Postaforgalomból kiemelt Fidesz-levelek

2009.01.02. 00:15

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

1989 legelején még bontogatták a Fidesz leveleit és szűk körű, a megyei párttitkár elleni beszélgetésről is eljutottak a hírek az állambiztonsági szervekhez. Naponta közreadjuk a főcsoprtfőnökség összefoglaját 1989-ből.

De mik is ezek pontosan? Az állambiztonsági szervek még 1989-ben is működtették napi jelentő rendszerüket. A szakszolgálat kivételével valamennyi csoportfőnökségtől, minden megyei- (budapesti) rendőr-főkapitányság állambiztonsági szervétől alapjelentések sokasága érkezett naponta a főcsoportfőnökséghez. Az Állambiztonsági Miniszterhelyettesi Titkárság dolgozta fel ezeket. Itt állították össze a főcsoportfőnökség összefoglalóját, a Napi Operatív Információs Jelentéseket (NOIJ), amelyek elsősorban a belügyi vezetés naprakész tájékozódását szolgálták. Idővel az „elosztó” listája egyre hosszabb lett, ami azt is jelezte, hogy a szélesebb körben megismerhető információk egyre kevésbé tartalmaztak valóban minősítésre szolgáló adatokat.

Napi operatív információs jelentés (NOIJ), 1989. január 2. hétfő

Nagy Balázs francia állampolgár, ismert trockista vezető arról tájékoztatta Némethy szabolcs szombathelyi lakost, hogy tervezik a IV. Internacionálé magyarországi szekciójának (egy forradalmi munkáspártnak) a létrehozását, amelynek gyakorlati megvalósításában számítanak Némethy, valamint minden tettrekész munkás, paraszt, értelmiségi fiatal részvételére.

Intézkedés: tájékoztatták a BM III/III Csoportfőnökséget. /III/3/

+ + +

A szerv egyik nem ellenőrzött információja szerint a Republikánus Körön belül olyan jelentős ellentétek tapasztalhatók, amelyek szakadáshoz vezethetnek. Nagy Jenő – mindig a pillanatnyi érdekeitől vezérelve – „ingázik” a két pólus között, ezzel azonban nem tudja ellensúlyozni az ellentéteket.

Intézkedés: - pontosítják, ellenőrzik az információt; - figyelemmel kísérik és operatív úton megkísérlik fokozni a csoport polarizálódását. /III/III/

+ + +

Györffy Péter György 48 éves lenti lakos, az Állami Biztosító üzletkötője december 22-én szűk körben arról beszélt, hogy lenti lakosok egy 9 fős csoportja – az ő vezetésével – visszahívási agitációt kezdeményez Varga Gyula országgyűlési képviselő, a megyei bizottság volt első titkára ellen.

Az információ nem ellenőrzött.

Intézkedés: tájékoztatták a BM III/III Csooportfőnökséget és a Zala megyei RFK áb szervét. /III/IV/

+ + +

A budapesti postaforgalomból kiemelt 26 db, „FIDESZ iroda” feladású küldemény szerint f. hó 5-én a Bakony étteremben megalakul a FIDESZ Budapesti Regionális Szervezete. Az ülésen akarják megfogalmazni alapító nyilatkozatukat és a működési szabályzatot.

Intézkedés: - a küldeményeket továbbították; - tájékoztatták a BM III/III Csoportfőnökséget. /III/3/

 

További részletek 1989-ről az OSA honlapján.