Mécs Imréről mindent tudtak

2009.01.06. 00:05

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

Nem a január 6-i az első nap, amikor kiderül: Mécs Imrének szinte minden lépéséről tudtak az állambiztonsági szervek. Vissza akarták hívni Dauda Sándor országgyűlési képviselőt. Napi operatív információs jelentés (NOIJ) 1989. január 6. péntek.

Mécs Imre szűk körben arról beszélt, hogy a Történelmi Igazságtétel Bizottsága egy levél írását tervezi, amelyben a követeléseiket akarják összegezni: halasszák márciusra az 1956-os események kapcsán kivégzettek holttestének azonosítását; a halottak a 301-es parcellában legyenek eltemetve (ennek időpontját az agnoszkáláskor közlik); legyen közös emlékmű és gyászszertartás. A TIB (Történelmi Igazságtétel Bizottság) ragaszkodik ahhoz, hogy az összes sírt megjelöljék és hozzák rendbe a sírok környékét, illetve az odavezető utakat.

Mécs szerint politikai követeléseiket – nevezetesen a rehabilitációt – most nem hánytorgatják, legközelebbi céljaiknak a fent említetteket és az ’56-os kivégzettek névsorának közlését tartják.

Az információ forrása megbízható; tartalma részben ellenőrzött.

Intézkedés: folytatjuk az ellenőrzést és a felderítést. /III/III/

+ + +

Németh László Ákos budapesti lakos, az ELTE ÁJTK hallgatója f. hó 7-én délelőtt a Bosnyák téri templom előtt aláírásgyűjtési akciót tervez Dauda Sándor országgyűlési képviselő visszahívására. Az akció sikere érdekében felkérte Kőszeg Ferencet az SZDSZ-tagok mozgósítására. Kőszeg a Koordinációs és Szervező Irodához irányította, amely vállalta a kerületben lakó SZDSZ-tagok értesítését.

Az információ forrása megbízható, ellenőrzött; tartalma részben ellenőrzött.

Intézkedés:

- hasznosítják a tájékoztató munkában;

- folytatják a felderítést. /III/III/

+ + +

A Magyar Televízió Hét című műsorának egyik szerkesztő riportere „Alternatív körkép” címmel felvételeket készít a különböző alternatív szervezetekről. Mécs Imrét kérte fel, hogy ismertesse a szervezet ’89-es programját, valamint az SZDSZ létrejöttének körülményeit. Mécs a TV székház lépcsőjét ajánlotta a felvételek színhelyéül. A szerkesztő szerint az MDF-ről Bíró Zoltán, a FIDESZ-ről Deutsch Tamás, a kisgazdákról dr. Ravasz Károly, a szociáldemokratákról G. Márkus, a Münnich Ferenc Társaságról Berényi Ferenc tart 1,5-1,5 perces ismertetőt. A riporter – amennyiben a felvétel „zöld utat kap” – nem tartja kizártnak egy későbbi kerekasztal beszélgetés megszervezését sem.

Az információ forrása megbízható, ellenőrzött; tartalma nem ellenőrzött.

Intézkedés:

- ellenőrzik, pontosítják az információt;

- felhasználják a tájékoztató munkában;

- folytatják az ellenőrzést. /III/III/

+ + +

A szerv a belföldi postaforgalomból kiemelt 10 azonos tartalmú, vidéki püspököknek címzett, feladó nélküli levélküldeményt. A levélben Lénárd Ödön budapesti piarista tanár, az Actio Catholika volt kulturális titkára, akit tevékenységéért többször ítéltek börtönbüntetésre, sérelmezi, hogy míg az utóbbi időben bőven látnak napvilágot olyan írások, amelyek az 1945 utáni történelmünk „fehér foltjait” igyekeznek feltárni, addig a „vallásüldözésről”, a magyar papság „meghurcolásáról” és a magyar egyház „módszeres, embertelen és koncepciós feldúlásáról” nem esik szó. Ezért javaslattal fordul a Magyar Katolikus Püspöki Kar tagjaihoz, hogy hozzanak létre egy olyan szakemberekből álló munkabizottságot, mely a nyilvánosság előtt reagálna a helytelen megnyilatkozásokra, jelenségekre, és jelentősebb kérdésekben pedig kidolgozott ajánlásokkal állna az egyházi vezetés elé.

Intézkedés: a küldeményeket a postaforgalomban továbbították és tájékoztatták a BM III/III Csoportfőnökséget. /III/3/

+ + +

A Duna Kör „Zöld hullám” címmel országos konferenciát szervez f. hó 28-29-re az ELTE Természetvédelmi Klub, a „4-6-0” Békecsoport és a BME Zöld Klub bevonásával. A megvitatásra kerülő témák között szerepel az alternatív gondolkodásmód, a hatalom és az ökológiai mozgalmak viszonya, valamint ez utóbbiak társadalmi, jogi és politikai helyzete. A rendezvényen az MTA képviselője is részt vesz.

Az információ ellenőrzött.

Intézkedés:

- folyamatosan figyelemmel kísérik a szervező munkát;

- megszervezik a rendezvény operatív ellenőrzését. /III/III/

További részletek 1989-ről az OSA honlapján.