Sötét információszerzés Ausztriában

2009.01.30. 07:41

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

Egy újságíró a hadiiparról írna, a Fidesz megszerzné a KISZ és az MSZMP tulajdonában lévő ingatlanok jegyzékét. Kaposváron a Szovjetuniót szidják. Napi operatív információs jelentés, 1989. január 30., hétfő.

 

A FIDESZ és a Magyar Demokrata Fórum helyi szervezete közös rendezvényt tartott f. hó 25-én a kaposvári művelődési központban, ahol Litván György történész tartott előadást „magyarország, 1956” címmel. A rendezvényen az előzetesen várt 100-120 fő helyett több mint 600-an jelentek meg, többségében MDF és FIDESZ-tagok. 

Litván – mint a „forradalomban” fegyverrel harcoló személy – az előadásában 1955 decemberétől ’56 végéig elemezte a hazánkban történteket, a fő hangsúlyt Nagy Imre tevékenységére helyezte, s cáfolta az MSZMP által dekralált okokat. 

Az előadást követően több felszolaló a szocializmust megkérdőjelező, a pártot és a Szovjetuniót támadó ellenséges véleményt nyilvánított. 

Az információ ellenőrzött. 

Intézkedés:

- jelentették a BM III/III Csoportfőnökségnek;

- tájékoztatták az MSZMP Somogy megyi Bizottságának I. titkárát.

/Somogy megye/ 

+ + +  

Ökrös Tamás arra ösztönzi a FIDESZ vezetőit, hogy a tanácsok nyilvántartásaiból szerezzék meg a KISZ és az MSZMP tulajdonában lévő ingatlanok jegyzékét, majd készítsenek róla fénymásolatokat. (A szervnél eddig nem keletkezett információ az elkészült anyagok esetleges felhasználásáról.) 

Az információ forrása megbízható; tartalma nem ellenőrzött. 

Intézkedés:

- ellenőrzik az információt;

- fokozott figyelemmel kísérik a tervet.

/III/III/ 

+ + +  

Jasszer Arafat, a PSZF vezetője február végén a budapesti palesztin nagykövetség felavatására Magyarországra érkezik. 

Az információ ellenőrzött. 

Intézkedés: operatív lehetőségeik felhasználásával figyelemmel kísérik az eseményeket.

/III/II/ 

+ + +  

Réti Pál újságíró, a Figyelő című lap munkatársa levélben kérte az Ipari Minisztérium Iparszervezési Főosztály támogatását a magyar hadiiparról tervezett összeállítás elkészítéséhez, amely tartalmazná a hadiipari termelés volumenét, az export nagyságát, a gyártott típusokat és azok műszaki színvonalát, a kutatás-fejlesztés helyzetét, a nyereséget és árrendszert, a hadiiparnak a polgári termelésre gyakorolt hatását, az átállíthatóság lehetőségeit. 

Az Ipari Minisztérium államtitkára egyetért a cikk megjelentetésével, csupán a haditermelés és az export nagysága és a gyártott fajták bemutatása ellen emelt kifogást. 

Az információ forrása megbízható; tartalma részben ellenőrzött. 

Intézkedés:

- tájékoztatják a BM II/II csoportfőnökséget és a HM vezetését.

/III/IV/ 

+ + + 

 

Baráti állambiztonsági szerv ellenőrzött információja szerint speciális megállapodás szabályozza a BND [Bundesnachrichtendienst] és a STAPO együttműködését, melynek keretében a STAPO tájékoztatta a BND-t a szocialista országok Ausztriában külszolgálatot teljesítő állampolgárairól, továbbá végrehajtja a BND-től kapott konkrét operatív feladatokat. A nyugatnémet külső figyelő szolgálat önállóan is fegyelés alatt tartja az osztrák területen lévő célobjektumait. 

A BND információkkal látja el a STAPO-t a szocialista országok állambiztonsági szerveinek munkatársairól és ügynökeiről, kérve egyúttal, hogy szervezzék meg az adott személyek ellenőrzését. A BND bécsi rezidenturájának munkatársai sötét információszerzés céljából kapcsolatokat építenek ki a szocialista országok állampolgáraival. Erre a munkára osztrák állampolgárságú ügynököket és nyugatnémet vállalatok ausztriai képviselteinek munkatársait is felhasználják. 

Intézkedés: tájékoztatják a BM III/II és az MNVK/2 Csoportfőnökséget.

/III/I/