Krassó: A vezetők már tagadni sem tudják a válságot

2009.01.01. 00:00

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

Szabad Európa Rádió 1989. január 1. vasárnap

Krassó György újévi köszöntője

Ilyenkor, az ó év és az új év határán az eredményekről szoktak számot adni az ünnepi beszédek és újabb sikereket kívánnak a jövőre. Erre ma Magyarországon nincsen mód. Nehéz szívvel, nehéz esztendőtől búcsúzunk.

A magyar történelem során talán soha nem volt példa arra, hogy békeidőben egy év alatt ennyire romoljanak a dolgozók életkörülményei. Nem volt példa arra sem, hogy többmilliós magyar kisebbség olyan üldöztetést szenvedjen, és olyan kilátástalan helyzetbe kerüljön, mint ma. És idén vált mindenki számára nyilvánvalóvá, hogy a kommunista rendszer csődbe vitte az országot, de a politikai vezetők nem csak megoldani, de már tagadni sem tudják a válságot. Hatalmukhoz azonban változatlanul ragaszkodnak.

Tavaly valami új, biztató is elkezdődött. A Kádár-rendszer látszatstabilitásának látványos összeomlása nyomán új, bátor kezdeményezések születtek, nem utolsó sorban a Fidesz, a Fiatal Demokraták Szövetsége. Van már program, nem is egy, hanem sok az ország újjászületéséhez és a sok programban van valami közös: a valóban szabad, demokratikus és független Magyarország igénye.

Ha e cél eléréséhez akár csak egy lépéssel közelebb sikerül kerülni, akkor bármily küzdelmes és nehéz legyen is ez az év, jövő szilveszterkor már kevesebb lesz a kérdőjel és több a remény.

Ehhez kíván erőt, kitartást, sikert a Magyar Október Szabad Sajtószolgálat és Krassó György Londonból.

Most pedig szerkesztő kollegáink újévi kívánságai következnek, a mikrofonnál Kézdi Pál:

Magyarország számtalan baja ellenére mégis, cselekvést igénylő, izgalmas időkben élünk. A megfigyelőt is büszkeséggel tölti el, hogy a mai ifjak nemzedéke milyen hozzáértéssel és bátorsággal veszi ki részét az események formálásában.

1989 döntő jelentőségű fordulatot hozhat az egyre gyorsabban kibontakozó, túlzás nélkül forradalminak nevezhető változásokban..... Csak azt sajnálom, hogy nem tartozom ehhez a  nemzedékhez, amely ismét kézbe vette saját és nemzete sorsának alakítását.

Most pedig hallgassátok meg Rajki László üzenetét

Röviden összefoglalom az 1989-es év eseményeit:

Nyugdíjazták a 10 ezer alá csökkent taglétszámú KISZ végelgyengülésben szenvedő vezetőit.

Az országgyűlési képviselők 99.8 százalékát visszahívták a választóik.

A párt-, állami, KISZ, szakszervezeti és egyéb korrupt funkcionáriusoktól elkobzott 75 981 tanácsi lakást kivétel nélkül az igényjogosult fiatalok között osztották szét.

A feleslegessé vált MSZMP, KISZ és egyéb székházakat, illetve a feloszlatott Munkásőrség létesítményeit szétosztották a független politikai, érdekvédelmi és ifjúsági szervezetek között.

 

További részletek 1989-ről az OSA honlapján.