Csurka felhívta a figyelmet az informátor fokozott védelmére

2009.01.12. 00:23

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

Napi operatív információs jelentés (NOIJ) 1989. január 12., csütörtök

A Fidesz Munkáscsoport aktivistái – elsősorban Vajasné Horváth Ilona – azt tervezik, hogy a többi alternatív szervezettel közösen egy általános sztrájkra szóló felhívást tesznek közzé az áremelkedések elleni tiltakozásul. A választmány hangadói – Fodor Gábor, Deutsch Tamás, Tirts Tamás – ezzel nem értenek egyet, mivel sem a Fideszt, sem a többi független szervezetet nem tartják alkalmasnak egy sztrájk megszervezésére. Fontolgatják viszont, hogy egy „kemény hangú nyílt levelet” fogalmaznak és tesznek közzé, amelyben a nagymarosi vízlépcső építkezésére utalva kifejtenék, hogy a kormány milliárdokat herdál el fölöslegesen, és eközben emeli az árakat. A sztrájkfelhívás és a nyílt levél felől a soros választmányi ülésen döntenek.

Az információ forrása megbízható; tartalma részben ellenőrzött.

Intézkedés: - folytatják az ellenőrzést; - operatív úton erősítik a józan fontolgatásokat. /III/III/

+ + +

Csurka István megbízta Joó Rudolfot és Kiss Gy. Csabát, hogy a román határon történt eseményekkel összefüggésben készítsék el az MDF közleményét, fordítsák le angol és német nyelvre, majd vegyék fel a kapcsolatot a követségekkel. Ezzel párhuzamosan felszólította a botrányt kirobbantó gyulai MDF-aktivistákat, dr. Pocsai Gábort és Markó Istvánt, hogy szerezzenek be minden ezzel kapcsolatos információt, keressék meg a mezőőrt, gátőrt, s az ott átjött menekülteket, sőt ha lehet, szerezzék meg a boncolási jegyzőkönyvet is. Csurka felhívta a figyelmet az informátor fokozott védelmére, s javasolta, keressenek egy jó ügyvédet, mert ha bíróság elé kerül az ügy, nem kerülhetik el a szembesítést. Az eseménnyel kapcsolatban sajtótájékoztató megtartását is elképzelhetőnek tartják.

Az információ ellenőrzött.

Intézkedés: - folytatják az ellenőrzést; - hasznosítják az értékelő, tájékoztató munkában. /III/III/

+ + +

A múlt év decemberében alakult Raoul Wallenberg Egyesület „Többesszám” címmel megjelentette lapját, s azt megküldte Solt Ottilia részére is. A lap hírei közt jelzik, hogy első vitaestjüket – melyen előadóként Konrád György, Hernádi Gyula és Csurka István szerepel – január 16-án tartják a Ménesi úti Eötvös Kollégiumban. A kiadványhoz csatoltak egy kérdőívet, amely a tagság véleménynyilvánítását kéri a szervezet célkitűzéseinek, fő tevékenységi területeinek megfogalmazásához a 3 hónapon belül összehívandó közgyűlésre. [A kiadványt és a kérdőívet mellékelték, itt nem tesszük.]

Az információ ellenőrzött.

Intézkedés: felhasználják az elemző, értékelő tájékoztató munkában. /III/III/

+ + +

A Csongrád megyei RFK áb szervének december 15-i jelentése szerint Ökrös Tamás arról tájékoztatta a Fidesz választmányát, hogy Szegeden megalakult a szervezet középiskolásokat tömörítő csoportja. Újabb adatok szerint Fodor Gábor Fidesz-tag szűk körben arról beszélt, hogy „a szegedi középiskolások egy csoportja” levelet küldött a Művelődési Minisztériumnak, amelyben – többek között – azt követelik, hogy a felvételi lapokon ne kelljen nyilatkozni a politikai hovatartozást illetően, mert ehhez semmi köze sincs a felsőoktatási intézményeknek.

Az információ forrása megbízható; tartalma részben ellenőrzött.

Intézkedés: tájékoztatják a Csongrád megyei RFK áb szervét. /III/III/

+ + +

„IGEN” címmel kéthetente megjelenő ifjúsági lap kiadását tervezi a katolikus sajtó még ebben a félévben. Ez irányú elképzeléseiket előzetesen egyeztették az egyház vezetőivel. Jelenleg az előkészületi munkák folynak. A lap főszerkesztője várhatóan Czakó Gábor lesz. Az egyházon belüli „ellenzék” várakozással tekint az új sajtóorgánum megjelenése elé, mivel arra számít, hogy a lap hasábjain ők is nyilvánosságot kapnak.

Az információ forrása megbízható, ellenőrzött; tartalma részben ellenőrzött.

Intézkedés: operatív pozíciószerzés feltételeinek kialakítása érdekében figyelemmel kísérik az eseményeket. /III/III/