Pokolgépes merénylettel fenyegetnek munkásőröket

2009.01.10. 08:29

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

Levélcenzúrára gyanakszik a megfigyelt. Napi operatív információs jelentés (NOIJ) 1989. január 10. kedd


Éliás András 28 éves budapesti személyszállító kisiparos – aki tavaly a „Nemzeti Humanista Vitakör” aktivistájaként november 5-én megemlékezést szervezett Budapesten az I. világháború áldozataira emlékezve, majd aláírásgyűjtést folytatott a jobb lakásviszonyok elérése érdekében – arról tájékoztatta Nagy Jenőt, hogy az elmúlt időszakban levelezésének jelentős része eltűnt, amit ő a „levélcenzúrának” tulajdonít. Ezért a levéltitok megsértése miatt panasszal fordult a Legfőbb Ügyészséghez. A nyomozást az ügyészség „bűncselekmény alapos gyanúja hiányában” megtagadta.

Éliás azt javasolta Nagynak: mozgósítsák a „másként gondolkodókat”, hogy akiknek az övéhez hasonló tapasztalata van, azok a panaszukkal – feljelentés formájában – forduljanak a Legfőbb Ügyészséghez, és így gyakoroljanak nyomást a „törvénytelen levélcenzúrára”.

Az információ megbízható, ellenőrzött.

Intézkedés:

- folytatják az ellenőrzést;

- az információval kapcsolatos eseményeket, fejleményeket figyelemmel kísérik.

/III/III/

+ + +

Tavaly októberben és novemberben a nagykanizsai városi pártbizottságra, a Munkásőrség parancsnokságára, illetve annak korábbi vezetője címére és a Munkásőrség zalaegerszegi egységparancsnoka lakcímére ismeretlen elkövető több esetben küldött névtelen fenyegető leveleket. (Október 21-i napi jelentésünkben szerepelt.) Az ügyben a Zala megyei RFK áb szerve „Hévizi” fedőnéven rendkívüli esemény dossziét nyitott.

A megyei szerv újabb információja szerint ezzel az üggyel hozható logikai összefüggésbe, hogy január 5-én, 13.45-kor ismeretlen férfi azt közölte telefonon a nagykanizsai Rendőrkapitányság titkárságával, hogy január 14-én a hevesi Sándor Művelődési Házban megrendezésre kerülő munkásőr-egységgyűlésen pokolgépes merényletet terveznek „illetékes személyek”.

Az információ forrása megbízható; tartalma nem ellenőrzött.

Intézkedés:

- jelentették a BM III/II és III/III Csoportfőnökségnek, és a további feladatok végrehajtására közös intézkedési tervet készítenek;

- a munkásőr-egységgyűlés zavartalan lebonyolítását biztosítják.

/Zala megye/

+ + +

A Bajai Mezőgazdasági Kombináthoz december 30-án postai úton sima levélként érkezett a Pénzügyminisztériumból T-0606/1988. III. b. számon egy pénzügyminiszter-helyettesi aláírással kiadott, „Titkos!” minősítésű irat, mely a külkereskedelmi áruforgalommal és a különleges természeti tényezőkkel kapcsolatos árkülönbözet főbb fizetésének és igénylésének rendjéről szóló MT rendelet 6. §-ában jelzett exporttámogatási arányokat tartalmazza. Az irat 1800 példányban készült, minősítése 1991. december 31-ig érvényes.

Az irat melléklete közli, hogy a benne foglaltakat az állam és a szolgálati titok védelméről szóló hatályos rendelet előírásai szerinti védelemben kell részesíteni.

Az információ ellenőrzött.

Intézkedés: jelentik a BM III/II Csoportfőnökségnek.

/Bács-Kiskun megye/ 
 
 

További részletek 89-ről az OSA honlapján.