Piroska
-2 °C
5 °C

Kiképzőket is kérhet a NATO a T-72-esekhez

2004.12.13. 19:14
Ha januárban a katonai szervezet úgy dönt, elfogadja a magyar kormány felajánlását a 77, hadrendből kivont tankról, kiképzőket is kéne küldeniük a magyaroknak a 150 fős örző-védő csapaton kívül. A HM szerint tankok megsemmisítése 100 millió forintba kerülne, eladni lehetetlen őket.
A NATO várhatóan januárban bírálja el azt a felajánlást, aminek értelmében Magyarország 77, a hadrendből kivont T-72-es harckocsit ad át az alakuló iraki demokratikus hadseregnek, mondta Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium (HM) kommunikációs főigazgatója az MTI érdeklődésére hétfőn.

A HM fegyverzetet vett
a Gripenekhez
A magyar kormány múlt heti felhatalmazása után a Honvédelmi Minisztérium képviselője aláírta az amerikai kormánnyal a szerződést a magyar légierő Gripen vaádszgépeihez az AMRAAM (Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile) rakéták szállításáról. A 14 Gripen JAS39-es harci repülőgép összes fegyverzetének becsült bruttó költsége (a rakétákkal együtt), beleértve az áfát és a vámterheket is, 27,3 milliárd forint. Bővebben >>>
A felajánlást szombaton jelentette be Irakban Gyurcsány Ferenc kormányfő.

A NATO-központ azt is kérte, hogy a tankok használatának elsajátításához a honvédség küldjön kiképzőket Irakba. Magyarország ezzel kapcsolatban arra vár, hogy a NATO pontosan meghatározza, milyen jellegű kiképzésre lenne szükségük, azaz egyéni, raj, vagy magasabb egység szintű kiképzésre van-e igény.

Mint mondta, ha kiképzőket is küld Magyarország Irakba, akkor azt nem a 150 fős, őrző-védő kontingens létszáma terhére teszi. Erről külön kell döntenie majd a kormánynak.

Nem piacképes harckocsik

Bocskai István ismertetése szerint a Magyar Honvédség 148 hadrendből kivont T-72-es harckocsit tárol kalocsai raktárában, 90-et pedig jelenleg is használ a tatai harckocsizó zászlóalj. A honvédség legfiatalabb és legjobb állapotú tankokat tartotta hadrendben. A harckocsizó zászlóalj 2015-ig biztosan képes ellátni feladatait.

Mivel minden országban visszafejlődik a harckocsizó fegyvernem, hatalmas a dömping ezekből az eszközökből. Amikor az előző ciklusban kivonták a hadrendből a T-55-ös harckocsikat, a telített piac miatt végül meg kellett semmisíteni a tankokat. A T-72-eseket éppen ezért az ÁPV Rt. már át sem vette a honvédségtől.

Nagyobb része működik is

A 148 harckocsi közül felajánlott cseh és lengyel gyártású, 77 darab tank nagyobb része "hadihasználható", de elképzelhető, hogy némelyiket fel kell majd újítani. A felajánlott tankok átlagéletkora 22 év.

A MH nem fizeti a felújítást, de hajlandó lenne azt elvégezni. A tankokhoz tartozó lőszereket és a kiszolgáló berendezéseket nem ajánlotta fel Magyarország. A tankok megsemmisítése körülbelül 100 millió forintba kerülne.