Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Gyanúsítottként hallgatták ki Forró Tamást

2004.12.23. 20:00
A K&H Equities ügy gyanúsítottjaként hallgatta ki a rendőrség Forró Tamást csütörtökön. A riportert, akit állítólag 36 millió forint elsikkasztásával vádoltak meg, a kihallgatás után nem vették őrizetbe. Az újságírót a brókerügyben már korábban is kihallgatták, akkor állítása szerint el tudott számolni 164 millió forinttal.
Gyanúsítottként hallgatta ki Forró Tamást a Kulcsár-ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda csütörtökön, tudatta a rendőrség. A riportert nem vették őrizetbe a kihallgatás után.

"F. Tamást a bróker-ügyben sikkasztás gyanújával hallgatták ki" - mondta a nyomozó iroda szóvivője az MTI-nek.

Horváczy Emese a nyomozás érdekeire hivatkozva nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy tagadta-e bűnösségét az ismert televíziós személyiség, illetve tett-e egyáltalán érdemi, részletes vallomást.

Az MTV esti híradójának értesülései szerint Forrót 36 millió forintos sikkasztással gyanúsítják, amit a gyanúsított nem ismer el. Forró ügyvédje elmondta, Kulcsár Attila tett terhelő vallomást Forróra, számolt be a híradó.

A Magyar Nemzet szerint milliókat kapott havonta

A Magyar Nemzet októberben azt írta, Kulcsár Attila, a brókerbotrány első számú gyanúsítottja az ügyészség előtt tett vallomásában korábban azt állította, hogy Forró ügyfeleinek azon köréhez tartozott, akik tudták, hogy a nekik jutatott pénz bűncselekményből származik.

A bróker beszámolt arról is, hogy Forró részére éveken keresztül, háromhavonta, több millió forintot fizetett, írta a lap, amely Kulcsár kihallgatásának jegyzőkönyvére hivatkozott. Forró a hírre reagálva jogi lépéseket helyezett kilátásba a lap ellen.

Forró cáfolta Kulcsár állításait

Forró Tamás az MTI-nek nyilatkozva cáfolta az exbróker állításait. "Kulcsár Attila azt vallotta, hogy a Zöld Újság Rt. befektetett pénzei hozamának egy részét nekem fizette ki, minden dokumentum és bizonyíték nélkül, két éven át" - mondta Forró, a cég egykori vezérigazgatója.

Az újságíró elmondta, évi 200 millió forint befektetéséről volt szó, ami év közben csökkent, hiszen a cég ebből működött. A volt bróker azt vallotta, az értékpapírokba fektetett pénz egy részével saját maga tőzsdézett, a többlethozam egy részét pedig Forrónak adta.

A bróker vallomásával szemben dokumentumokkal a rendőrségnek bizonyította, hogy a kifizetett pénz aukciós megbízások ellenértéke volt. Ezeknek a megbízásoknak az összege Forró Tamás ismertetése szerint meghaladta a 30 millió forintot.

Egyszer már kihallgatták

Forró Tamást október közepén már kihallgatta a rendőrség a brókerbotrány ügyében, igaz, akkor tanúként és nem gyanúsítottként tett vallomást.

Az októberi kihallgatásról a Szólás Szabadság című tévéműsorban beszámoló Forró elmondta, a rendőrség arra volt kiváncsi, honnan származott az újságíró és felesége tulajdonában álló Tízezer kft számlájára 164 millió forint, ami hírek szerint egy off-shore cégen és Kulcsár Attila egyik szír kapcsolatán keresztül jutott a céghez.

164 millió forint útja

64 milliót El Abed Hassan juttatta el a számlára, a másik 100 millió forint az állítólagosan pénzmosásra használt Montrade-en keresztül jutott az akkor Britton Kft. tulajdonú Tízezerhez. Forró elmondta, az összeget cég 56 százalékot birtokló egyik tulajdonosa fizette be mint tagi kölcsön.

A Szólás Szabadsága című műsorban Kulcsár Attilával való kapcsolatáról Forró elárulta, hogy 1999 óta ismeri, üzleti kapcsolatba pedig 2000-ben került a brókerbotrány fő gyanúsítottjával, a most Bécsben előzetesben lévő Kulcsárral.

Az újságíró elmondása szerint akkor találkozott Kulcsárra, amikor az Orbán-kormány ideje alatt veszélybe került a Világgazadság című lapot kiadó Zöld Újság Rt., és Kulcsár befektetőként segített, de annak az ügynek semmi köze nem volt a sikkasztásokhoz, mondta el Forró.