Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Hétfőn még szavaz, aztán szabadságra megy az Országgyűlés

2002.12.18. 11:05
Karácsony előtt egy nappal, december 23-án fejezi be idei munkáját az Országgyűlés. A Tisztelt Házra jövő tavasszal is feszített munka vár. Elkészült ugyanis a kormány 2003 első félévi jogalkotási programja, amelyben összesen 48 törvény létrehozását vagy módosítását kéri a honatyáktól.
Jövő héten hétfőn tartja utolsó ülésnapját a téli szünet előtt az Országgyűlés plenáris ülése. A Tisztelt Ház a tervek szerint december 23-án fejezi be idei munkáját. A képviselők ekkor határoznak majd egyebek mellett a jövő évi költségvetésről és a büntető jogszabályok módosításáról is. A tavaszi országgyűlés választások után összehívott új parlament május 15-én alakult meg. Eddig összesen negyvennégy alkalommal találkoztak a honatyák a parlamenti patkóban. A negyvenötödik ülésnap, december 23-a után a szokásos téli szünetre vonul a törvényhozás február elejéig.

Medgyessy 48 pontos listája

Az Országgyűlésre várhatóan feszített munka vár jövő tavasszal is. Elkészült ugyanis a kormány 2003 első félévére vonatkozó törvényalkotási programja, amelyben Medgyessy Péter miniszterelnök a kabinet nevében 48 jogszabály megalkotását, vagy módosítását kéri a Tisztelt Háztól. Így például az elképzelés szerint februárban fogadná el az Országgyűlés a pénzmosás megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvényjavaslatot.

Márciusban szavazhatnak az üvegzsebtörvényről

Márciusban határozna a parlament a közpénzek felhasználásával és a köztulajdon használatának nyilvánosságával, átláthatóbbá tételével összefüggő törvénymódosításokról. Ugyancsak márciusban módosítaná a Ház a szomszédos országokban élő magyarokról szóló javaslatot. Ennek célja az előterjesztés szerint az, hogy a szabályozás feleljen meg a nemzetközi normáknak előírásainak és az európai kisebbségvédelmi intézmények elvárásainak. Mint ismert, hazánk az utóbbi időben több bírálatot is kapott nemzetközi szervezetektől az úgynevezett státusztörvény egyes pontjai miatt.

Huszonhat jogharmonizációs törvény

A kormány tavaszi jogalkotási programjában szereplő javaslatok közül 26 az EU-csatlakozással összefüggő, úgynevezett jogharmonizációs törvény. Ilyen például az európai parlamenti képviselők választásáról, az ügyvédekről, a fegyverek beszerzéséről és tartásáról, valamint az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőségről szóló törvényjavaslat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!