Valér
4 °C
8 °C

A Fidesz bundahirdetései miatt tiltakoznak a külföldi tudósítók

2005.12.29. 21:47
Ismét tiltakoznak a magyarországi külföldi újságírók. Szervezetük, a HIPA a Financial Times-t bundával gyanúsító Fideszen akadt ki.

Elítéli a Fidesznek a Financial Times-t (FT) bundával gyanúsító kampányhirdetéseit és a párt politikusainak erről szóló nyilatkozatait a HIPA, a Magyarországon dolgozó külföldi újságírók szövetsége, amely 65 újságírót képvisel. A szervezet csütörtökön adott ki közleményt.

A sajtószabadságot féltik

A Fidesz által közzétett hirdetések és nyilatkozatok szerint a magyar kormány lefizette a brit lapot, hogy annak Magyarországról szóló mellékletében az ország helyzetét pozitívabb színben tüntessék fel.

"A Financial Times londoni szerkesztősége és budapesti tudósítói egyaránt visszautasították a fenti állításokat, [... amik] veszélyeztetik a sajtó szabadságát és megkísérlik befolyásolni a HIPA tagjainak magyarországi tudósításait." - áll a közleményében.

A szervezet öttagú elnökségének egyébként tagja Christopher Condon, az FT tudósítója, elnöke pedig Kester Eddy, aki ugyancsak részt vett a melléklet megírásában.

Az FT vezető szerkesztője a múlt héten már írt tiltakozó levelet a Fidesznek.

A HIPA egyszer már beszólt

A kormány és állami cégek valóban fizettek, összesen 80 millió forintot az FT-melléklet hirdetési felületeiért, de ez nem befolyásolta az írásokat, reagált az Indexnek a lap, ahol bevett gyakorlat, hogy a lap hirdetésszervezői az adott országgal kötnek szerződéseket, erre már több Magyarország-melléklet megjelenésekor is akadt példa.

A HIPA, amely minden évben sajtóreggeliken látja vendégül a vezető magyar politikusokat, utoljára 2002 januárjában hallatta hangját, amikor egy Kontroll Csoport nevű szervezet a Magyar Nemzet hasábjain adatokat közölt külföldi újságírókról feltüntetve, hogy az adott szerző pozitív vagy negatív hangvételű cikkeket közölt-e Magyarországról.