Benedek
-4 °C
5 °C

12 évre vinnék le a büntethetőségi korhatárt

2007.11.19. 10:27
Ismét felvetődött, hogy le kellene szállítani a gyermekbűnözés estében a büntethetőségi korhatárt. Ezúttal a szegedi fellebbviteli főügyész hangoztatta, hogy ez lehet a megoldás, ugyanis a jelenlegi eszközökkel nem tudják kezelni az egyre nagyobb mértéket öltő gyermekbűnözést. Nem a börtönök megtöltése lenne a cél, hanem a jó útra térítés.

A gyermekbűnözés visszaszorítása, illetve hatékonyabb kezelése érdekében a büntethetőségi korhatár 14 évről 12 évre való csökkentését támogatja Horányi Miklós, írta a Délmagyarország című napilap hétfői számában.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség főügyésze kifejtette: a statisztikák szerint a fiatalkorúak, tehát a 14 és 18 év közöttiek ellen évente több mint 3500 bírósági eljárás folyik országosan.

Horányi Miklós szerint észre kell azonban venni, hogy 14 év alatti gyerekek is számos bűncselekményt követnek el. Ráadásul a mai gyerekek sokkal érettebbek, mint a korábbi generációk voltak. Általánosságban nem igaz, hogy ilyen korú gyerekek nincsenek tisztában egy-egy tettük következményével, állítja a főügyész.

Júliusban Kondorosi Ferenc, az igazságügyi és rendészeti tárca államtitkára fogalmazta meg ugyanezt a gondolatot. Kondorosi akkor kifejtette, hogy a gyermekbűnözésre vonatkozó korhatárt súlyos, életellenes bűncselekmények esetén kellene leszállítani 14-ről 12 évre.

Erény a bűnözés

Kádár Gábor a Szegedi Városi Bíróság elnökhelyettese támogathatónak mondta a változtatást, ugyanis a 14 év alatti gyerekek egy része komoly bűnlajstrommal rendelkezik. Gyakran csoportosan követnek el bűncselekményeket, például iskolák, szórakozóhelyek és bevásárlóközpontok környékén sok gyermeket zsebeltek már ki hasonló korúakból álló galerik: a telefonok és az mp3-lejátszók a legnépszerűbbek.

A „bűnözőpalánták" mindezt megtehetik, mert jól tudják, hogy a törvény nem büntetheti őket. Kádár Gábor hétéves bírói tapasztalata szerint Szegeden egész családok rendezkedtek be a bűnözésre. "Vannak olyan rétegek, ahol az általános társadalmi felfogással szemben erény a bűnözés" – mondta a bíró.

Sok gondot okoz a kábítószer is, gyakoriak a hétvégi diszkóbalesetek, amelyeknek sok esetben a drog és az alkohol az oka. Ezek mellett emberölési ügyekben is előfordulnak fiatalkorúak a vádlottak padján, utalt a nemrég jogerős ítélettel zárult brutális makói gyilkossági ügyre a főügyész.

Szocializálás

Horányi szerint nem arról van szó, hogy 12 éves gyerekek is kerülhetnének börtönbe. Inkább egy továbbfejlesztett pártfogó-felügyelői szolgálatról lenne szó, aminek keretében foglalkozni lehetne az elítélt gyerekekkel, hogy ne kövessenek el újra bűncselekményeket, és ne a bűnözői életre szocializálódjanak.

Emberölésért akár egy tízéves gyereket is börtönbe csukhatnak Nagy-Britanniában, míg más nyugat-európai országokban előfordul, hogy 18 és 21 év közötti elkövetőket „fiatal felnőttként" kezelik, enyhítve tettük megítélését. A magyar jogrendben a 12 éves korhatár nem új, ugyanis a hatvanas évek előtt volt erre gyakorlat, emlékeztet a szegedi napilap.

Konkrét előterjesztés továbbra sincs a kérdésben. Jelenleg a törvény úgy szól, hogy a 14 év alattiak, azaz a gyermekek nem büntethetőek. A 14 és 18 év közötti fiatalkorúakkal szemben a felnőttekhez képest is csak enyhébb szankciókat alkalmazhatnak.