Szovjetellenes röplapot emeltek ki a postaforgalomból

2009.01.04. 00:05

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

Disszidált a Sydney-i magyar főkonzulátus rejtjelezője, megalakult az SZDSZ II. kerületi csoportja, társadalmi akció annak megakadályozására, hogy bárkit visszaadjanak Romániának, egy kispesti kommunista országgyűlési képviselő visszahívásának fontolgatása. Napi operatív információs jelentés (NOIJ) 1989. január 4. szerda.

Az SZDSZ II. kerületi csoportjának alakuló ülésére f. hó 6-án 19 órai kezdettel kerül sor. Dávid Zoltán budapesti lakos több száz példányban kinyomtatta a rendezvényre szóló plakátokat. A szervező csoport tagjai a plakátokat a kerület különböző pontjain akarják kiragasztani.

Az információ forrása megbízható, ellenőrzött; tartalma részben ellenőrzött.

Intézkedés:

- hasznosítják a tájékoztató munkában;

- lehetőség szerint megszervezik a rendezvény operatív ellenőrzését. /III/III/

+ + +

Vásárhelyi Miklós, Mécs Imre, Kőszeg Ferenc és több más, a szerv ellenőrzése alatt álló személy egy „nagyon komoly társadalmi akció” indítását fontolgatja, amely „egyszer és mindenkorra megtagadja a magyar hatóságoknak azt a jogát, hogy bárkit is Romániának visszaadjanak”. (Mécs Imre szerint azt kellene elérni, hogy csak bírósági eljárás során lehessen visszaküldeni a menekülteket.) Fellépésüket két – 1988. május 6-án Magyarországra szökött – román állampolgár visszaadásáról kapott információ motiválja. E szerint Nagy István 26 éves és Balázs Levente 21 éves, ideiglenes tartózkodási engedéllyel itt tartózkodó román állampolgárok több alkalommal kíséreltek meg illegálisan Nyugatra távozni – legutóbb 1988. december 29-én –, de elfogták őket és a győri főkapitányságra kerültek. Vásárhelyi Júlia szerint a két fiatalt 1989. január 2-án kívánták a magyar hatóságok Romániába visszatoloncolni. Az esetről Kőszeg tájékoztatta Thomas Lynch-et, az USA nagykövetségének a munkatársát is, aki segítséget ígért és támogatta Kőszegnek azt az ötletét, hogy az Amnesty International és az International Helsinki Federation segítségét is kérni kell az ügyben. Emellett Mécs Imre – állítása szerint – tiltakozó szövegű telexet adott fel Grósz Károly, Pozsgay Imre, Szürös Mátyás és Horváth István címére az SZDSZ, MDF, BZSBT és a Jogvédő Szolgálat nevében, és a TV-t is értesítette az esetről.

Az információ forrása megbízható, ellenőrzött; tartalma részben ellenőrzött.

Megjegyzés:

- A két férfit felső vezetői döntés alapján visszaszállították Budapestre, ahol a BM KEOKH vezetője vizsgálja az ügyet.

- A Hitel című lap következő száma egy a déli határon szolgálatot teljesítő határőr levelét fogja közölni, amely több visszatoloncolással kapcsolatos történetet tartalmaz.

Intézkedés:

- szóban tájékoztatták a Győr-Sopron megyei RFK áb szervét és a BM KEO illetékeseit;

- hasznosítják az elemző, értékelő munkában;

- folytatják a felderítést. /III/III/

+ + +

Vitéz Tamás nevű személy a Magyar Demokrata Fórum kispesti szervezete nevében segítséget kért a FIDESZ vezetőitől, hogy tapasztalataik átadásával segítsék egy kispesti országgyűlési képviselő visszahívására indítandó akciójuk sikerét. Az akció meghirdetésére f. hó 7-én 10 órára összejövetelt szerveznek, ahol ki akarják fejteni: azértkezdeményezik a visszahívást, mert a képviselő a Honvédelmi Bizottság ülésén a BM költségvetésének megduplázását javasolta, „meg egyébként is egy sötét alak”.

Intézkedés: tájékoztatják a BRFK áb szervét. /III/III/

+ + +

Deli Géza a Fidesz választmányában el akarja érni, hogy támogassanak egy beadványt, amely az alábbiakat tartalmazná: „A kormány lapja novemberen hírül adta, hogy Magyarországon hamarosan alternatív katonai szolgálat lesz. Erről szóló törvény azonban szóba sem került az országgyűlésen… 150-160 lelkiismereti politikai fogoly karácsonykor és az új esztendő küszöbén egy ígéret ígéretével raboskodik tovább az ország fogházaiban. Kezdjék az ígéret beváltását a börtönben senyvedőknél és adják vissza Keszthelyi Zsolt és valamennyi lelkiismereti fogoly szabadságát, hogy boldog új évet a börtönfalakon kívül kívánhassunk nekik.” A beadványt – az elfogadását követően – a parlamenthez akarja eljuttatni.

Az információ forrása megbízható; tartalma részben ellenőrzött.

Intézkedés: folytatják az ellenőrzést. /III/III/

+ + +

Múlt év novemberében és decemberében jelentettük, hogy ismeretlen elkövetők szélsőségesen ellenséges, szovjetellenes tartalmú röplapokat terjesztenek „A Haza Szabadságáért Mozgalom”, illetve „Szabad Hazát Mozgalom” aláírással. A BM III/3 Osztály a helyi postaforgalomból kiemelt három újabb küldeményt, amelyekben a „Szabad Hazát Mozgalom” szabad választásokat és „orosz tankok nélküli demokráciát” követel. (A guminyomdával előállított „Közlemény” címzettjei: a Minisztertanács Titkársága, valamint a Népszabadság és a Magyar Nemzet szerkesztősége.

Intézkedés: a küldeményeket átadták a BM III/III csoportfőnökségnek. /III/3/

+ + +

Tóth Ernő, a Sydney-i magyar főkonzulátus rejtjelezője szolgálati idejének lejártával nem tért vissza Magyarországra.

Az információ forrása ellenőrzött, ellenőrzött; tartalma nem ellenőrzött.

Intézkedés:

- a KÜM – legkésőbb februárban – intézkedik a rejtjelek cseréjéről;

- tájékoztatják a BM III/I Csoportfőnökséget. /III/II/

További részletek 1989-ről az OSA honlapján.