Árpád
-2 °C
4 °C

Szijjártó: Igen, magyar diplomaták hozták át a Balkánon Gruevszkit

2018.11.21. 10:52 Módosítva: 2018-11-21 11:06:16

A Közszolgálati Egyetemen tartott sajtótájékoztatót Szijjártó Péter külügyminiszter. Ezen megerősítette, hogy magyar diplomaták kísérték át a Balkánon Nikola Gruevszki macedón exkormányfőt. Arra a kérdésre, hogy ki döntött erről, azt mondta:

Ez nem lényeges, nem történt bűncselekmény, mindenki szabályosan járt el, a magyar állam semmilyen szöktetésben nem segített. 

Arra nem reagált, hogy Gruevszki milyen okmánnyal lépett be Magyarországra.

Az Index kérdésére, hogy volt-e bármilyen háttéralku a macedónokkal, azt mondta, nem hisz az összeesküvés-elméletekben. Azt is közölte, hogy semmilyen jelzés, vélemény nem érkezett az ügyben NATO-tagállam részéről. Szerinte ugyanakkor ez nem diplomáciai-külügyi, hanem menekültügyi kérdés. Arra a kérdésre, hogy ő személy szerint mikor szerzett tudomást az ügyről, azt mondta: amikor Gruevszki megjelent a tiranai külképviseleten. A válaszból az következik, hogy Gruevszki és a magyarok informálisan nem egyeztettek előzetesen.

Azokra a kérdésekre, hogy miközben Gruevszki menekültstátuszt kap, a határon várandós nők és egyéb veszélyeztetett menedékkérők nem jutnak be, azt mondta: ő ebben külügyminiszterként nem illetékes, van egy külön hatóság, ami ezzel foglalkozik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?