Kinek üzent Zsiga és családja?

2009.01.02. 00:44

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

A Szabad Európa Rádió magyar osztályának szerkesztőségébe 1985 augusztusától érkeztek telefonüzenetek, zömmel Magyarországról. A telefonálók egy része konkrét kérdésekre kér választ valamelyik szerkesztőtől, vagy megjegyzéseket fűz egy-egy elhangzott műsorhoz. Az üzenetek egy másik része inkább tudósításnak tekinthető, amelyben a telefonáló egy-egy napi hírt, információt oszt meg a müncheniekkel, nem titkoltan az üzenet továbbadásában bízva. Ez különösen igaz az 1989-es évre, amikor a rádió szerkesztői részben az itthonról érkezett rövid üzenetek alapján tájékozódtak és tájékoztattak.

Üzenetek a Szabad Európának, 1989. január 2. hétfő

Boros László vagyok Szegedről. Az I-es Belklinikán dolgozom. A Fiatal Demokraták Szövetségének a tagja vagyok és ha a szegedi FIDESZ tanácsa, vagy a szegedi FIDESZ bármilyen rendezvénye kapcsán rádióriportot kívánnak készíteni a szegedi FIDESZ-esekkel, akkor elsősorban a következő személyeket keressék. Az egyik a szegedi FIDESZ ideiglenes tanácsának tagja, neve Ökrös Tamás. A másik Táborosi Gábor egyetemi hallgató. A harmadik pedig én magam, Boros László. /Megszakad./

Jó napot kívánok! 1989. január 1-jén, 15 óra 10-kor volt Zenés Üzenet és csak annyit hallottam, hogy "Zsiga és családja üzen Nyugat-Németországból". Nem értettem, hogy hová és kinek. Ha meg lehetne ismételni, hogy kinek üzent, nagyon köszönném. Viszont hallásra.

 

További részletek 1989-ről az OSA honlapján.