Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hétfőn még szavaz, aztán szabadságra megy az Országgyűlés

2002.12.18. 11:05
Karácsony előtt egy nappal, december 23-án fejezi be idei munkáját az Országgyűlés. A Tisztelt Házra jövő tavasszal is feszített munka vár. Elkészült ugyanis a kormány 2003 első félévi jogalkotási programja, amelyben összesen 48 törvény létrehozását vagy módosítását kéri a honatyáktól.
Jövő héten hétfőn tartja utolsó ülésnapját a téli szünet előtt az Országgyűlés plenáris ülése. A Tisztelt Ház a tervek szerint december 23-án fejezi be idei munkáját. A képviselők ekkor határoznak majd egyebek mellett a jövő évi költségvetésről és a büntető jogszabályok módosításáról is. A tavaszi országgyűlés választások után összehívott új parlament május 15-én alakult meg. Eddig összesen negyvennégy alkalommal találkoztak a honatyák a parlamenti patkóban. A negyvenötödik ülésnap, december 23-a után a szokásos téli szünetre vonul a törvényhozás február elejéig.

Medgyessy 48 pontos listája

Az Országgyűlésre várhatóan feszített munka vár jövő tavasszal is. Elkészült ugyanis a kormány 2003 első félévére vonatkozó törvényalkotási programja, amelyben Medgyessy Péter miniszterelnök a kabinet nevében 48 jogszabály megalkotását, vagy módosítását kéri a Tisztelt Háztól. Így például az elképzelés szerint februárban fogadná el az Országgyűlés a pénzmosás megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvényjavaslatot.

Márciusban szavazhatnak az üvegzsebtörvényről

Márciusban határozna a parlament a közpénzek felhasználásával és a köztulajdon használatának nyilvánosságával, átláthatóbbá tételével összefüggő törvénymódosításokról. Ugyancsak márciusban módosítaná a Ház a szomszédos országokban élő magyarokról szóló javaslatot. Ennek célja az előterjesztés szerint az, hogy a szabályozás feleljen meg a nemzetközi normáknak előírásainak és az európai kisebbségvédelmi intézmények elvárásainak. Mint ismert, hazánk az utóbbi időben több bírálatot is kapott nemzetközi szervezetektől az úgynevezett státusztörvény egyes pontjai miatt.

Huszonhat jogharmonizációs törvény

A kormány tavaszi jogalkotási programjában szereplő javaslatok közül 26 az EU-csatlakozással összefüggő, úgynevezett jogharmonizációs törvény. Ilyen például az európai parlamenti képviselők választásáról, az ügyvédekről, a fegyverek beszerzéséről és tartásáról, valamint az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőségről szóló törvényjavaslat.