Jó estét kívánok, Rózsafa jelige vagyok

2009.01.01. 00:00

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

A Szabad Európa Rádió magyar osztályának szerkesztőségébe 1985 augusztusától érkeztek telefonüzenetek, zömmel Magyarországról. A telefonálók egy része konkrét kérdésekre kér választ valamelyik szerkesztőtől, vagy megjegyzéseket fűz egy-egy elhangzott műsorhoz. Az üzenetek egy másik része inkább tudósításnak tekinthető, amelyben a telefonáló egy-egy napi hírt, információt oszt meg a müncheniekkel, nem titkoltan az üzenet továbbadásában bízva. Ez különösen igaz az 1989-es évre, amikor a rádió szerkesztői részben az itthonról érkezett rövid üzenetek alapján tájékozódtak és tájékoztattak.

Üzenetek a SZER-nek – 1989. január 1. vasárnap

Boldog új évet kívánok a SzER dolgozóinak, munkatársainak és családtagjainak. Sokkal boldogabbat, mint amilyen ránk vár, magyarokra.

Reggel telefonáltam, de megszakadt a vonal. Még egyszer nagyon boldog új évet kívánok, de sajnos nekünk nem lesz, mert ez a szocialista szekta gondoskodik róla. Nem a  munkásosztály érdekét képviseli, hanem letiporja, semmibe veszi a dolgozó népet. Ez a szekta, ilyen Grósz-félék. Kérjük az egész magyar népet, ne hajtson fejet ennek a szocialista szektának, demokráciát követelünk, mert ez a szekta az egész magyar nép lelkét, idegét tönkretette, nem tudjuk tovább elviselni ezt a szektát. Nagyon nagy szeretettel köszöntök mindenkit és maradok szeretettel, kézcsók.

Jó estét kívánok, Rózsafa jelige vagyok. A rádió valamennyi kedves dolgozójának és munkatársának nagyon boldog új évet kívánok, jó erőt és egészséget. Szeretném egy kérdéssel kez­deni a beszélgetésemet. Tessenek szívesek választ adni arra, hogy a székely himnusz kinek a szerzeménye, és mikor keletkezett a verse, illetve a szövege. És a himnusz körülményeiről is nagyon szeretnék valamit hallani a Hallgatók Fóruma című műsorban.

 

További részletek 1989-ről az OSA honlapján.