Magyarországot visszaminősítette az IMF

2009.01.24. 08:28

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

Ingyenautó a diplomatafeleségnek, a pécsi MDF rájött, hogy a rendőrség tudja, mi hangzik el az üléseiken, az IMF hitelmegállapodás helyett magyar szakértőket vár. Napi operatív információs jelentés 1989. január 24-én, kedden.

Az egyik NATO tagország diplomata fedéssel dolgozó hírszerzője hosszabb ideje tanulmányozza külszolgálatot teljesítő diplomatánkat, s legutóbbi találkozásukkor felajánlotta neki, hogy a magyar Belügyminisztérium titkainak kiadása fejében lehetőséget teremt diplomatánk feleségének ingyen gépkocsi beszerzésére.

Az információ ellenőrzött.

Intézkedés:

- javaslatot készítenek az ügy operatív hasznosítására;

- tájékoztatják a BM III/II Csoportfőnökséget. /III/I/

+ + +

Az MDF Baranya megyei szervezete január 9-i vezetőségi ülésén Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató, „F” dossziés személy kijelentette, hogy a helyi pártbizottságon keresztül olyan információ jutott el hozzá, mely szerint a rendőrségnek részletes ismeretei vannak az MDF tevékenységéről. (pl. szó szerint tudják, mi hangzott el a megyei alakuló ülésen). A vezetőség ennek nyomán elhatározta, hogy tiltakozni fog, s amennyiben nem szűnik meg a rendőrség eme tevékenysége, akkor megszakítják a politikai és állami vezetéssel megkezdett párbeszédet.

Andrásfalvy a vezetőség legutóbbi ülésén azt javasolta, hogy az MDF tagságát érintő jogsérelmek ügyében minden esetben vegyék fel a kapcsolatot az Amnesty International bécsi szervezetével, a magyar ügyekkel foglalkozó dr. Barki Évával.

Az információ megbízható, ellenőrzött.

Intézkedés: jelentik a BM III/III Csoportfőnökségnek;

- tájékoztatják az MSZMP megyei bizottságát. /Baranya megye/

Az MDF dunaújvárosi csoportjának összejövetelén Lezsák Sándor a tájékoztatójában egyebek között kijelentette, hogy az országos vezetőség továbbra sem tartja jónak a párttá alakulást, mert a szervezet „népfrontos uniójellege” biztosítja a tág keretek közötti működésüket, míg a „pártkategória” jelentősen szűkítené. Közölte, hogy taglétszámuk elérte a tizenkét ezret. Megítélése szerint a szervezeten belül három irányzat van: a) népies-nemzeti, b) urbánus, c) keresztény-vallásos.

Lezsák javaslatára a csoport „országos munkásfórum” szervezését kezdte meg februárra Dunaújvárosba. Témájára vázlat-tervezetet dolgoztak ki.

Intézkedés:

- ellenőrzik az információt;

- tájékoztatják a Fejér megyei RFK áb szervét. /III/III/

+ + +

A Nemzetközi Valuta Alap (IMF) – 1988-as költségvetési mérlegünk, így fizetőképességünk jelentős romlása miatt – hazánkat visszaminősítette a „problémás országok” közé. Ez a jövőbeni hitelfelvételi lehetőségeinket jelentősen csökkenti, a feltételeket szigorítja.

Az IMF azt igényelte, hogy az 1989 januárjára tervezett hitelmegállapodási tárgyalások helyett egy magyar szakértői delegáció utazzon az USA-ba az említett költségvetési problémák megmagyarázása és a tervezett megoldási lehetőségek tisztázása céljából. Az ötfős magyar delegáció 1989. január 30. – február 27. között tartózkodna az USA-ban P. A. pénzügyminiszter-helyettes vezetésével.

Az információ ellenőrzött.

Intézkedés: a „Kristály” fn. operatív akció keretében folytatják az ellenőrzést. /III/II/