Szétverjük a Magyar Televíziót

2009.01.23. 00:04

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

Előbb Sándor Istvánt, a Híradó főszerkesztő-helyettesét (A Hét korábbi arcát) fenyegették veréssel, majd az egész köztévét rendszabályozták volna meg. Aztán kigyulladt a Híradó. Eközben ellenzéki wiw készült. Napi operatív információs jelentés (NOIJ) 1989. január 23-án, hétfőn.

Dr. Benkő Zoltán NSZK-ban élő emigráns dr. Zimányi Tibor „F” dossziés volt recski internált-társának egy, az MNK Legfőbb Ügyészének címzett feljelentést [mellékelik, mi nem tesszük] és egy kísérőlevelet küldött. A feljelentés Pelach Kornél budapesti lakossal, a recski tábor egykori internált körletparancsnokával szemben kéri – emberiség elleni bűntettek miatt – büntetőeljárás megindítását. Benkő a kísérőlevélben felhatalmazza Zimányit, mint a Recski Szövetség egyik vezetőjét az ügy képviseletére, továbbá arra kéri, hogy a volt recski kényszermunkásoktól gyűjtsön Pelach tevékenységét bizonyító adatokat, és a feljelentést azokkal kiegészítve juttassa el a Legfőbb Ügyészhez. 

Intézkedés: folytatják Zimányi ellenőrzését.

/BRFK/ 

+ + + 

Hann Endre perbáli lakos levélben arról tájékoztatott 11 budapesti és vidéki magánszemélyt, hogy az év első felében szeretne megjelentetni egy „alternatív” vagy „független” Ki Kicsoda lexikont, amelyben helyet kapnának a ma is aktív „56-osok”, a demokratikus ellenzék ismertebb alakjai, a független sajtó munkatársai és a parlamentben új hangon megszólaló képviselők. Arra hivatkozva, hogy az ilyen típusú lexikonok a bennük szereplők közreműködésével készülnek, a címzettektől tömör, de minél több konkrét tényt, információt tartalmazó önéletrajzot kér. 

Az információ forrása megbízható, ellenőrzött; tartalma nem ellenőrzött. 

Intézkedés: a küldeményeket a postaforgalomban továbbították, a BM III/III Csoportfőnökséget fénymásolatban tájékoztatták.

/III/3/

+ + +  

– A Magyar Televízió telefonközpontjába f. hó 22-én két névtelen telefonhívás érkezett:

20.30-kor: „Sándor Istvánt megverjük.”

20.50-kor: „Szétverjük a Magyar Televíziót.” 

– Amint azt a Magyar Rádió ma reggel hírül adta, a Magyar Televízió épületében f. hó 23-án 4 óra 20 perckor tűz keletkezett. A tűzoltók a tüzet elfojtották, okát vizsgálják. Az épület 401. szobája kiégett, megsérült a tetőszerkezet is. A kár nagyságának megállapítása folyamatban van. 

Intézkedés:

- a vizsgálat menetét figyelemmel kísérik és segítik; (kézírással: az okok felderítését kell segíteni. HSz.)

- jelentik az újabb információkat.

/III/III/ 

(A jelentésből kimaradt, olvasóink kedvéért beidézzük, mit nyilatkozott az ügyről a magyar Rádiónak Aczél Endre. 

 

 

 

– Hajnalban tűz volt a TV-ben, közelebbről a Híradó szobáiban. A telefonvonal túlsó végén Aczél Endre főszerkesztő. Milyen látvány fogadott? 

 

 

A. E.: Rettenetes, holdbéli táj, remélem, hogy este 8-kor ezt a TV-nézőknek meg tudjuk mutatni. Ez annyit jelent, hogy Híradó is lesz, bár ennek a jövője pillanatnyilag teljesen bizonytalan. Ugyanis dacára annak, hogy a szerkesztői szobák közül csak egy égett le teljesen, valamennyi műszaki berendezésével együtt, a tragédia az, hogy az összes vezeték is tönkrement, tehát nincs kapcsolatunk se egymással, se a külvilággal, nem tudjuk behozni a nemzetközi hírcseréből a felvételeket. Tehát egyáltalán nem vagyunk hívhatók és nem tudunk kifelé hívni. Márpedig ez egy hírműsor esetében egy abszurdum, ezzel nem lehet együttélni. Nekikezdünk költözni valami ideiglenes helyre, ahova persze majd ki kell a kábeleket húzni, a vezetékeket, az isten tudja. Egyelőre itt vonulnak az orrom előtt a tűzoltók, itt ülünk a TV portáján és innen intézem a dolgaimat. […] 

– Mi okozhat reggel fél 4-kor tüzet? 

A. E.: Erre a tűzoltóknak van egy válasza: még nem tudjuk, de vizsgáljuk. Úgyhogy ennél többet én se tudok mondani. […]  

Az aznapi hírek részletesen itt olvashatók.)

 

+ + +  

Múlt év decemberében jelentettünk a Krisztus-hívő világi állampolgárokat tömörítő Márton Áron Társaság megalakulásáról. Újabb információ szerint Keresztes Sándort, a társaság elnökét egy keresztény világnézetű párt megalakításának gondolata foglalkoztatja. Elképzeléséről részletesen tájékoztatta dr. Paskai László kardinálist. A bíboros érzékeltette a pártalapítási törekvésekkel szembeni fenntartásait, és valós technikai akadályok felsorakoztatásával későbbi időpontra tolta Keresztes intenzív terveit és elképzeléseit, illetve függőben hagyta a kérdést. 

Az információ forrása megbízható; tartalma részben ellenőrzött. 

Intézkedés:

- hasznosítják a tájékoztató munkában;

- operatív úton figyelemmel kísérik az eseleges pártalapítási kísérletet.

/III/III/ 

+ + +  

A BM III/II Csoportfőnökség információja alapján jelentettük, hogy egy ún. romboló vírus több magyar számítástechnikai cégnél tönkretette az IBM AT típusú számítógépeken tárolt adatbázist, s a kár kb. 5 millió Ft. 

Főcsoportfőnök I. helyettes elvtárs utasítására a szerv szignalizált az országos felügyeletet ellátó KSH Számítástechnikai Felügyelet vezetőjének; az információt – figyelemfelhívó jelleggel – továbbította a főhatóságoknak, az elhárítási területen lévő operatív kapcsolatokat pedig tájékoztatta, hogy a témában keletkező adatokról soron kívül jelentsenek.

/III/II/

A témáról bővebben az OSA honlapján olvashat.