Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

A francia nagykövet visszavonatná a 168 órát

2003.04.04. 17:36
A francia nagykövet pénteki közleményében cáfolta azt, hogy Jacques Chirac köztársasági elnök exkluzív interjút adott volna a 168 órának. A nagykövet a lap legfrissebb számának visszavonását kérte, amit a lap nem tesz meg, noha elismerik, hogy nem interjút adott nekik az államfő, hanem csupán egy sajtótájékoztatóján vettek részt.
"A Francia Nagykövet cáfolja, hogy a Francia Köztársaság elnöke bármilyen exkluzív interjút adott volna a 168 óra tudósítójának, ellentétben azzal, ami a hetilap jelenleg kapható 14. számának címlapján szerepel. Tulajdonképpen e cikk olyan álláspontokat ad közre, amelyek nem azonosak a köztársasági elnök álláspontjával. A francia nagykövet felkérte a szerkesztőséget arra, hogy tegyen meg mindent, beleértve a lap érintett számának visszavonását, e megtévesztő beállítás megszüntetésére" - olvasható Franciaország budapesti nagykövetének pénteki közleményében.

Csak a 168 óra tudósítója tudósított

A lap legfrissebb számának címlapján exkluzív interjúként harangozzák be az írást, a cikk bevezetőjében azonban már az olvasható, hogy az abban foglaltak egy másfél órás sajtótájékoztatón hangzottak el. A Chiracnak tulajdonított mondatok között többek között az szerepel a lapban, hogy a francia államfő addig nem beszél George W. Bush-sal, amíg vége nem lesz a háborúnak. A nagykövetségen érdeklődésünkre közölték, "nagyjabol semmi sem stimmel a cikkel". "A 168 Óra ezúton közli, hogy a francia nagykövet által kifogásolt írás egy olyan sajtóbeszélgetésből készült, amelyen akkreditált újságírók vettek részt, Magyarországról - tudomásunk szerint - egyedül a 168 Óra munkatársa, Barcs Endre" - reagált a lap francia követ közleményére.

A 168 óra sajnálkozik

A szerkesztőség szerint az anyag hazánkban valóban exkluzív, az újság ebben az értelemben használta ezt a kifejezést címlapján és alcímében. Ugyanakkor a cikk bevezetőjében tájékoztatták olvasóikat az anyag születésének körülményeiről. A lap elismeri, hogy ez valóban félreértésre adhatott okot, és emiatt sajnálkozását fejezte ki a Francia Nagykövetségnek írt levelében. A 168 óra egyben felajánlotta, bármikor áll a francia diplomácia képviselőinek rendelkezésére, hogy kifejtsék álláspontjukat. Bár a lap nem vonja vissza az utcán lévő példányokat, a vitatott cikket levette a 168 óra online kiadásáról.