Vigyázat, Kőszeg az MTV-nek nyilatkozik!

2009.01.03. 10:16

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

Az 1989. január 3-i napi operatív információs jelentésekben arról lehet olvasni, hogy Kőszeg Ferenc nyilatkozni fog a közszolgálati televíziónak, egy koncerten pedig tiltakozni fognak egy illegális zeneterjesztésért elítélt brnói férfi elítélése miatt.

Kőszeg Ferenc – operatív információ szerint – nyilatkozni fog az MTV Új Reflektor Magazin c. műsorában a jogvédelemről és az SZDSZ-ről; erre vonatkozóan már megállapodott a műsor szerkesztőjével.

Az információ megbízható, ellenőrzött.

Intézkedés: folytatják az ellenőrzést.

/III/III/

+ + +

Az Amerikai Magyarok Szövetsége és az Amerikai magyar Akció Bizottság munkacsoport vezetőségi tagjai szerint Gorbacsov ENSZ-beli beszéde „kisfokú bizakodásra és nagyfokú kétkedésre ad alapot” a szovjet vezető politikai lépéseit illetően.

Az emigráció vezetői továbbra is erősen kételkednek hosszabb idejű hatalmon maradásában, mivel szerintük kézzelfogható eredményeket alig ért el, viszont egyre sokasodó belső társadalmi, nemzetiségi és gazdasági gondokkal kell szembenéznie, ami ellenzékének pozícióit erősíti. A vezetőség egyes tagjai emlékeztetnek arra, hogy valahányszor a szocialista országokban enyhítették a diktatórikus kormányzási rendszert (1953, 1956, 1968), az mindig megrázkódtatásokhoz és kiszámíthatatlan reakciókhoz vezetett; a jelenlegi helyzetet is kísértetiesen hasonlónak tartják.

Mindamellett egyetértenek abban, hogy Magyarországon elkerülhető az elhúzódó és zűrzavaros válság, miután a belső helyzetben egyre inkább a demokratikus erők válnak meghatározóvá, ők körvonalazzák a válságból kivezető utat.

Az információ forrása megbízható, ellenőrzött; tartalma nem ellenőrzött.

Intézkedés: tájékoztatják a BM III/III Csoportfőnökséget.

/III/I/

+ + +

Hajnóczy Csaba műsorvezető levélben felkért egy budapesti és egy szentendrei címzettet arra, hogy január második felében lépjenek fel egy „szolidaritási koncerten”, amelynek helyszíne és időpontja nincs meghatározva.

A koncerttel tiltakozni akarnak a brnói Petr Cibuka – illegális zeneterjesztésért való – elítélése ellen. A rendezvényre meg akarnak hívni újságírókat „az összes független laptól”, és meghívót akarnak küldeni az Amerika Hangjának, valamint Gorbacsov főtitkárnak is.

Intézkedés: a küldeményeket a postaforgalomban továbbították, és tájékoztatták a BM III/III Csoportfőnökséget.

/III/3/

További részletek 1989-ről az OSA honlapján.