Nem lesz közös felvonulás március 15-én

2009.01.19. 00:04

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

A Fidesz nem vonul fel a KISZ-szel közösen, a Szabad Kezdeményezések Hálózata a készülő sztrájktörvény ellen szervezkedik, Orbán Viktort nem ereszti a hadsereg. Napi operatív információs jelentés (NOIJ) 1989. január 19-én, csütörtökön. A témáról bővebben az OSA honlapján olvashat, itt és itt>>>

 

 

Baráti állambiztonsági szervtől kapott ellenőrzött információ szerint a BND [Bundesnachrichtendienst] 1987-88-ban tovább erősítette a szocialista országok állampolgárainak, képviseleteinek feldolgozásáért felelős osztályait. Kibővítették a személyi állományt, növelték a női operatív munkatársak létszámát, az osztályokat korszerű operatív technikával látták el. Ezenkívül új alosztályokat hoztak létre, amelyek a szocialista országok állampolgárainak feldolgozására specializálódtak. Kölnben például operatív alosztályt hoztak létre a szocialista országok szakembereinek tanulmányozására.

Intézkedés: tájékoztatják a BM III/II és az MNVK/2 Csoportfőnökséget. /III/I/

+ + +

Az SZKH [Szabad kezdeményezések Hálózata] január 17-i ülésén bejelentették, hogy „sikerült megszerezniük” a kormány és a SZOT egyetértésével elkészített sztrájktörvénytervezetet, amely „50 példányban készült, szigorúan bizalmas minősítéssel”. A tervezet – értékelésük szerint – lehetetlenné tesz mindennemű sztrájkot, ezért el kell érni elnapoltatását, illetve – ha lehet – leszavaztatását a parlamentben. Akciójuk kivitelezéséhez ütemtervet készítettek az alábbiak szerint:

- még ezen a héten elkészítenek egy rövid elemzést, amely a munkások számára is érthető, hozzáférhető;

- a TDDSZ vezetősége megtárgyalja, majd jogi bizottsága átfogó elemzést készít;

- ezt követően nyilvánosságra hozzák a törvény-tervezetet, hozzátéve saját – elutasító – elemzésüket;

- végül egy tiltakozó nyilatkozatot szerkesztenek, amelyet az SZKH-n kívüli alternatív szervezetekkel is aláíratnak.

Ugyanezen időszakban az alternatív szervezetek létrehoznak egy „Gazdasági Alkotmányozó Tanácsot”, amelynek gazdasági céljai mellett politikai feladata lesz: az MSZMP gazdasági politikájával szemben, alternatívaként kidolgozni egy népszerű, a tömegek számára elfogadható gazdaságpolitikai koncepciót.

Az információ forrása megbízható, ellenőrzött; tartalma nem ellenőrzött.

Intézkedés: folytatják a felderítést./III/III/

+ + +

Kristály Gyula ózdi nyugdíjas – korábbi megbeszélésükre hivatkozva – tájékoztatta Kőszeg Ferencet az SZDSZ ózdi csoportjának megalakítási szándékáról. Közölte, hogy Ózdon az elbocsájtásokkal megfélemlítették a gyári dolgozókat, az elégedetlenség óriási, ezért elérkezettnek látja az időt a dolgozók szervezetbe tömörítésére és „szavuk hallatására”.

Kőszegtől 300 db alapszabály és elvi nyilatkozat, valamint 1500 szórólap elkészítéséhez kért segítséget, és meghívta őt a rendezendő gyűlésre.

Az információ forrása megbízható; tartalma részben ellenőrzött.

Intézkedés:

- tájékoztatják a Borsod megyei RFK áb szervét;

- az információt hasznosítják az értékelő, elemző és tájékoztató munkában. /III/III/

+ + +

A FIDESZ legutóbbi választmányi ülésén március 15-e kapcsán két ellentétes álláspont ütközött:

- Kövér László szerint elfogadható a KISZ ajánlata a közös rendezésre abban az esetben, ha biztosítva látják feltételeiket, miszerint saját szónokaik ugyanúgy kapjanak publicitást – tv, rádió, sajtó –, mint a „hivatalosak”.

- Fodor Gábor ezzel szemben semmilyen reális lehetőséget nem lát a közös felvonulásra két ok miatt. Egyrészt mert nem ugyanazt ünneplik: a FIDESZ március 15-én nemcsak 1848-at, hanem 1918-at és 1956-ot, míg a párt és a KISZ 1919-et és 1945-öt. Másrészt azért, mert a közös ünneplés olyan látszatot keltene, mintha kiegyeztek volna a „hatalmon lévőkkel”, és már körvonalazódna valamiféle koalíció, ez azonban hamis kép, mivel sem a párt, sem a KISZ nem tisztázta a mai napig, mi az, amivel a múltjából folytonosságot vállal, és mi az, amit elvet. Amíg ez nem történik meg, addig Fodor szerint nem szabad ilyen koalícióba belemenni, de a párbeszédet továbbra is folytatni kell ezekről a kérdésekről.

Az ülésen Fodor álláspontját fogadták el, és ilyen értelemben tájékoztatták Kis Gy. Csabát és Szilágyi Sándort. Szilágyi szerint az öt legjelentősebb szervezet: a BZSBT, az FKP, az MDF, a FIDESZ és az SZDSZ részvételével kell az ünnepséget megszervezni (részükről Szent-Iványi István a felelőse) és ki kell kötni, hogy semmiféle „hivatalos” megmozduláson nem vesznek részt, nem adnak szónokot sem, továbbá azt, hogy csak azok a szervezetek vehetnek részt a „független megemlékezésen”, amelyek ezt elfogadják.

Az információ forrása megbízható; tartalma részben ellenőrzött.

Intézkedés:

- folytatják az ellenőrzést;

- hasznosítják a március 15-i biztosítás során.

(Kézírással: Készüljön Táj. jelentés a KB felé. HSz.) /III/III/

+ + +

A KISZ zalaegerszegi városi bizottságának vb-titkára meghívta egy nyílt vitára Orbán Viktor Fidesz-aktivistát, aki jelenleg sorkatonai szolgálatát tölti. Az alakulat politikai osztályvezetője megtiltotta Orbán ezirányú tevékenységét, és felkérte a KISZ titkárt, hogy vonja vissza a meghívást, így a vita elmaradt.

Az információ megbízható, ellenőrzött.

Intézkedés: folytatják az ellenőrzést. /III/IV/