Paskaiék visszafognák az agresszív hangon követelező papokat

2009.02.02. 12:04

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

 Egy új Marshall-segély visszafogná a reformokat, egyházi vezetőknek gondot okoznak a felbátorodott papok. Napi operatív jelentés, 1989. február 2.

Olasz hírszerző körökből származó információ szerint a milánói titkosszolgálati alközpont az általa foglalkoztatott magyar állampolgárságú ügynökökkel az eddigi találkozók nagyrészét Jugoszláviában bonyolította le. A magyarországi útlevél és utazási könnyítések eredményeként a találkozók egy részét áthelyezték Ausztriába, Klagenfurt körzetébe.

Az információ forrása megbízható, ellenőrzött, tartalma nem ellenőrzött.

Intézkedés: részletes jelentést terjesztenek fel. III/II

+++

A BM III/III csoprtfőnökség információi alapján múlt év végén jelentettük, hogy Lipták Béla USA állampolgár a Duna Koalíció vezetője ez év februárban ismét Magyarországra látogat.

Újabb információ szerint a BME Zöld Klubja meghívta Liptákot, hogy itt tartózkodása során tartson előadását számukra. Nevezett ezt örömmel elfogadta, azzal, hogy pesti programját Mécs Imre állítja össze, az időpontot vele egyeztessék.

Az információ forrása megbízható, tartalma részben ellenőrzött.

Intézkedés: a rendezvényt - létrejötte esetén - operatív úton biztosítják.

+++

Kőszeg Ferenc és Magyar Bálint, a Szabad Demokraták Szövetségének vezető képviselői több témáról folytattak megbeszélést P. G. Harbonre-nal, a budapesti brit nagykövetség tanácsosával:

- a Beszélő című kiadvány eddigi, heti 4000-es példányszámát 50 ezerre tervezik emelni a Fidesszel és a Jurta Színházzal közös kiadásban?

- az új egyesülési és társasági gyülekezési törvénnyel kapcsolatban az SZDSZ nehezményezi, hogy az MSZMP, a Munkásőrésg, s a hagyományos szakszervezetének megtarthatják előjogaikat:

- az SZDSZ követeli, hogy a fegyveres erőket vagy nyissák meg valamennyi politikai párt előtt, vagy mindegyik előtt zárják le?

- az SZDSZ a kormány feltételei közül a Varsói Szerződéshez való viszonyt elfogadhatónak tartja, a szocialista alapot és az MSZMP vezető szerepét azonban elveti.

Harborne szerint londoni magyarszakértők a magyarorszgi helyzetet robbanásveszélyesnek ítélik meg. Az új Marshall-terv-ről a nyugati országokban az a vélemény, hogy az lelassítaná a reformfolyamatot.

Az SZDSZ jobbnak tartaná, ha az országba mozgó működő tőke kerülne be, mert az fellendítené a kultúrát, s mélyebb válságba sodorná a rendszert.

Az információ forrása megbízható: tartalma nem ellenőrzött.

Intézkedés: - részletes jelentést terjeszenek fel.

- az anyag a egy példányát megküldték a BM III/III csoportfőnökségének.

+++

Fodor Gábor arra biztatta a nála vendégeskedő vidéki Fidesz-vezetőket, hogy vállalják a harcot a helyi hatalommal, és mindig keressenek apró áttörési pontokat, mert mindenhol akadnak ilyenek. Példaként elmondta: ha nem akarnak számukra teret biztosítani a rendezvényeikhez, ne elégedjenek meg a szóbeli elutasítással, kérjék azt írásban. ez esetben lehetséges, hogy ilyen írást nem kapnak, viszont kapnak termet. Leetséges, hogy leírjákl az elutasítást, akkor viszont van egy hivatalos papírjuk, amire választ lehet kérni: "miért nem?"

Az információ forrása megbízható, tartalma részben ellenőrzött.

Intézkedés: folytatják az ellenőrzést.

+++

Dr. Paskai László kardinális és Dankó László érsek a közelmúltban tárgyalást folytattak és egyetértettek abban, hogy a jelenlegi társadalmi helyzetben egyre több azoknak a papoknak a száma, akik különböző, sokszor agresszív hangvételű követelésekkel kívánnak fellépni az állammal szemben (az állam és az egyház teljes szétválasztása, az egyházi intézmények visszaadása, a szerzetesrendek visszaállítása stb.). Ezt a jelenséget az egyházi vezetők a társadalomban lezajló felgyorsult összekavaró folyamatokkal indokolják, melyre értékelésük szerint a papok a maguk módján reagálnak, holott "most kellene észnél lenni". Végül abban állapodtak meg, hogy ezeket az egyházon belül jelentkező meggondolatlan törekvéseket csak rendezetten lehet kezelni és mederben tartani.

Az információ ellenőrzött.

Intézkedés: - hasznosítják a tájékoztató munkában

- operatív úton megkísérlik akadályozni a nemkívánatos törekvéseket

Az összes aznapi operatív jelentés itt olvasható.