Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Magyarország az abszurd paradicsoma

Debrecen polgármestere büszke arra, hogy az önkomrányzat jó gazda, de a MÁV-ot egyelőre nem akarják megvásárolni. Kósa Lajos szerint abszurd, hogy milliárdosok állnak a szegények élére a baloldalon, arra pedig ügyel, hogy az ő jobboldalán ne álljanak radikális polgári körök. Valóban sztálinista vezetési stílussal bírálta Orbán Viktort? Ki szidta Fodor Gábort úgy, mint a répát?
[Kósa képviselőházi irodájában ülünk, az ablak a Dunára néz. A debreceni polgármester teát kér sok mézzel, és az interjú alatt még legurít néhányat.]

Hogyan lett a Fidesz kampányának központi szereplője, a változás egyik arca? Felhívta Orbán Viktor, hogy "újra szükség van rád Lajos a nagypolitikában"?

Nem. A helyzet hozta, hiszen ha az államháztartás területén Fideszhez köthető siker van, akkor az Debrecen, ami az ország második legnagyobb városa. A debreceni önkormányzat eredményességére jellemző, hogy a közszolgáltató vállalatok nem viszik a pénzt, hanem hozzák. Debrecen be is jelentette, hogy ha Miskolc a vízművét eladja, akkor a város indul a pályázaton. Ez Magyarországon nem nagyon szokás. Mi nem csak eladunk, hanem veszünk is. A gazdálkodás nem eladásból áll, aki csak elad, az a felszámoló. Egy országnak nem felszámolóra van szüksége, hanem gazdára. Nagyjából kézenfekvő volt szerintem.


Fotók: Barakonyi Szabolcs

Az miért van, hogy viszonylag keveset nyilatkozik a médiának, ha mégis, akkor meg jellemzően a Hír Tv-nek?

Ez nem így van, számolom ugyanis.A legtöbbet a Nap-Keltében vagyok, utána a városi tévé és a Hír Tv jön, aztán az ATV és TV2. Oda megyek, ahova hívnak.

És a Blikk?

Nem gondolom, hogy nekem a Blikkben bármit kéne csinálnom. Miután kiderült, hogy az a sztori, amit rólam csináltak, légből kapott, a bíróság megítélt nekem 3 millió forintot nem vagyoni kár miatt. Nem lett volna semmi baj, ha ezután a Blikk főszerkesztője felemeli a telefont - mert debreceni, és ismerjük egymást - kedves Kósa úr, bocs, ezt elnéztük vagy valami.

Pallagi Ferencről van szó?

Pallagiról, igen.

Ő a Nap-Keltében is vezet műsort...

Azt nem tudom szabályozni, ha behívnak a Nap-Keltébe, akkor kedélyesen beszélgetünk, de nem barátkozunk, mert az én felfogásomba az nem fér bele. Ha megkeresnek, vagy elvállalom, vagy nem. A másik eset a Népszava, az csinált ellenem olyan kampányt...

A Sutka-levél?

Igen, mint az elején is mondtuk, A-tól Z-ig kamu. Nem az ügyészség, hanem Lamperth Mónika rendőrsége zárta le a nyomozást. A Népszava olyanokat írt rólam, hogy kihallgatott a rendőrség, meg egy csomó minden hülyeséget, ami nem igaz. A per még nem zárult le, majd a pénzt megint a debreceni gyermekklinikának fogom adni, mint az előzőt. Legalább ebből a sok gonoszságból valami jó is kisül.

Legutóbb a Magyar Narancs foglalkozott önnel, egy portré el is készült, de az interjú végül nem jött le. Miért?

Felhívjuk a Magyar Narancsot? Honnan tudjam?

Tudtunkkal visszaküldték az elkészült interjút, de nem járult hozzá a közléshez.

Igen, mert nem tudtunk megegyezni abban, hogy én mit is mondtam, ő meg mit gondolt.

Nem diktafonnal készült az interjú?

Én is tudok olyan interjút készíteni, hogy "kicsinálom" a kérdezettet, de anélkül, hogy ez az interjú készítésekor kiderülne. Csinált a városunkról a Magyar Rádió interjút úgy, hogy egy teljesen más ügyről jóval korábban készült felvételeket használtak föl. Nem általános, de vannak ilyen bakik.

