Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Finisben az MTI új elnökének kinevezése

2002.11.13. 15:51
A nemzeti hírügynökség legnagyobb előfizetőivel konzultált szerdán Medgyessy Péter, hogy véleményük figyelembe vételével tegyen javaslatot az államfőnek az MTI leendő elnökének személyére. A megbeszélésre a Magyar Nemzet főszerkesztője nem ment el.
A kormányfő valószínűleg a jövő hét elején megteszi a javaslatát az MTI Rt. elnökének személyére a köztársasági elnöknek - közölte a kormányszóvivő Medgyessy Péter szerdai, a hírügynökségi szolgáltatás legjelentősebb előfizetőinek és az újságírói érdekvédelmi szervezetek képviselőivel folytatott megbeszélését követően.

Két volt Magyar Hírlapos jelölt

Gál J. Zoltán tájékoztatása szerint a kormányfő csütörtökön rövid konzultációra fogadja a Magyar Távirati Iroda Tulajdonosi Tanácsadó Testülete által megnevezett két elnökjelöltet; a találkozón tudatja velük a szerdai konzultáción elhangzott elvárásokat. A kormányszóvivő elmondta: a megbeszéléseken elhangzottakat a pályázatokkal egybevetve hozza majd meg döntését. Mint ismert, a pártdelegáltakból álló TTT Vince Mátyást a HVG és a Magyar Hírlap egykori főszerkesztőjét, illetve Gazsó L. Ferencet, a Magyar Hírlap egy másik korábbi vezetőjét nevezte meg jelöltként.

Liszkay levele

A megbeszélésen nem vett részt Liszkay Gábor a Magyar Nemzet főszerkesztője. Liszkay távolmaradását a napilap hasábjain közölt levelében Medgyessynek azzal indokolta, hogy elvárásai az MTI-vel, mint üzleti partnerrel szemben függetlenek a hírügynökség vezetőjének személyétől. A távirati iroda elnökének személyére vonatkozó javaslat a Tulajdonosi Tanácsadó Testület és a kormányfő felelőssége és ebben ő semmilyen szinten sem kíván osztozni.

Bírálta viszont Medgyessy Pétert, mert úgy ítélte meg, hogy a miniszterelnök felelőssége az "a kormányzati intézkedéssorozat, amely a Magyar Nemzet diszkriminálására irányul." Példaként említette egyebek mellett, hogy az országos politikai napilapok közül egyedül a Magyar Nemzet nem kapott lehetőséget a kormányfő Egyesült Államokbeli látogatását a helyszínről tudósítani. Liszkai végül közölte: elvárja, hogy az újsággal szembeni diszkriminációval a kormányzat hagyjon fel és kövesse meg a lapot, valamint olvasóit.