Mátyás
-6 °C
1 °C

Szörényi Levente lecsúszott a díszpolgári címről

2007.06.01. 15:25
Sárga rózsával és nyílt levélben tiltakozott a Fidesz XIII. kerületi frakciója, hogy jelöltjük, Szörényi Levente nem kapta meg a díszpolgári címet. Az ellenzéki párt szerint a polgári oldalnak is hozzá kéne járulnia a kerület kitüntetettjeihez. Idén Nádas Péter és Oláh József lettek a XIII. kerület díszpolgárai.

A Fidesz XIII. kerületi frakciója sérelmezi, hogy Szörényi Levente nem lett díszpolgár, ezért mindenkit, aki a díszpolgári cím pénteki átadására szervezett rendezvényre érkezett az angyalföldi József Attila Művelődési Központba, egy szál sárga rózsával ajándékoztak meg. „Így tiltakozunk az ellen, hogy Szörényi Levente méltatlanul kimaradt a kitüntetettek közül” – fogalmazott Spaller Endre, a Fidesz-KDNP kerületi frakcióvezetője.

A XIII. kerületi önkormányzat képviselőtestülete döntésének értelmében idén Nádas Péter író és Oláh József néhai önkormányzati képviselő kapták meg a díszpolgári címet. Az MSZP egyébként a Sas József kabaréjából ismert Beregi Péter színművészt jelölte a posztra, az SZDSZ pedig Alföldi Róbert színész-rendezőt, azonban ez a két jelölt sem kapta meg a pártok támogatását. A Fidesz korábban Hoffmann Rózsát szerette volna díszpolgárnak, végül azonban Szörényi Levente jelölése mellett döntöttek.

Nyílt levél Nádas Péternek

Az akció mellett Spaller Endre nyílt levélben fordult Nádas Péterhez, melyben kifejtette, hogy méltatlannak tartja a kerület döntését, a közös ünnep tönkretételét. „Korábban elfogadott volt a kerületben, hogy a polgári gondolkodású oldal is hozzájárulhat egy-egy díszpolgárral a kerület kitüntetettjeihez” – fogalmaz a frakcióvezető a levélben, megjegyzi ugyanakkor, hogy „a XIII. kerületben a baloldali gondolkodású emberek vannak többségben”. „Tudomására kell hozzuk a kerület vezetésének, hogy itt nemcsak baloldali, de polgári és liberális gondolkodású emberek is laknak” – írja Spaller.

Szörényi Levente mellett a levélben azzal érvel, hogy a zenész életművére a kerületi lakók méltán lehetnek büszkék, az általa elért zenei sikerek vitathatatlanok. A frakcióvezető a tiltakozás mellett gratulált Nádas Péternek a maga és frakciója nevében.

Fájón hiányzik

A frakció állásfoglalást is adott ki a díszpolgári cím adományozásáról, melyben elismerik a megválasztott díszpolgárok erényeit, ugyanakkor úgy fogalmaznak, „Szörényi Levente fájón hiányzik a díszpolgári kitüntetettek közül”.

Legutóbb Tarlós István óbudai díszpolgárrá avatása kavart vitákat, ugyanis a III. kerületi MSZP nem támogatta a korábban kerületi polgármester tisztségét betöltő fideszes politikus díszpolgári címét. A kerületi közgyűlésben többségben lévő Fidesz szavazatival Tarlóst végül díszpolgárrá avatták. A szocialista frakció azzal érvel Tarlós ellen, hogy bár személye ellen nincs kifogásuk, korábban politikai gyakorlat volt nem jelölni díszpolgárnak aktív politikusokat.