Tudta-e ön?
  • A Blikk 2002 feburár 8. számában hozta le a sztorit, miszerint Kósa Lajost, Debrecen polgármesterét egy örömlánnyal érték tetten szolgálati kocsijában, sőt még közszeméremsértés miatt is feljelentést is tettek ellene. A lap nem tudta bizonyítani állításait, az ügyből per lett, amit Kósa nyert meg, a Blikket pénzbüntetésre és helyreigazításra kötelezték májusban.
  • A Népszava 2004 májusában hozott le egy levelet, amit Sutka Sándor dandártábornoknak, Hajdú-Bihar megye volt rendőrfőkapitányának tulajdonítottak. A dokumentum szerint a debreceni vagyonkezelő beruházásai ügyében 2003-ban indult nyomozás szerint a polgármestert hűtlen kezeléssel gyanúsítható meg. A nyomozás eredménytelenül zárult, Kósa három pert indított a Népszava és a Népszabadság ellen.
  • Eugène Ionesco az abszurd dráma feltalálója Samuel Beckett mellett. Ionesco Romániában született, anyja francia volt, Romániában járt egyetemre, de 1939-től Franciaországban él, drámákat 1948-tól írt. A kispolgári világ abszurditásra egy angol nyelvkönyv példamondatainak tanulmányozásakor döbben rá, első antidarabja, A kopasz énekesnő (ódzkodott a valóságos színháztól) 1950-ben kerül színpadra.
  • Petőcz György könyve, a Csak a narancs volt 2001-ben jelent meg, és volt Fidesz-tagok, Fodor Gábor, Hegedűs István, Molnár Péter, Szelényi Zsuzsanna, Ungár Klára visszaemlékezéseit tartalmazza a szervezet, párt 1988 és 1992 közötti időszakából.
  • A debreceni repülőteret 1994-ben szerezte meg az önkormányzat. Azóta város önerőből fejlesztette repterét (torony, kifutópálya világítása, radar stb.), de a tőkeigényes beruházásba 1999-ben bevonták a török Begendik Holdingot is, amely még autópályát is ígért Dél-Magyarországra, aztán elállt a projekttől. Jelenleg főként üzletemberek használják a volt szovjet bázist, amely nemzetközi viszonylatban is évi 6500 utast szolgál ki.
  • A francia asztrofizikus, André Brahic könyve, A nap gyermekei 1999-ben jelent meg Párizsban, a magyar kiadás 2001-ben jött ki. A tudós a világ keletkezésével foglalkozik a bolygók életének fizikai megismerésén keresztül. Szerinte például a Nap nem fogja fölrobbantani a földet, csak megsüti.
  • A Honda Goldwing motorja a robogó és a chopper előnyeit ötvözi, vagyis hatalmas, de kényelmes, ezek szerint viszont kezelése nem egyszerű. Ez az a motor, ami leginkább hasonlít egy luxusautóra leszámítva persze, hogy az ember nem négy fal között vezeti. A Totalbike cikke.

Ha már így belejöttünk, a Fidesz kormányra kerülése esetén módosítják a sokat kritizált sajtótörvényt?

Nagyon remélem, hogy a magyar sajtóviszonyok tisztázása okán nagyobb léptékben tud a politika konszenzusra jutni. Hogy ne az legyen az irányadó stílus, színvonal, ami ma van.

A közbeszéd stílusának lehet így irányt szabni?

Igen. Ha a politikai kabarékban sorozatban lehet zsidózni, káromkodni, akkor az emberek ebből azt veszik le, hogy lehet.

Az emberek nem káromkodnak folyamatosan kabaréműsor ide vagy oda? Ez nem képmutatás?

Nem. Ugyanis van, amit mindenki minden nap végez, ön is folytat anyagcserét, de ez nem ok arra, hogy ezt nyilvánosan tegye...

Mondjuk a valóságshow-k már majdnem eljutottak idáig...

