Demszky Gábor volt a kisgazdák referenciaszemélye

2009.01.17. 17:49

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

Nyugati vírus tette tönkre a SZÁMALK adatbázisait, kémek találkoztak valahol Európában, pénz kell a kisgazdáknak. Napi operatív információs jelentés (NOIJ) 1989. január 17-én, kedden. A jelentésekről bővebben az OSA honlapján tájékozódhat>>> 

A „Csillag” fn. bizalmas nyomozásban keletkezett újabb információ szerint az egyik NATO-ország hírszerző szolgálata egy nyugati ország területén találkozót hajtott végre magyarországi ügynökével. Ennek során értékelték az ügynök által az elmúlt év során végzett munkát, kilátásba helyezték új összeköttetési eszközzel való ellátását, és újabb szovjet, magyar katonai és gazdasági hírigényt határoztak meg számára.

Erre az évre két személyes találkozót terveztek részére. Kint tartózkodása alatt végig szoros ellenőrzés alatt tartották, költségeit fedezték.

Az információ ellenőrzött.

Intézkedés: részletes jelentést terjesztenek fel. /III/II/

+ + +

Krassó György tanácsára az FKgP szervezői az USA-ban működő National Endowment for Demokration (sic!) nevű alapítványnak levelet írtak, amelyben a párt működésének újraindításához, valamint tételesen felsorolt egyéb kiadások fedezéséhez 20 000 USA dollárt kértek. Referencia-személyként Krassót, Demszky Gábort és Ort Endrét jelölték meg.

Az információ megbízható, ellenőrzött.

Megjegyzés: az alapítvány a működéséhez szükséges pénzt az USA kongresszusától kapja.

Intézkedés:

- tájékoztatják a BM III/I Csoportfőnökséget;

- folytatják a felderítést. /III/III/

+ + +

A Számítástechnika Alkalmazási Vállalat (SZÁMALK) számítóközpontjában lévő három IBM AT típusú számítógépen tárolt adatbázist – szoftver útján – ismeretlen forrásból származó program, ún. vírus tönkretette. Szakértők szerint a „vírus” a nyugatról behozott programcsomaggal együtt került a gépre. A gépen több éves fejlesztői munka adatait tartották nyilván, amelyeket csak részben sikerült reprodukálni. A vállalat vezetőinek becslése szerint a kár kb. 5 millió forint.

Az esemény megismétlődésének elkerülése céljából a behozott programokat szigorú karantén-vizsgálatnak vetik alá, illetve létrehoztak egy speciális csoportot, amely azonnal közbeléphet, amint rendellenes jelenséget észlelnek.

Az információ ellenőrzött.

Megjegyzés: a fentiekhez hasonló esemény fordult elő a közelmúltban a Mezőgazdasági Ügyvitelszervezési és Számítástechnikai Közös Vállalatnál (MÜSZI), valamint az Államigazgatási Számítógépes Szolgálatnál (ÁSZSZ) is.

Intézkedés:

- felveszik a kapcsolatot a számítástechnikai vállalatok szakértőivel a „vírusok” eredetének és terjesztőinek felderítése céljából;

- szóban szignalizálnak a KSH Számítástechnikai Felügyeletének;

- tájékoztatják a BM III/V Csoportfőnökséget.

(Kézírással: Sürgős szignalizálást kell végrehajtani minden érintett, ill. feltételezetten érintett főhatóság irányába. HSz.) /III/II/