Németh Miklós a morált hiányolja 2009-ben

2009.01.23. 21:58

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

Nem egy 1989-es hír idézünk fel, hanem egy friss következik, egy régi főszereplőről. Németh Miklós, a rendszerváltás előtti utolsó miniszterelnök vette át az idei Széchenyi aranyérmet a Széchenyi Tudományos Társaság elnökétől, Széchenyi Mihálytól - adta hírül az MTI.


    Laudációjában Shelley István, a társaság alelnöke elmondta: a rendszerváltás előtt bátorság kellett ahhoz, hogy Mihail Gorbacsovot, a Szovjetunió akkori vezetőjét Németh Miklós akkori miniszterelnök kész tények elé állítsa, és Magyarország elkezdje lebontani az akkori politikai rendszert. Németh Miklós érdeme, hogy "egyetlen puskalövés nélkül" történt a rendszerváltás, és adta át a hatalmat Antall Józsefnek, a következő miniszterelnöknek.
    Az est házigazdájaként Görgey Gábor kuratóriumi tag, volt kulturális miniszter Németh Miklósról kijelentette: ő volt az a politikus, aki békés átmenettel teremtette meg azt az államot, amelyre "az egész ország 1948 óta várt". Az ő munkássága - Antall Józsefével együtt - örökérvényű.
    Németh Miklós köszönő beszédében kijelentette: "Itt áll önök előtt a Magyar Népköztársaság utolsó, és a Magyar Köztársaság első, de nem szabadon megválasztott miniszterelnöke".
    Arra is kitért, hogy "mi még túl közel vagyunk 1989-1990 történéseihez, ahhoz, hogy az eseményeket mértéktartó módon, objektíven megítéljük."
    Beszélt arról, hogy 1989. március-májusban hosszú tárgyalások után sikerült meggyőznie az akkori pártvezetést, hogy lemondjanak a miniszterjelölési jogukról, ezután rögtön lecserélt két minisztert, s "ekkor jött el az igazság pillanata". Szólt az Ellenzéki Kerekasztal tárgyalásairól is, melynek keretében lefektették az új alkotmányos berendezkedés alapjait, megszülettek a polgári demokrácia "sarkalatos törvényei".
    Állítása szerint már a tárgyalások során felhívta a figyelmet, hogy "nem jó, ha a gazdaságról és a szociálpolitikáról nincs megegyezés". Utalt arra is, hogy 2000 után 6-7 évig "Magyarország után dobták a pénzt", viszonylag olcsón jutott az állam kölcsönhöz, ám ezt a lehetőséget nem használta ki. Ebből kellett volna többek között az egészségügyet és az önkormányzati rendszert megreformálni - jegyezte meg.
    "Ha a morál szelleme nem hatja át a mi politikánkat, igen-igen cudar idők jönnek ránk" - vélekedett.
    Az eseményen megjelent többi között Boross Péter volt miniszterelnök, Gál Zoltán, az Országgyűlés volt elnöke, Szekeres Imre honvédelmi miniszter, Fazakas Szabolcs EP-képviselő és Surányi György, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke.