Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Jöhetnek az arab-amerikaiak Taszárra

2002.12.18. 15:31
Jövőre halasztotta a kormány a villamos áram és az autópályadíjak emeléséről szóló döntést. A kabinet idei utolsó rendes ülésén viszont hozzájárult ahhoz, hogy a taszári amerikai bázisra az esetleges iraki háborút követő rendezésben részt vevő arab származású, de az Egyesült Államok hadseregében szolgáló személyeket képezzenek ki.
Elhalasztott áremelés

Nem emelkedik január elsejétől az autópálya-matricák, a villany és a gáz ára. Ezt Gál J. Zoltán kormányszóvivő jelentette be a kabinet idei utolsó ülését követő sajtótájékoztatón. Január elsejétől még nem kell fizetni az M7-es autópálya használatáért sem.

Arab-amerikaiak Taszáron

Döntött és hozzájárult viszont a kormány ahhoz, hogy az Egyesült Államok kormányának kérésére a taszári amerikai bázison az esetleges iraki katonai akcióhoz kapcsolódó kiképzés folyjon. Gál J. Zoltán hangsúlyozta, hogy a kabinet széles körű konzultációt folytatott, és tájékoztatta az érintett települések önkormányzatait, valamint az ellenzéki pártokat. A döntés értelmében két ütemben, maximum háromezer, arab származású, de amerikai állampolgárságú személy érkezne hazánkba. Mindannyian döntően elméleti képzésben részesülnének, és legfeljebb 2003. december 31-ig maradhatnak. A taszári katonai tábort ittlétük alatt nem hagyhatják el, ellátásukról az amerikai hadsereg gondoskodik.

Hat és fél milliárd a Dunaferre

Ugyancsak a szerdai ülésen született döntés arról, hogy 6,5 milliárd forintot szán a kormány a Dunaferr Rt. stabilizációjára. Gál J. Zoltán tájékoztatása szerint a kabinet úgy látja, ez a likviditásjavítás szükséges az évtizedek óta húzódó súlyos probléma megoldásához. A végső megoldás azonban a cég privatizációja - nagyon szigorú feltételek mellett. A kabinet hét pontban összegezte elveit a kedvezménytörvény módosítása kapcsán. Ezek lényege, hogy a szomszédos államokban élő magyarokat érintő törvényeket csak az érintett országokkal történt elvi egyeztetés után módosítják, a kedvezmények elsősorban kulturális és nem politikai jellegűek.

Huszonkilenc rendes ülés

A kormány eddigi tevékenységét összefoglalva Gál J. Zoltán elmondta, hogy a miniszterek eddig huszonkilenc rendes és egy informális ülést tartottak. Hétszázkét írásbeli előterjesztést tárgyaltak meg, száznegyvenhat kormányrendeletet és háromszáznyolcvanegy kormányhatározatot hoztak. A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy a kabinet az év végéig a második száznapos programjában foglalt ígéreteket is teljesítette.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!