Vannak kísérletek, de nem tartom jónak. Ha valaki attól lesz sztár, hogy nyilvánosan végzi az anyagcseréjét, akkor ez lesz a norma, csak az a kérdés, hogy valóban azt akarjuk, hogy a buszon letolja valaki, és... Mert ezt Monyó, meg Potyó, meg Indián, meg Nyomi a tévében csinálja. Ha ez valakinek tetszik, akkor vonuljon el, de az én világomba ez nem fér bele.

Legendás motorőrült.

Egyszerűen csak szeretek motorozni. Mit jelent, hogy legendás motorőrült?

Voltunk Tusnádfürdőn, és láttuk, amint egy nagy motoros csapat tagjaként érkezik.

Persze, sőt a Hajduk Split elleni meccsre, amikor a Loki ott játszott, motorral mentünk vagy negyvenen.

Milyen motorja van?

Van egy robogóm, meg egy túra-BMW-m. A városba robogóval járok, vagy például a Nap-Keltébe is, ha oda kell érni hétre.

A motorozás nem luxussport?

Olcsóbb mint az autó. Mi az, hogy luxus?

Önök használják most ezt a szót nagyon gyakran.

Az a kérdés, hogy jogos-e a használata. A motor olcsóbb, mint az autó, motorozni sokkal kényelmetlenebb, mint autózni. Természetesen lehet kapni olyan hathengeres, boxermotoros Hondát ami 8,5 millió forint, és alig lehet rajta motorozni.

Mire költ a legtöbbet? Ami leginkább luxusszórakozásnak tekinthető.

Van, amire nem szeretek költeni, de muszáj. Például az öltönyök. Mivel az alkatom olyan amilyen, a konfekcióméret nem jó rám. Nem vagyok nagyon magas, de sűrű. A 46-os ing jó nyakban, de 30 centivel hosszabb az ujja, ezért kénytelen vagyok átszabatni, vagy eleve csináltatni a ruháimat.

Mennyibe kerül egy komplett szerelés?

Körülbelül 200 ezer forint, de akkor az tényleg jó minőségű. Egy jó motoros szerkó is ennyi. Nagy szenvedélyem a jégkorong, de ha úgy tetszik az is egy luxussport.

Mit jelent a luxusbaloldal kifejezés?

Egy olyan ember, akinek az éves jövedelme 300-350 millió forint, az beszél arról, hogy ő pontosan megérti annak a problémáját, aki havi ötvenezerből él meg? Magyarország Ionesco paradicsoma, csupa abszurd dologgal vagyunk körülvéve.

Azt azért sem ön, sem mi nem tudjuk, milyen ötvenezer forintból élni...

De én nem is beszélek erről. Ráadásul annyira kínos, hogy a baloldal vezető arcai kizárólag milliárdosok. Kóka, Gyurcsány, Veres... Luxusbaloldal, mert konkrétan milliárdosok állnak a szegények élére. Mintha a pápa kijelentené, hogy nem hisz Istenben. A Tony Blair ezzel szemben egy középosztálybeli ügyvéd, ott ezt senki nem tartja furcsának.

Több sajtóorgánum szerint 1993-ig a Fidesz belső ellenzékéhez tartozó Fodor Gáborékkal tartott ön is, sőt a Csak a narancs volt című dokumentumkötet szerint egyszer azt találta mondani Orbán Viktorról, hogy sztálinista vezetési stílussal rendelkezik.

Az feltűnt ezzel a kötettel kapcsolatban, hogy kizárólag az egyik oldal [Az 1993-ban a Fideszből kivált politikusok] emlékeit tartalmazza óriási csúsztatásokkal? Sok mindenről nem számol be az a könyv, többek között, hogy nagy vita volt arról, hogy Fodor Gábor legyen-e az országos választmány elnöke 1993-ban, én mondtam, hogy ne. Hajlamos vagyok külön utas véleményeket megfogalmazni, de nem mindig. Hegedűs István barátomat tartottam az egyik legeredetibb magyar politikai gondolkodónak, aki képes egy önálló politikai koncepció kidolgozására, amit a Gábortól sose hallottam. A Gábor sokkal inkább egy kompromisszumos vezető, szintéziskereső alkat.

Tehát akkor csúsztatás, hogy a pártellenzékkel tartott?

