Szijjártó: Igen, magyar diplomaták hozták át a Balkánon Gruevszkit

2018.11.21. 10:52 Módosítva: 2018.11.21. 11:06

A Közszolgálati Egyetemen tartott sajtótájékoztatót Szijjártó Péter külügyminiszter. Ezen megerősítette, hogy magyar diplomaták kísérték át a Balkánon Nikola Gruevszki macedón exkormányfőt. Arra a kérdésre, hogy ki döntött erről, azt mondta:

Ez nem lényeges, nem történt bűncselekmény, mindenki szabályosan járt el, a magyar állam semmilyen szöktetésben nem segített. 

Arra nem reagált, hogy Gruevszki milyen okmánnyal lépett be Magyarországra.

Az Index kérdésére, hogy volt-e bármilyen háttéralku a macedónokkal, azt mondta, nem hisz az összeesküvés-elméletekben. Azt is közölte, hogy semmilyen jelzés, vélemény nem érkezett az ügyben NATO-tagállam részéről. Szerinte ugyanakkor ez nem diplomáciai-külügyi, hanem menekültügyi kérdés. Arra a kérdésre, hogy ő személy szerint mikor szerzett tudomást az ügyről, azt mondta: amikor Gruevszki megjelent a tiranai külképviseleten. A válaszból az következik, hogy Gruevszki és a magyarok informálisan nem egyeztettek előzetesen.

Azokra a kérdésekre, hogy miközben Gruevszki menekültstátuszt kap, a határon várandós nők és egyéb veszélyeztetett menedékkérők nem jutnak be, azt mondta: ő ebben külügyminiszterként nem illetékes, van egy külön hatóság, ami ezzel foglalkozik.