Túl gyorsan növekszik az MDF

2009.01.18. 00:04

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

Nem vették át a hazafias Népfront pénzjutalmát, kiegyezést sürget egy bulányista, a belső bomlasztóktól féltik az MDF-et. Napi operatív információs jelentés (NOIJ) 1989. január 18. szerdán. Még több jelentést az OSA honlapján olvashat>>>

Bégány Attila elmondta egyik kapcsolatának, hogy ő és még néhányan nem vették át a HNF főtitkárától a nekik szánt pénzjutalmat. Kijelentette: nem fogad el elismerést attól a Népfronttól, amelynek főtitkárhelyettese a Münnich Ferenc Társaság egyik vezéralakja [Ribánszky Róbertről van szó]. Elmondta, hogy tudomása szerint a HNF eredetileg Kiváló Társadalmi Munkáért kitüntetést akart adományozni 7 személynek, akik részt vettek a MISZOT megszervezésében, ezt azonban egyes HNF vezetők – köztük Ribánszky Róbert – „megtorpedózták” azzal, hogy meg kell várni, mi alakul ki a MISZOT-ból.

Információ keletkezett arra vonatkozóan is, hogy Ara Kovács Attila a visszautasításban részt vevők nevének megszerzése után az ügyet „meg kívánja szellőztetni” a nyilvánosság előtt.

Az információ forrása megbízható; tartalma nem ellenőrzött.

Intézkedés: felhasználják a tájékoztató munkában. /III/III/

+ + +

Merza József budapesti matematikus, ismert bulányista levelet küldött dr. Paskai László bíborosnak, köszönetet mondva azért, hogy megakadályozta Bulányi és követői teljes elítélését a Vatikán részéről.

A továbbiakban arra biztatja az egyházi vezetőt, hogy szabadítsa meg az egyházat az államtól, és mihamarabb törölje el a Bulányit sújtó felfüggesztést, adja vissza neki a nyilvános működés jogát, amelyet a világi szervezetek tucatjai már megkaptak. Mint a továbbiakban írja, „ezen is múlik, hogy a hazánkba látogató szentatya egységes, testvéri egyházat vagy megosztottsággal küzdő közösséget lát-e”.

Intézkedés: jelentik a BM III/III Csoportfőnökségnek. /Komárom megye/

+ + +

Szászi Balázs szegedi lakos, a katolikus egyház világi alkalmazottja az ún. Katolikus Koordinációs Tanács tevékenységéről tájékoztatja egy zalaegerszegi kapcsolatát, s ennek során kifejti, hogy a KKT-ben képviseltetik magukat a „különböző lelkiségű mozgalmak (Regnum Marianum, bokor, fokolarini stb.) megjelenítői”, aktívan tevékenykedő egyházi és világi személyek egyaránt.

A KKT a MISZOT-on keresztül próbálja a magyar társadalomtól való elvárásait érvényesíteni:

- teljes világnézeti egyenlőséget,

- a marxista-materialista oktatás és kultúrmonopólium megszüntetését,

- tömegkommunikációs eszközök és egyéb fórumok szabad használatát,

- megfelelő anyagi támogatást szociális tevékenységükhöz,

- szabad nemzetközi kapcsolatokat stb.

Az információ megbízható, ellenőrzött.

Intézkedés:

- felderítik a KKT Csongrád megyei vonatkozásait;

- jelentik a BM III/III Csoportfőnökségnek.

/Csongrád megye

+ + +

A szerv egyik hírforrásának értesülése szerint a 10 ezres taglétszámot már meghaladó MDF ideiglenes vezetősége úgy értékeli, hogy vissza kell fogni a szervezést. Egyrészt azért, mert több helyen is gond volt a megalakulás lebonyolításával, másrészt mert sok olyan személy került a mozgalomba, akik belülről bomlasztják az MDF-et.

Az ideiglenes vezetőség úgy látja, hogy a mozgalom nem rendelkezik még megfelelő háttérrel. Legnagyobb hiányosságuknak az ideológiai megalapozással való lemaradásukat látják. Továbbra is tartanak attól, hogy ha túl gyorsan erősödnek, akkor a hatalom idő előtt „lekaszálja” őket.

Sok nehézség forrása az is, hogy az MDF még nem rendelkezik állandó irodával és nincs csekkszámlája. Egyre nehezebb az adminisztráció, minden papír Lezsáknál van felhalmozva. Nagy felfordulást okozott, hogy a közelmúltban eltünt a Lezsáknál tartott címtár (másolat nem volt róla).

Lezsák Sándor érvényes meghívása ellenére nem szándékozik kiutazni az USA-ba. Ugyanakkor elképzelhető, hogy vállalkozni fog egy újabb nyugat-európai körútra az MDF népszerűsítése érdekében.

Az információ forrása megbízható, ellenőrzött; tartalma nem ellenőrzött.

Intézkedés: tájékoztatják a BM III/III Csoportfőnökséget. /III/I/