Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Dezinformációs vihar az ügynökiratok körül

2004.12.14. 08:00
Az állambiztonsági iratok megsemmisítéséről 1989-ben készült felvételek a megtévesztést szolgálták. A besúgók aktái mégsem hiánytalanok.

Könyv jelenik meg
Molnár Gál Péter jelentéseiből
A rivaldafény árnyékában címmel kedden kerül a boltokban Molnár Gál Péter könyve, amiben a színikritikus színikritikus egykori ügynökjelentései olvashatók. Molnár Gál Péter november 20-án a lapjában megjelentetett egy közleményt, amelyben bevallotta, aláírt egy beszervezési nyilatkozatot. A 150 oldalas kötetet Fonyódi Péter, az egykori Corvina együttes dobosa szerkesztette. A megjelentetésről nem egyeztettek senkivel, még Molnár Gál Péterrel sem. A könyvben mintegy 150 színészről és színházi emberről esik szó, de nincsenek benne személyiségi jogokat sértő részek. A könyvet - a kiadó elmondása szerint - ebből a szempontból hat jogász tekintette át. (MTI)
Nem biztos, hogy megsemmisítették az állambiztonsági iratok túlnyomó többségét, állította Kenedi János az MTV Este című műsorának pénteki adásában.

A történész elmondása szerint a Fekete Doboz 1989-es videofelvételen látszódó esemény, amelyek azt tanúsítják, hogy a Belügyminisztériumból mintegy negyven tonna aktát szállították el megsemmisítésre, valójában az Állambiztonsági Szolgálat megtévesztő, dezinformációs akciója volt.

Kenedi elmondta, a felvételeken látható zsákokban nem a titkosszolgálat által használt, kemény kötésű dossziék vannak, hanem puha papírok, vagyis legfeljebb napi operatív jelentések, osztályiratok.

A történész szerint egyébként "nincs olyan ügynöklista, amin valamennyi ügynök hiteles formában, bizonyítható módon szerepel".

Nem tartóztatják le a NATO ellen kémkedőket

A történész szerint az sem igaz, amit Gálszécsi András volt titokminiszter állított nyilatkozatában, azaz akik az előző rendszerben a NATO ellen kémkedtek, azokat az ügynöklisták nyilvánosítása után külföldön bármikor letartóztathatják.

"Az ilyen típusú iratokat az Egyesült Államok már 1990 körül megkapta (...) ez csak az iratok visszatartására szóló gyermekded mese, annak aki beveszi" - jelentette ki Kenedi az Estében.

Az MSZP megváltozott véleménye

Az SZDSZ november 23-án nyújtotta be változatlan formában azt a három évvel ezelőtti törvényjavaslatát, amely a közéleti szereplők átvilágításáról szól.

Bár képviselői legutóbb megakadályozták az SZDSZ által javasolt ügynöktörvény elfogadását, az MSZP a múlt héten szerdán megváltoztatta véleményét.

Hiller István pártelnök szerdai bejelentése szerint az összes, - 1944. december 21. és 1990. február 14. között - a III-as főcsoportfőnökségnél és az állambiztonsági hivatalnál született iratot, amelyet a Történeti Levéltárban őriznek, korlátozás nélkül hozzáférhetővé kívánnak tenni.

Az MSZP némileg módosítva személyiségi jogi oldalról sokat kritizált szerdai álláspontját, pénteken bejelentette, nem az összes állambiztonsági aktát, hanem csak az ügynökök és tartótisztjeik nevét hozná nyilvánosságra.

Eltűnt, előkerült iratok

Horváth Balázs, az Antall-kormány egykori belügyminisztere elmondta: bizonyos, hogy 1989 decemberében állambiztonsági iratokat semmisítettek meg, mert ennek Leszák Sándorral együtt személyesen tanúi voltak.

Arra is kitért, hogy az első szabad választásokat követően Német Miklós, volt miniszterelnök ügynökök neveit tartalmazó listát adott át Antall Józsefnek és Göncz Árpádnak. Elmondta: a listán olyan személyek is szerepeltek, akiknek ügynökmúltjára vonatkozóan nem találtak iratot. Horváth ezzel szemben tud olyan aktáról, amely belügyminisztersége alatt nem volt meg, viszont az elmúlt hét évben előkerült.

Horváth Balázs nem tudott válaszolni a kérdésre, hogy ülnek-e az Országgyűlésben olyan képviselők akik az említett listán szerepeltek.