Zsófia
17 °C
21 °C

Torgyán miatt nem közszereplő Nógrádi László

2005.12.19. 16:45
A zalai polgármester és volt exminiszter 2005-ben sem tekinti magát közszereplőnek, de szerinte nincs mit titkolnia, a Történeti Hivatal iratai között nincs rá vonatkozó dokumentum. Állítása szerint saját magát már átvilágíttatta, és egy zalai lapnak publikálta is az eredményt, ám ezt az Indexnek cáfolták.

Nógrádi László Lenti polgármestere, fideszes képviselő és a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke továbbra sem tekinti magát közszereplőnek, inkább közszolgának hívatja magát, így levéltári irataihoz nem lehet hozzáférni.

Nógrádi László önképének megítélése a Történeti Hivatal (TH) által őrzött levéltári dokumentumok betekinthetősége miatt fontos, amíg ugyanis a volt közlekedési miniszter nem tekinti magát közszereplőnek, a levéltári iratok nem ismerhetők meg a nyilvánosság számára, sőt, a hivatal a jóváhagyásig a vizsgálatot sem kezdheti meg..

Torgyán óta rosszul hangzik

Az Indexnek a parlamentben hétfőn nyilatkozó Nógrádi megismételte azt az érvelését, amivel 2003-ban is védekezett, amikor az [origo] kikérette adatait a TH-tól: úgy véli, hogy Torgyán József annyira lejáratta ezt a kifejezést, hogy ő közéleti embernek, közszolgának tekinti magát, de nem közszereplőnek, mert ez Torgyán József óta "rosszul hangzik".

Nógrádi elmondta, hogy amikor személye körül elkezdtek keringeni a hírek 2003 környékén, kikérte a TH-tól a rá vonatkozó adatokat, de semmit nem talált személyéről. Az Index által indított átvilágítási akció ideje alatt, 2004-ben és idén nem kapott újabb, köszereplői mivoltára vonatkozó kérdést a TH-tól.

Ezt az exminiszter furcsállta is, mert szerinte biztos, hogy megfigyeltként szerepelnie kellene, hiszen számos alkalommal beidézték a Gyorskocsi utcába a 60-as években, még házkutatást is tartottak nála. Azért nem jelentkezhetett egyetemre, mert nem hagyta magát beszervezni.

A Zalai Hírlap nem tud róla

Nógrádi azt is elárulta az Indexnek, hogy a TH-tól privátban kapott dokumentumokat a Zalai Hírlapnak átadta, és a megyei lap már nyilvánosságra hozta, 2003-ban. A képviselő ígéretet tett arra, hogy az iratokat az Indexszel is megosztja.

A Zalai Hírlapnál azonban cáfolták, hogy Nógrádi László levéltári aktái a lapban megjelentek volna. A lap egyik munkatársa elmondta, a zalai politikus csupán azt közölte velük, hogy neve sem megfigyeltként, sem megfigyelőként nem szerepelt.

A Zalai Hírlap lenti tudósítójának ugyan mutatott be dokumentumokat Nógrádi, de azok nem a TH levéltári anyagai, hanem csak az Országgyűlés átvilágító bírái által kiadott dokumentumok voltak. A képviselők kötelező átvilágítása csak a III/III-as érintettségre vonatkozik, a belügyminisztérium többi főosztályára nem.