Piroska
-2 °C
5 °C

Gyurcsány jótékonysági célra ajánlja balatoni üdölőjét

2003.12.21. 17:37
Egy évre a Pető Intézet javára ajánlotta fel balatonőszödi üdölőjét Gyurcsány Ferenc sportminiszter mindaddig, amíg politizál. A felajánlást álságosnak nevezte Szijjártó Péter fideszes képviselő, aki most azt várja, mikor jön Gyurcsány újabb felajánlása más ingatlanokról, amiket "erkölcsileg és jogilag is vitatható módon szerzett meg."
Szijjártó a titkolózó Medgyessynek is üzent
A Fidelitas arra kéri a miniszterelnököt, hogy közölje, mikor és hol tartózkodik - hangoztatta a szervezet alelnöke, Szijjártó Péter vasárnapi sajtótájékoztatóján Budapesten.

Medgyessy Péter nyaralásai fényűzőbbnek tűnnek, mint egy-egy szerény balatonőszödi hétvége, és ez nyilvánvalóan érdekli a magyar embereket - mondta hozzá a fideszes képviselő.

"Úgy tűnik azonban, hogy a miniszterelnököt ez az érdeklődés durcássá tette" - mondta Szijjártó Péter, arra kérve Medgyessy Pétert, hogy a "a durcás bankáron kerekedjen felül a közt szolgáló miniszterelnök", és adjon tájékoztatást utazásairól.

Amit ugyanis egy bankár megtehet, vagyis, hogy eltűnik a nyilvánosság elöl, azt egy miniszterelnök nem teheti meg - tette hozzá.

A kormányfő az év elején, amikor hazatárt Kubában töltött szabadságáról, megígérte, hogy minden két napnál hosszabb távollétéről tájékoztatást ad. Medgyessy Péter kedden azonban azt közölte egy Népszabadság-hírre reagálva, hogy a jövőben nem fogja bejelenteni, hol tölti magánprogramjait és szabadnapjait.

Gyurcsány Ferenc bejelentette, hogy balatonőszödi üdülőjét, addig, amíg politizál, minden évben más szociális, gyermekjóléti, egészségügyi alapítvány használhatja, jövőre a Pető Intézet. A sportminiszter a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorának vasárnapi adásában tette meg felajánlását

Vannak gyenge pontok Őszöd körül

Gyurcsány azt követően jelentette be tervét, hogy a vagyonát, meggazdagodásának útját ért kifogásokról kérdezte a riporter. Szerinte a balatonőszödi üdülő az egyetlen olyan ügy, amely vitát válthat ki.

"Ellenfeleimnek nincsen igaza, de értem, melyek a gyenge pontok, amelyek kihasználhatók" - mondta. A miniszter szerint az sem segített volna, ha politikai pályája előtt "megszabadul" az üdülőtől, mert azt a "bűnösség beismerésének vették volna".

A fickó, ha nincs rendben

A múltat nem kell titkolni, szégyellni. Engedni kell a közvéleményt, hogy eldöntse "gazember a Gyurcsány, vagy tisztességes ember".

"Nekem ezt az utat végig kell járnom. Ha azt gondolják rólam, hogy ez a fickó nincs rendben, az a végét jelenti politikai pályafutásomnak" - jelentette ki a miniszter.

Melankolikus MSZP értelmiségi attitűdökkel

Gyurcsány a műsorban kifejtette még, az MSZP-nek változtatnia kell politikáján, hogy programjának két nagy pillérét, a politikai békét és a jólétet megteremthesse. A miniszter úgy látja, hogy ehhez az MSZP-n belül meg kell majd állapodni; a párton belüli vita az ehhez vezető út természetes velejárója.

Az MSZP vitatkozós, veszekedős, kicsit melankolikus párt, tele értelmiségi attitűdökkel." Akkor rendeződik össze, amikor létrejön a párton belüli megegyezés - tette hozzá.

Szíjjártó: Álságos és álszent

Szijjártó Péter, a Fidelitas alelnöke vasárnap álságosnak és álszentnek nevezte Gyurcsány Ferenc bejelentését arról, hogy különböző alapítványok használhatják majd a cége tulajdonába kerülő balatonőszödi üdülőt.

"Meglehetősen álságos és álszent dolog, ahogy a miniszter - szakmai munka híján - egy látványos pr-akcióval akar a figyelem középpontjába kerülni" - mondta Szijjártó Péter az MTI-nek.

A fideszes képviselő szerint a sporttárca vezetője olyan ingatlant ad "alamizsnaként a rászorulóknak", amelynek megszerzési körülményeit a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal jogilag aggályosnak minősítette.

"Várom azt, hogy mikor jön a felajánlás a többi ingatlanra, amelyet a miniszter jogilag, erkölcsileg vitatható módon szerzett meg" - mondta Szijjártó Péter, példaként a budapesti képviselői klubot említve.

A balatonőszödi kormányüdülő egyik 300 négyzetméteres villáját 1994 óta bérli Gyurcsány Ferenc cége, az ALDO Kft. Az üdülő 2004-ben a cég tulajdonába kerül. A Fidesz többször is kifogásolta az ügyletet.