam és az ő párjaik, illetve a feleségem, hazamegyek és talán erre a nem mindennapi pillanatra, eskütételre egy üveg pezsgőt felbontok este, és megkoccintjuk, mert hát ez - láttam már a szemükön -, nekik is érdekes volt.

Mivel mérgezi magát?

Nem dohányzom, baráti társaságokban sörkedvelő vagyok.

Vidorné Szabó Györgyivel, aki a frakcióban a szociális ügyeket viszi, jóban van?

Igen, és hát, ami csodálatos volt, mert amikor az eskü után aláírtam az eskü szövegét, és fölálltam, akkor valaki a nevemen szólított, és az nem volt más, mint Göncz Kinga, aki tanárom volt az egyetemen. Fölemelte az ujját [Mutatja], és mondta, gratulálok.

Ha feltalálnák az időgépet, és csak egyszer utazhatna vele, hová menne?

Nem tudom, egy nyugodt világba mennék.

Azt hol találhatja meg?

Nem tudom. Mindig az volt a meggyőződésem, talán ilyen a habitusom, a családom, hogy egy egymásra jobban figyelő társadalomba élnék, de ez a pörgés már átjutott, ez a fajta nagyon kemény politizálás, mintha lejönne a hétköznapokba is.

Akkor miért jött képviselőnek?

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy ezen javítani lehet. Nem itt látom én a feladatot, hanem otthon. Én Balassagyarmatot imádom, egy igazi kisváros, és most dolgozunk azon, hogy felsőszintű képzés települjön a városunkba, vendéglátói és idegenforgalmi képzés már két éve van, de a diplomát egy gyöngyösi főiskola adja.

A nógrádi idegenforgalomban van fantázia?

Hiszek abban, hogy Nógrádnak ez egy kitörési pontja lehet úgy, hogy a szlovákiai régiót is bekapcsoljuk, hiszen a régi magyar várak, kastélyok tőlünk északra vannak.

Mi az, amit Balassagyarmat tud adni?

A palócságot. A konok palóc jó vendégszerető ember, és van a palócleves, a palócgulyás. Szlovákiában a brindzás galuska, ahol viszont a vendéglátás színvonala nem olyan jó. És a jó szlovák sör, az mindig, Balassagyarmaton is van egy Svejk vendéglő.

Arra még nem gondolt, hogy ezzel a jól csengő Demus névvel, a volt Demisz, vagy a mostani Demos után valami szervezetet alapít?

Nem, pedig valahol így indult, az első írásaim Demos név alatt jelentek meg.

Üres még az országgyűlés honlapján a portréja, ezért nem tudjuk, milyen nyelven beszél.

Oroszból még régen nyelvvizsgáztam, de az már nincs meg. Azt szoktam mondani, hogy Franciaországban nem tudnának eladni.

És a szlovák?

Ott sem tudnának eladni, jól értem, amikor a haverokkal összefutunk Szlovákiában, akkor ők direkt szokták beszélni a nyelvet, hogy tudjunk kapaszkodni.