Valér
-1 °C
0 °C

Nem zár be a Terror Háza

2002.12.28. 15:11
A korábbi bejelentéssel ellentétben mégsem zár be januárban a Terror Háza Múzeum. Ezt a döntést hozta az intézményt fenntartó kuratórium. A testület ugyanis bízik abban, hogy a kormányfő ígéretének megfelelően megkapja a zavartalan működéshez szükséges pénzt.
A Terror Háza nem zár be január elején, a múzeum másodikán megnyitja kapuit, s a tervezett karbantartási munkálatokat a hónap második felére halasztják - döntött szombati ülésén az intézményt fenntartó Közép- és Kelet-európai Történelem- és Társadalomkutatásért Közalapítvány. A testület - amint arról az ülést követően az MTI-t tájékoztatta - "bízik a miniszterelnök ígéretében, hogy a költségvetési tartalék terhére visszaadja a múzeum működéséhez szükséges, elvett összeget". A közalapítvány december 20-án - azt követően, hogy a parlament a szabad demokrata Pető Iván költségvetési módosító javaslatát elfogadva 330 millióról 180 millió forintra csökkentette az intézmény 2003. évi működési támogatását - még arról határozott, hogy január 1-jétől bizonytalan időre bezárja a múzeumot.

Folyamatosan

Medgyessy Péter december 23-án - egy képviselő napirend előtti felszólalására reagálva - megígérte, hogy a Terror Háza a költségvetési tartalék terhére megkapja a szükséges támogatást. A miniszterelnök hozzátette: a kormány erről jövő évi első ülésén dönt majd. A Közép- és Kelet-európai Történelem- és Társadalomkutatásért Közalapítvány kuratóriuma ugyancsak december 20-i ülésén döntötte el: kérni fogja a miniszterelnöktől, hogy "a költségvetési tartalék terhére adja vissza a múzeumnak az elvett összeget, s ezáltal biztosítsa az intézmény működését, az itt folyó tudományos munkát, amely elősegíti a múlt feltárását". A kuratórium - szombati közleménye szerint - arról is döntött, hogy a múzeum az új évben folyamatosan és rendes nyitvatartási időben működik, kivéve a január végén esedékes garanciális javítások idejét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!