Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Hárompárti egyetértés az afganisztáni misszióról

2002.12.16. 20:32
A parlamenti pártok - az MDF kivételével - egyetértenek egy magyar egészségügyi kontingens Afganisztánba küldésével, így az Országgyűlés kedden a házszabálytól való eltéréssel tárgyalhatja az erről szóló határozati javaslatot, illetve várhatóan szavaz is róla.
A hétfői négypárti egyeztetést követően a parlament dönt. Az egészségügyi kontingensről való szavazás után pedig a kormány eldönti: visszavonja-e korábbi, fegyveres őrszakasz Afganisztánba küldéséről szóló javaslatát. A pártok szerint a kabinetnek saját hatáskörében kell döntenie arról, eleget tesz-e annak az amerikai felkérésnek, hogy a taszári bázison tolmácsolásra, illetve más kisegítő feladatokra alkalmas személyeket képezhessenek ki. A kormány várhatóan kedden alakítja ki álláspontját ebben a kérdésben, ugyanakkor Juhász Ferenc honvédelmi miniszter jelezte, hogy az Országgyűlés döntése egy erős legitimációt jelentene.

Jó néven veszik

Áder János közlése szerint a terrorizmus elleni harcot valamennyi parlamenti frakció egyformán fontosnak tartotta a tanácskozáson. A Fidesz frakcióvezetője hozzátette: jó néven veszik, ha folyamatosan részletekbe menő tájékoztatást kapnak a taszári felkéréssel kapcsolatban a honvédelmi és a külügyi bizottságok ülésein. Juhász Ferenc szerint politikai értelemben áttörés volt a négypárti találkozó, ugyanis a parlamenti pártok egyetértettek abban, hogy Magyarországnak feladata van a terrorizmus elleni küzdelemben. "A Magyar Köztársaság mindent elkövet annak érdekében, hogy a lehető legbiztonságosabb feltételek mellett nyújtson támogatást a terrorizmus elleni küzdelemhez" - hangsúlyozta a miniszter.

MDF-es nem

Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök-frakcióvezető jelezte: az SZDSZ az őrszakasz és az egészségügyi kontingens kiküldését is támogatná. Közölte, véleményük szerint a taszári felkérés jóváhagyásához nem szükséges parlamenti felhatalmazás. Dávid Ibolya, az MDF elnöke szerint a jogalkotási törvénnyel lenne ellentétes, ha a parlament elé kerülne a taszári kérdés. Hozzátette: ennek értelmében nem fogják támogatni az indítványt, ha azt nem vonja vissza a kormány. Jelezte, hogy nem támogatják azokat a javaslatokat sem, amelyek magyar alakulatok Afganisztánba történő kiküldését tennék lehetővé.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!