Igen, ugyanis, az is elfelejtődik, hogy a pártellenzék sem volt egységes. Gáborral sem mindenben értettünk egyet, sőt a később az SZDSZ-hez csapódó Ungár Klári számtalan alkalommal úgy szidta a Fodort, mint a répát. Ha memoárokat olvas az ember, megszépülnek a dolgok.

Fodorékkal azóta tartja a kapcsolatot?

Gáborral csak köszönünk egymásnak, ennyi.

Volt egy olyan korszak, amikor úgy tűnt, hogy kegyvesztett a Fideszben. Túl liberálisnak tartották, ön volt az, aki ellenezte a koalícióra lépést az MDF-fel...

Az az igazság, hogy itt Hajdú-Bihar megyéből tettünk meghökkentő javaslatokat, amiket nem szerettek nagyon, ez különutasságnak mondható. De azért az nyilvánvaló, hogy pártom alapértékeivel azonosulok.

A 2002-es bukás után ön volt az, aki a szervezetlenséget is emlegette a választási vereség okaként.

Ha valami elromlik, amiben részt vesz az ember, akkor megnézi a külső körülményeket, hogy mi nem volt jó, de magával is elszámol. Az önvizsgálat hatékonysági szempontból is praktikus, mert könnyebben tudsz a saját hibáidon változtatni, mint a külső körülményeken.

Ön volt az országban az egyetlen fideszes, aki megakadályozta, hogy polgári körök jöjjenek létre Debrecenben.

Vannak polgári körök Debrecenben, csak máshogy van felépítve a jobboldal. Kétségtelen, hogy a jobboldali radikalizmusra hajló nézetek nemigen kaptak lábra. Engem is támadnak jobbról. Rólam is írták, hogy én vagyok a zsidó imperializmus Debrecenben. Nem vagyunk egyformák, kinek ez van, kinek az.

A Fidesz plakátjain szerepel a mondat, hogy vannak hibák, amiket nem akarnak még egyszer elkövetni. Meg tudna nevezni egyet az ön hibái közül?

A debreceni repteret 1999-ben privatizálni akartuk, teljes csőd lett a vége. Nem is akarnám még egyszer megcsinálni.

Át akarták verni a várost a törökök?

Volt annyi eszünk, hogy nem engedtük, hogy a reptér többségi tulajdonosai ők legyenek. Most repterünk sem lenne.

És a pártnak, vagy egy új Fidesz-kormánynak milyen hibát nem szabad elkövetnie még egyszer?

Rosszul mértük fel, hogy egy magyar kormánynak az európai és a világpolitikában mekkora mozgástere van. Szemmel láthatóan nagyobbat képzeltünk, és ezért jó néhányszor beleszaladtunk olyan falakba, amiket el lehetett kerülni.

Mikor lesz olyan, hogy ha egy diák pénteken haza akar utazni Budapestről Debrecenbe, akkor ne két nappal korábban kelljen megvennie az IC-jegyet, hogy még helye legyen?

Megadom Gaál Gyula telefonszámát, ő a MÁV elnöke. Konkrétan a MÁV-ot Debrecen még nem vette meg, de esetleg foglalkozunk a kérdéssel, ha muszáj.

Az autópálya-építések kapcsán a Fidesz gazdaságpolitikusai azt szorgalmazták, főleg az államháztartási hiány kapcsán, hogy lassítani kellene a sztrádaépítéseket. Debrecenbe már majdnem elért az autópálya. Ennek ellenére ön is így gondolja?

Az autópálya építéseket az ország tényleges anyagi erejéhez kell igazítani. Minden normális ország így működik. Támogatom az autópályák építését, sőt mi értük el, hogy az autópálya Debrecenbe is elér.

De az Orbán-kormány is több autópályát ígért és a legjobb indulattal is csak olyan hetven kilométernyi épült.

Továbbépítettük az M7-est a Balatonnál és az M35-ös út is épült. Visszatérve a mostani sztrádákra, Magyarországon minden pénzt, az útfenntartásokra fordíthatót is sztrádára költik, így látható, hogy minden út, ami nem autópálya, lepusztul.

Van olyan pozíció, amiért elhagyná Debrecent, ha a Fidesz kormányra kerül?

Nincs.

