Az állambiztonság lefülelt egy Friderikusznak írt levelet

2009.01.31. 11:59

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

Napi operatív információs jelentés, 1989. január 31. kedd 
 

Az MDF miskolci csoportja f. hó 26-án kb. 80 fővel összejövetelt tartott. Ezen Sóvári Ernő, a miskolci MDF egyik alapítója közölte, hogy birtokában van egy lista, mely a párthatáskörbe tartozó vezető posztokat tartalmazza. Bejelentette, hogy az MDF miskolci csoportja tiltakozik az ellen, hogy e posztok köre ilyen tág legyen, továbbá, hogy a tájékoztatás és a fegyveres testületek vezetőinek kijelölése a párt irányításával történjen. E tiltakozó levelet megküldik a fontosabb intézményeknek. 

Ehhez kapcsolódva szót kért SZ. S., aki magáról elmondta, hogy az MSZMP egy alapszervezeti titkára és „azért jött, hogy felajánlja együttműködési szándékát az MDF-nek”. Kérte Sóvárit, hogy a listán szereplő személyeket „káderezze le”, és akik ellen kifogása van, jelezze neki, mivel – mint mondta – küldöttként részt fog venni a pártértekezleten, s ott szavazatával segíteni tud az MDF-nek.  

Az információ forrása megbízható, ellenőrzött; tartalma nem ellenőrzött. 

Intézkedés:

- jelentetik a BM III/III Csoportfőnökségnek;

- tájékoztatták az MSZMP megyi bizottságának első titkárát.

/Borsod megye/ 

+ + +  

A szerv a budapesti postaforgalomból kiemelt egy db, a „Reform” lapszerkesztőség címén Friderikusz Sándornak küldött anyagot, amelyben elhelyezték a „Független Magyar Radikális Párt ideiglenes elnöksége” géppel írt, kétoldalas levelét. Ebben tájékoztatták a címzettet arról, hogy a még illegalitásban lévő pártjuknak eddig 174 tagja van. Tagságuk véleményére hivatkozva, a Reform január 13-i számában megjelent egyik cikkel kapcsolatban észrevételezik, hogy Biszku Béla helyett Kádár Jánost kellene faggatni arról, hogy miért lett az MSZMP ilyen diktatórikus hatalom. A továbbiakban felhívják a figyelmet arra, hogy az 1956-os eseményekről a közvélemény korántsincs úgy tájékoztatva, mint ahogy azt a hivatalos sajtó állítja. Végezetül figyelmébe ajánlják a címzettnek a tévében látott MSZMP-MDF vitát, melyben „Lezsák Sándor nagy igazságokat mondott”. 

Intézkedés: a küldeményről tájékoztatták a BM III/III Csoportfőnökséget.

/III/3/ 

+ + +  

A MÚOSZ f. hó 27-29. között megtartott előrehozott közgyűlésére – melyről a sajtószervek is hírt adtak – a Nyilvánosság Klub részéről erőteljes előkészítő munka folyt, ami érezhető volt az érdemi munkát megelőző ügyrendi vitában is. Ennek eredményeként a Rózsa Ferenc-díjasok és a választmányi tagok kizárásra kerültek az új tisztségviselők megválasztását szolgáló szavazásból. (Az említettek a második napon már meg sem jelentek.) 

Az érdemi munkában a közgyűlés óriási vitát követően fogadta el a szamizdat sajtó elismerését, amit Kenedi János javasolt. Ugyancsak elfogadásra került – a vidéki csoportok javaslataként – az önálló autonóm regionális szervezetek létrehozása, amelynek összefogó szerve a MÚOSZ. A közgyűlés állást foglalt a „nemzeti reform robbanásmentes” végrehajtása vonatkozásában is. 

Elnöknek Baló Györgyöt, főtitkárnak dr. Szegő Tamást választották. Megválasztásra került egy 15 tagú bizottság is, amely a szövetség megújulási programját dolgozza ki az 1989. szeptemberi közgyűlésre. 

Az információ forrása megbízható, ellenőrzött; tartalma részben ellenőrzött. 

Intézkedés: tájékoztató jelentést készítettek.

/III/III/

További részletek 1989-ről az OSA honlapján.