Vannak olyan spekulációk, miszerint ha Orbán főállású miniszterelnök-jelöltté avanzsálna, ön esélyes volna a Fidesz-elnökségre.

Nagyon megtisztelő, de más terveim vannak.

De volt amikor akart?

Olyan eset sosem volt, hogy elindultam volna ezért a posztért. Alelnökségre pályáztam, de elnökségre soha. Egy polgármesternek a pártelnökség nagyon rosszul áll. Emlékeznek arra, amikor Demszky Gábor SZDSZ-elnök volt? Pont két hónap után úgy megbukott, mint Rottenbiller. De ez érthető, mert egy polgármester a várost vezeti, egy pártpolitikus pedig főleg pártelnök, lásd például Hillert, akinek számos olyan dologban kell megnyilvánulnia, ami egyébként az embereket megosztja.

Ha film készülne az életéről szíve szerint ki személyesítené meg önt?

Bogusław Linda.

Debreceni városi legenda, hogy ugyanolyan kőből van kirakva a gépkocsibejárója, mint a városi főtér.

Pontosan így van, és Orbán díszkőbányájából van kibányászva, amit nejlon szatyorral vitt pénzzel fizettem ki Orbán Viktornak, amiből ő a villáját építette. Szerencsére a pénz nagyobbik részét átadtam Medgyessy Péternek, aki személyesen garantálta, hogy ezért büntetlenséget élvezünk. És még hány ilyen baromságot mondjak? Közös műkőbányánk is van Orbánnal, ami a Hatvan utca ötvenhat szám alatt van, Debrecen belvárosában. Édes Istenem...

Mi volt a legnagyobb politikai sikere, illetve kudarca?

A legnagyobb siker az volt, amikor a főteret átadtuk, a legnagyobb kudarc pedig a '94-es választási fiaskó.

Ön szerint ki a legcsinosabb hölgy a parlamentben?

[Hosszan gondolkodik.] Hááát, szerintem Selmeczi Gabi. De ízlések és pofonok.

Mikor utazott utoljára metróval?

Vagy egy hónapja.

Mivel mérgezi magát?

Semmivel. Nem dohányzom, nem nagyon iszom. De mondjuk szeretek enni, szenvedélyes szakács vagyok.

Mi a kedvenc étele?

Baromfiból készült vegyes húsleves, saját recept alapján készítem.

Bor, vagy sör?

Akkor már inkább bor. Azon belül is elsősorban tokajhegyaljaiakat szeretek.

Rövidlátó, vagy távollátó?

Rövidlátó. Hát egy politikus mi lehetne?

Ha feltalálnák az időgépet és csak egyszer utazhatna el vele, melyik korba kívánkozna?

Az '54-es világbajnoki döntőt nézném meg szívesen.

Akkor Deutsch Tamással együtt ülnének a meccsen!

Aha.

Árokásás vagy sárdobálás?

A sárdobálás az kevéssé veszélyes. Az árokásás az szétzülleszti a társadalmat.

Mi volt az utolsó hanghordozó, amit vásárolt?

A Molotovnak a legújabb CD-je, spanyol nyelvű. Ez kicsit durva zene.

Tankcsapda vagy Yonderboi?

Tankcsapda.

Mit vett legutoljára felesége születésnapjára?

Egy konyhai mérleget. Nagyon jó, digitális.

Hány évesek a gyerekei?

Hárman összesen 18 évesek. A legidősebb lányom 9, a középső 7, a legkisebb pedig 2 éves.

Utolsó könyv, amit olvasott?

A szerzőt meg nem mondom, A nap gyermekei a címe. Egy francia asztrofizikus a naprendszer keletkezéséről szóló műve.

Szépirodalomban nem utazik?

De szoktam, utoljára Az állati elméket olvastam.

Mi volt utoljára, amivel megkeresték a választói?

A legutolsó tegnap este Egy hölgy azt kérte, hogy az Apafánál lévő önkormányzati telket ajánljuk fel az értelmi fogyatékosok nappali otthonának. Azt beszéltük meg, a fenntartást nem lehet egyelőre megoldani. A szociális és jóléti intézmények állami apanázsa 40 százalékkal csökkent, így nem szabad újabb intézményeket létrehozni. Épp elég a meglévőket fenntartani.